Last news in Fakti

12 Септември, 2018 10:54 3 137 2

Български застраховател купи грузински конкурент

  • евроинс-
  • грузия-
  • застраховател
Български застраховател купи грузински конкурент - 1

Една от водещите независими застрахователни групи в Югоизточна Европа - „Евроинс Иншурънс Груп“ (ЕИГ) АД, придобива един от водещите застрахователи в Грузия - IC Group. Сделката вече е одобрена от регулаторните органи. Това съобщиха от „Евроинс Иншурънс Груп“.

След финализирането й, което предвижда увеличение на капитала на IC Group, ЕИГ ще притежава над 50% от грузинския застраховател и ще консолидира резултатите на новото си подразделение в рамките на третото тримесечие на 2018 г.

IC Group развива дейност от 2005 г. и е сред водещите застрахователни дружества в Грузия, като предлага почти всички продукти на пазара. То е и сред най-големите в здравното застраховане в страната. Компанията се очаква да реализира 5.4 млн. евро премиен приход (45% ръст на годишна база) през 2018 г. IC Group има повече от 100 служители.

Придобиването на грузинското дружество е част от стратегията на ЕИГ за разширяване на дейността в Източна Европа и страните от ОНД (CIS), които предлагат значителен потенциал за растеж предвид ниското проникване на застрахователни услуги. В Грузия специално има очаквания за силен ръст на бизнеса с оглед на предприеманите регулаторни промени и въвеждането на задължителна полица „Гражданска отговорност“ (ГО) за автомобилистите и в строителния сектор, планирано да влезе в сила до края на годината.

Застрахователният пазар в Грузия регистрира двуцифрен ръст от близо 12.3% на годишна база през 2017 г. като премиен приход, който се очаква да се удвои през следващите три години след въвеждането на задължителната полица ГО и на фона на позитивните перспективи за икономическото развитие на страната. Грузинската икономика отбеляза 5% ръст през 2017 г., като прогнозите са да добави поне 4.6% растеж през тази година.

„Придобиването на грузинската IC Group ще ни помогне да разширим и диверсифицираме бизнеса ни като географски обхват. ЕИГ ще бъде сред първите международни застрахователни групи в Грузия. Тази стъпка ще подсили пазарната ни позиция в ОНД и ще затвърди профила ни на водеща група в региона. ЕИГ ще инвестира на грузинския пазар и в оперативния капацитет на IC Group. Вярваме, че Грузия предоставя добри възможности за развитие и растеж“, коментира Йерун Каръл Ван Лейуън, главен оперативен директор на ЕИГ.

През юли финансовият регулатор в Украйна разреши на ЕИГ да придобие специализираната в застраховки при пътуване украинска компания ERV от германската ERGO, част от един от лидерите в презастраховането в глобален мащаб - Munich Re. Сделката беше реализирана през април тази година. Акциите се очаква да бъдат прехвърлени до края на третото тримесечие на годината.

През последните години ЕИГ придоби застрахователния бизнес на германската Talanx International в България и Украйна – съответно „ХДИ Застраховане" и HDI Strakhuvannya, на холандската Achmea в България - "Интерамерикан", както и на QBE в България и Румъния. През 2017 г. ЕИГ купи застрахователния портфейл на АТЕ Иншурънс, румънското дъщерно дружество на гръцката Пиреос Банк. Също през миналата година компанията придоби и значителен значителен дял в руското застрахователно дружество ООО РСО „Евроинс“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешо

    9 1 Отговор
    Не може да бъде! Нали уж нашите застрахователи бяха губещи от застраховката "Гражданска отговорност", а поглъщат чужда компания. Е, явно ние - българските граждани със своите застраховки ще я платим. Че сега и задължителна "Здравна отговорност" ни гласят.
  • 2 ЕТО ГИ ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ

    8 0 Отговор
    НЕ ПОЛУЧИЛИ ПЪЛНИЯ РАЗМЕР НА ПОЛУЧЕНА ЩЕТА.