27 Август, 2018 16:40 2 701 8

Акциите на „Трейс Груп“ паднаха

  • своге-
  • трейс груп-
  • трейс груп-
  • акции-
  • катастрофа

Компанията е спечелила 108 поръчки за почти един милиард лева. Отделно дъщерни дружества също са изпълнявали множество проекти

Цената на акциите на "Трейс Груп Холд" АД паднаха след трагичния инцидент край Своге, при който загинаха 17 души, а 21 са ранени. Четирима от настанените в болница са в критично състояние, съобщава news.bg.

Холдингът, който е сред основните изпълнители на ремонта на пътния участък губи 20,88 процента от стойността на акциите си от началото на годината. За второто тримесечие на годината "Трейс Груп Холд" отчита приходи от 74,2 млн. лв. и печалба от почти 8,8 млн. лв., показва неконсолидираният отчет.

Една от посоките, в които върви разследването на прокуратурата, е за некачествена износваща настилка (най-горният слой асфалт), която не дава добро сцепление. Вследствие на това автомобилите губят контрол. Сигнали са подавани пет пъти до компанията-изпълнител, но тя не е извършила ремонт.

От "Трейс Груп Холд", водещ партньор в обединението ДЗЗД "Трейс Своге", което изпълнява ремонта, разпрати съобщение, в което твърдят, че "цялостната рехабилитация на пътя е извършена съгласно проекта и Техническата спецификация".

"Изпълнението е по стандарта на инженерите консултанти FIDIC, т.нар. Червена книга. По този стандарт изпълнителят е длъжен да съгласува всичко с Инженера - известната британска международна инженерно-консултантска компания - Mott Macdonald. Рехабилитацията се извърши по проект "Транзитни пътища", чийто инструментариум не позволява на проектантите и изпълнителя да променят вече съществуващото трасе", посочват още оттам.

И допълват, че рехабилитацията е започнала на 29 септември 2011 г., а асфалтовите настилки са изпълнени през 2014 г., когато и пътят е пуснат в експлоатация. Акт 16 е издаден чак през 2016 г. откогато тече и гаранционният срок. Според заданието на обществената поръчка от АПИ и подписаният след спечелване на търга договор, рехабилитацията на 81,779 км. от Искърското дефиле е осъществена за 22,9 млн. лв. без ДДС.

Вече са взети и проби от асфалта. Тази сутрин министърът на регионалното развитие Николай Нанков заяви пред „НоваТВ, че ще стартира процедура по привеждане на банковата гаранция на изпълнителя.

"Трейс Груп Холд" е сред най-големите изпълнители на обществени поръчки в областта на пътната инфраструктура у нас. Освен това дружеството работи и в Сърбия, където участва в строителството на част от Коридор №10 и други, а наскоро отваря офис и в Германия.

Компанията е спечелила 108 поръчки за почти един милиард лева. Отделно дъщерни дружества също са изпълнявали множество проекти.

"Трейс" участва в строителството на софийското метро, както и редица важни пътни артерии в столицата като бул. "Цариградско шосе", ул. "Монтевидео", бул. "Витоша", на АМ "Хемус" и "Тракия", на обходните пътища на Враца и Монтана и редица други.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кратун

    13 1 Отговор
    Кажете на кой приближен на гроб е фирмата,защото и децата знаят,че накрая всичко ще се потули.

    Коментиран от #5

  • 2 Трънчев

    8 0 Отговор
    За съжаление и това отива в графата "всяко чудо за три дни". TrAce, както всички сме виждали, е поредното доказателство за корупция и шуробаджанащина.
  • 3 Пешо

    5 1 Отговор
    Министър Нанков, които, като предната министърка Лиляна Павлова е едно недоразумение. Нагло лъже - банковата гаранция на трейсаджиите е освободена.
  • 4 Уолстриит

    4 0 Отговор
    Веднага да се прекръстят на Трейс Труп тея помияри и ще им се вдигнат акциите.
  • 5 456

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Кратун":

    Коментира се, че собственикът е зет на Б.Б..
  • 6 mediator37

    0 0 Отговор
    Директиви, стандарт, инструментариум, инженери-консултанти и накрая 17 души мъртви.
  • 7 герб

    1 0 Отговор
    Тази фирма санира блок Крали Марко в Русе ,такива поразии направи ужас.
  • 8 Jack Bauer

    0 1 Отговор
    Не само в този участък пътната настилка е некачествена. В цялата страна пътищата са доста зле. Но в крайна сметка шофьора отговаря за автомобила (автобуса) и пътниците (и товара) в него. Не може да убиеш 17 човека и после да търсиш някой друг виновен защото "нямало сцепление", не си на писта и състезание от F1.