Last news in Fakti

31 Август, 2018 01:25 3 285 5

От 2019 г. нови правила за имитиращи продукти

  • сирене-
  • имитация-
  • продукти

От 14 януари 2019 година имитиращите млечни продукти ще трябва да бъдат опаковани в индивидуална потребителска опаковка и потребителите ще могат да ги намират на точно обозначени щандове. Това каза д-р Татяна Николова от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) в интервю за предаването „Преди всички“ по БНР.

Произведените вече имитиращи продукти, етикирани преди влизането в сила на новата наредба на 19 юли тази година, ще бъдат в търговската мрежа до 14 януари 2019 година. След 14 октомври БАБХ ще започне проверка дали се спазват измененията за продажба на имитиращи продукти.

До 19 юли възможност за производство на двата вида продукти са имали 63 предприятия. Към настоящия момент имитиращи продукти ще произвеждат само 23 производителя.

Д-р Николова съобщи, че в момента БАБХ проверява дали производителите на млечни и имитиращи продукти спазват новата наредба за производство на имитиращи продукти:

„Агенцията извършва проверки в предприятията, които произвеждат млечни, имитиращи или преопаковат такива продукти, за да видим как бизнес операторите са спазили това изискване на наредбата. Ние ще проверим дали те произвеждат само единия вид продукт. Извършва се проверка на място. Към настоящия момент няма индикации, че не се спазва това изискване на наредбата, но проверките все още не са приключили“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 среднощен

    11 0 Отговор
    Емитиращи продукти..! ГМО-то и то ли е към тях..! Ако да, ясно за какво ни подготвят..!
  • 2 Калоян

    16 0 Отговор
    Журналисти, хайде да наричаме нещата с истинските им имена, а? Не са имитиращи продукти, а обикновени фалшиви боклуци. Няма и реплики а фалшификати.
  • 3 Българин

    14 1 Отговор
    Изобщо трябва да се забранят за производство ако искаме да не сме на първо място по смъртност в Европа!
  • 4 Българин

    11 1 Отговор
    Това са заблуждаващи евтини боклуци, за които не е установено дали са безвредни за здравето на хората. Задължително е да се иследват и след установяване на тяхната безвредност да се пускат за продажба , но с необходимото описание на съдържание по ТД и име което не трябва да дублира оригиналния продукт.
  • 5 Все нови

    0 0 Отговор
    и строги правила и все повече боклуци и фалшификати!