1 240 3

Ще пием ли по-скъпо вино тази зима?

Светослава Ингилизова

Оскъдна и скъпа е реколтата от грозде. Стотици декари лозя в Пловдивско са съсипани от дъждовете. Село Брестовица е известно като меката на винените сортове грозде. Лошото време обаче попари надеждите на стотици производители в региона, които очакваха добра реколта. Заради ниските добиви прогнозата им е, че изкупната цена на гроздето ще скочи, съобщава Нова тв.

Средно с 50% по-ниски добиви очакват тази година гроздопроизводителите в Пловдивско. Георги Стаменов отглежда 30 декара винени сортове мавруд и каберне край пловдивското село Първенец. Половината от продукцията му е съсипана от дъждовете.

Стотици декари лозя са поразени от мана. Влагата донесла и вредителите. В съседното село Брестовица ситуацията е подобна. Затова производителите прогнозират, че слабата реколта ще вдигне цената на гроздето.

Много от винпромите се канят да не изкупуват скъпото българско грозде, а да внесат от Гърция и Македония, където е по-евтино. Винопроизводителите засега са предпазливи и не смеят да вдигнат цените, защото пазарът е доста свит, а и повечето изби имат непродадени количества от минали години.

За разлика от винпромите, дребните производители смятат да повишат цената на виното. Така очакванията на производителите са една бутилка хубаво червено вино в търговската мрежа да стигне 17 лева.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Корнелия Нинова
  Отговор
  1 11:18  29.08.18
  Оставка! Борисов е виновен.
 • дядо матейко
  Отговор
  2 11:52  29.08.18
  Много производители пъшкат за слаба реколта а аз тази година имам по-добра реколта от миналата.Вярно хвана го маната малко гроздето защото го стопанисвам от разстояние и не го хванах навреме но с грижи и пръскане с препарати реколтата ми ще е поне 150 % по-добра.Който стои и чака губи.
 • Тигърът на Седемте тепета
  Отговор
  3 19:17  29.08.18
  В Пловдив хубаво домашно червено вино струва 3-4 лв. за литър. От години пия само такова, от октомври до юни, зимата пресушавам по около литър на ден. От три години не съм хванал ни грип, нито настинка, наздраве! А ония със 17-те лв. да си гледат работата.

Напиши коментар:


Публикувай