11 Септември, 2018 17:11 1 367 2

11 фирми искат да строят газовата връзка с Гърция

  • газ-
  • газов конектор-
  • гърция

При предварителен подбор ICGB ще определи кандидатите с необходимата финансова и техническа способност да изпълнят предмета на обществената поръчка

11 фирми искат да строят газовата връзка с Гърция - 1

Днес в офиса на проектната компания ICGB се състоя публично отваряне на заявления за участие в процедурата за възлагане на обществена поръчка с предмет "Проектиране, доставка и строителство на междусистемна газова връзка Гърция-България“. Единадесет заявления от български и чуждестранни компании са постъпили в предвидения срок.

В процедурата кандидатстват следните обединения и фирми:

S.P.S. P/C. SAIPEM SPA

Консорциум COBRA-CYMI-SOCAR

FERNAS CONSTRUCTION COMPANY INCORPORATED

JV Sicilsaldo S.p.A.- Nuova Ghizzoni S.p.A - Intrakat

ДЗЗД "Ай Джи Би - 2018"

SICIM S.p.A.

Обединение МАКС СТРАЙХЕР - ТЕРНА/АйСиДжиБи

Консорциум "Spiecapag Trace IGB 2018"

ДЖЕЙ ЕНД ПИ-АВАКС С.А.

Обединение СиПиПи - Актор

Консорциум "ПРОМЕТЕЙ"-ГЕО"

Прогнозната стойност на обществената поръчка е 145 000 000 (сто четиридесет и пет милиона) евро без ДДС, а срокът за изпълнение на поръчката е 18 месеца, считано от започване на изпълнението.

Изборът на строител се осъществява чрез ограничена процедура по реда на Закона за обществените поръчки (ЗОП) на два етапа: фаза на предварителен подбор и втора фаза - разглеждане, оценка и класиране на офертите на преквалифицираните след първия етап кандидати. Този избор на процедура е наложен от комплексния характер на предмета на обществената поръчка, който включва проектирането и изграждането на голямо техническо съоръжение за пренос на газ в двете посоки на територията на Република България и Република Гърция.

С публичното отваряне на заявленията днес стартира първата фаза на предварителния подбор от процедурата за провеждане на обществената поръчка, с която се цели да се прецени административната допустимост на кандидатите. Очаква се тази фаза да приключи до края на октомври, когато с решение официално ще бъдат поканени да подадат оферти компаниите, които отговарят на критериите за подбор и които имат необходимата финансова и техническа способност да изпълнят предмета на обществената поръчка съобразно поставените изисквания.

„Навлизането в този ключов етап на обществената поръчка обезпечава фактическото започване на строителството на газопровода“, заяви изпълнителният директор на ICGB от българска страна Теодора Георгиева. Тя отбеляза, че големият брой на подали документи за участие е ясен знак за осигурена максимална публичност и прозрачност на процедурата. „Компаниите, които кандидатстват, са с доказан опит и утвърдени в международен план и сме уверени, че могат да се справят с изпълнението на строителството“, заяви изпълнителният директор на проектната компания от гръцка страна Константинос Караянакос.

Заедно с избора на инженер-консултант и доставчик на тръби, определянето на строител е сред финалните стъпки към реализирането на проекта IGB, който е от изключително значение за обезпечаване сигурността на газовите доставки за региона, както и за осигуряване на диверсификация на доставките на газ за България и региона на Югоизточна Европа. Изграждането на интерконектора с Гърция ще допринесе и за по-голяма конкурентоспособност на цените за газова индустрия и за потребителите. Връзката ще осигури достъп до Южния газов коридор, чрез който страната ни и регионът на Югоизточна Европа ще получават природен газ от Каспийския регион, съществуващи и бъдещи терминали за втечнен природен газ и други.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мизирабъл

    5 1 Отговор
    Предполагам, накрая ще спечели на Гинка на леля и на детето и сина му фирма с 50 лв. капитал , и няма да имат нищо общо с Винету и шайката, а ние ще трябва да вярваме.
  • 2 Салам Алеко

    0 0 Отговор
    Аз казвах ли ви бе карабини? Тръбата за да мине през Гърция, не трябва да минава през Турция!А сега карайте си тръбата до Одрин, търсете и тапата, молете се да умре Ердоган, щото докато е жив потока щ е е с тапа в Одрин