2 055 4

БНБ понижи прогнозата си за икономическия растеж през 2018 г.

Капитал

Централната банка ревизира надолу очакванията си за българската икономика през 2018 г. Докато през декември експертите заложиха на растеж на брутния вътрешен продукт от 4.2%, сега нагласите са за 3.9%, основно заради по-висок от очаквания внос, съобщи в. „Капитал“. Двигатели на икономиката са инвестициите в страната и потреблението на домакинствата, което ще се отрази и на покупките на чужди стоки. Очакванията са износът да ускори темпа си на растеж, но по-умерено спрямо вноса, в резултат на което отрицателният принос на нетния експорт ще се увеличи в сравнение с миналата година. Същевременно увеличението на цените в страната ще се ускори. Това става ясно от последната макроикономическа прогноза на БНБ, публикувана миналата седмица.

През следващите две години икономическият растеж ще се запази около 4% според оценките на банката, като вътрешното търсене ще остане основната движеща сила. В по-дългосрочен план обаче има няколко предизвикателства, сред които демографията в страната - застаряването и спадът на населението се очаква да забавят частното потребление.

Основните двигатели са вътрешни

Според прогнозата на БНБ икономическият растеж в България ще се ускори до 3.9% през 2018 г. след отчетения темп от 3.6% миналата година. Двата големи двигателя са потреблението на домакинствата и инвестициите. Принос към растежа на потреблението има пазарът на труда - повече хора се включват и намират работа, безработицата намалява, а заетостта се увеличава, посочват експертите в доклада си.

В същото време обаче в последните данни за пазара на труда, публикувани от НСИ след прогнозата на БНБ, светват сигнални лампички. Статистиката показва подобрение, но не защото в икономиката като цяло се разкриват нови работни места, а заради намаляващ брой на икономически активното население в страната. Според икономисти пикът при икономическата активност на населението е достигнат и вече няма много резерви за включване на нови хора на пазара на труда.

Сигналите по отношение на инвестициите са окуражаващи. БНБ посочва положителните нагласи на фирмите, силното търсене на стоки и услуги и високото натоварване на производствените мощности като причина да се очакват по-високи частни инвестиции тази година. Капиталовложенията от страна на държавата също ще нарастват до 2020 г. в резултат на усвояването на европейски средства.

Несигурната външна търговия

Положителните тенденции на пазара на труда водят до повишена покупателна способност на домакинствата, което е видимо и в растежа на вносните стоки. Търсенето на български стоки и услуги в чужбина също ще се повишава, но по-умерено - докато при износа на услуги се очаква ускорение, при стоките нагласите са за забавяне на растежа. Причината е прогнозираният по-нисък растеж в страните от ЕС, които представляват две трети от пазара на българския износ.

Този сценарий обаче не включва потенциалното ескалиране на търговските конфликти по света след въведените в началото на юни външнотърговски мерки от страна на САЩ, отбелязват експертите. Това е и един от рисковете пред прогнозата за икономиката - несигурността, свързана с търговската политика на САЩ. Друг фактор е заплахата за растежа на "някои важни за България търговски партньори", като тук вероятно се визира Турция, която е най-големият пазар за български стоки сред държавите извън ЕС.

България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • В НЕГАТИВА ? ЖИВИЯ ТРУП !
  Отговор
  1 02:42  29.08.18
  КАКВО ЩЕ ГИ ПРАВИМ МУТРИТЕ ОТ А ДО Я ! ВСИЧКИ СА ЕДНА АПАШКА ДРУЖИНА !
 • Заспало племе КОМУНИСТИ ГО ДЕРАТ
  Отговор
  2 06:07  29.08.18
  До като само комунисти водят"Бащина дружина",така ще е още сто години! Да са живи и здрави емигрантите,дето вкарват над 2,5 милиарда евро на година.Чужди инвестиции,няма производство,няма.От къде този ръст,като тези главорези кражбата си я имат за даденост
 • ъкб
  Отговор
  3 09:13  29.08.18
  И кой й вярва на прогнозите на банката? След КТБ и замазването на положението?
 • Иво Андонов
  Отговор
  4 18:24  29.08.18
  Вярвайте в каквото щете, но тези данни дори да не са 100% точни показват тренда в икономиката. Не помните ли какво беше 2010-2014 в пика на кризата в Бг? Да казвам ли как за заплата от 600лв ходиха на интервю по 50 човека. Сега за двойно няма кандидати. Недвижимостите в София бяха по 7-800 евро квадрата, сега минават 1200. Оборотите на фирмите от 2014 до днес всяка година нарастват с поне 10%, което е много. Не подценявайте икономиката и параметрите в статията, защото те оказват огромно значение в ежедневието ви.

Напиши коментар:


Публикувай