4 Септември, 2018 09:21 4 407 8

Катар инвестира милиарди в Германия

  • германия-
  • катар-
  • икономика-
  • инвестиции
Катар инвестира милиарди в Германия - 1
Снимка: Shutterstock

Катар планира да вложи още милиарди долари в Германия, като фокусът ще бъде върху средните предприятия, съобщава германското издание Handelsblatt, позовавайки се на източници от дипломатическите кръгове. Суверенният фонд на Катар (QIA) и играчи от частния сектор се насочват към малки и средни компании в промишлеността. „Считаме Германия за ключов играч в световната икономика и с голям оптимизъм гледаме на местната икономика”, каза министърът на финансите на Катар Али Шариф ал Емади в навечерието на германо-катарски инвестиционен форум, който ще се състои в Берлин на 7 септември.

Катар притежава дялове в редица германски компании, сред които Volkswagen, Deutsche Bank, Siemens, Hochtief и SolarWorld. Общата сума на инвестициите надхвърля 20 млрд. USD.

Това не е единствената голяма държава, в която Катар инвестира. В средата на август емирът на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани на среща с президента на Турция Реджеп Ердоган зави за намеренията да инвестира в икономиката на южната ни съседка 15 млрд. USD.

Междувременно вече повече от година Катар живее в условията на блокада. През юни 2017 г. Саудитска арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет прекратиха дипломатическите си отношения с Катар, като го обвиниха в поддържане на тероризма и в намеса на вътрешните им отношения. Доха окачестви обвиненията като неоснователни. В резултат арабските страни въведоха икономически санкции и транспортна блокада на Катар.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 балама

    19 1 Отговор
    "Фокусът" ще е в джамиите. За канибалите и касапите от по света и у нас, заселени в Германия.

    Коментиран от #4

  • 2 гост

    8 2 Отговор
    Значи когато техният фонд планира инвестиция в Тесла е изключително лошо и всички почват да реват, което спира потенциалната сделка. Но когато решават да инвестират в немските фирми проблем няма, парите са им добре дошли.
  • 3 Синан

    11 0 Отговор
    Катар и Турция са повече от приятели. Навремето, когато Турция помогна на Катар, сега Катар помогна на Турция.

    Коментиран от #6

  • 4 Модев

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "балама":

    ЗА "джамиите, канибалите и касапите от по света и у нас, заселени в Германия" НАЙ-ГОЛЯМ принос имат американците и арабските пролети, чаткаш ли ?
  • 5 s7un7

    12 1 Отговор
    Ааааа за това Немците прибират всички тъмно зелени и им дават помощи, щото идват пари от богатите тъмно зелени, дееееба мангасарите
  • 6 гн Котараков

    4 4 Отговор

    До коментар #3 от "Синан":

    Това си е тяхна работа.Въпросът тук е,що дирят в Германия,като оставим разбира се настрани факта,че едни комунисти прибират едни пари на джоб и разпродават цяла Европа.А иначе икономиките и на Турция и на Катар са ясни......Само им липсват ТКЗС-тата и след това-ликвидационните съвети,ама така като гледам,няма да им се размине и това.........
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.