13 Септември, 2018 21:36 6 108 7

До 0.80 лева за килограм грозде

  • грозде-
  • реколта-
  • гроздобер-
  • министър-
  • порожанов
До 0.80 лева за килограм грозде - 1

Очаква се през тази година да бъдат събрани между 150 000 и 160 000 тона грозде, което е почти колкото миналата година. Изкупната цена ще варира между 0.60 и 0.80 лв./кг. България разполага с около 600 000 декара лозя. От тях 55% са червени, а 45% - бели.

„Два фактора повлияха на сектора през тази година. Единият е, че миналата година нямахме проблема с градушки и наводнения. Там, където нямаме покритие на противоградната система, определено имаше масиви, които пострадаха, както частично бяха поразени и домашни дворове. Имаше и наводнения, които се отразиха на самите насаждения. Другият фактор, който беше налице миналата година, е, че имахме изсъхване на самото зърно и на самия плод и той стана доста по-лек. Очакваме реколтата да бъде добра и с висока захарност. Вече е стартирала основно при белите лозя. Частично вече започва и при червеното грозде", каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов при официалното откриване на гроздобера в област Стара Загора.

Други 100 000 тона ще бъдат използвани за производството на ракия. Във винарните се произвежда и между 50 000 и 60 000 тона оцет.

Към момента у нас има 166 лицензирани изби. Други 15-16 са в процес на лицензиране. „Очакваме плавно и постепенно надграждане на винения сектор. Не може да разширяваме масивите тъй като има ограничения в рамките на ЕС. Съюзът както дава много пари, така и налага редица ограничения. В България имаме определена квота и опция до 1% увеличение на година”, точни министър Порожанов.

България може да се похвали и с наличието на 7 сартифицирани биологични производители на вино. Те работят по германския стандарт TUF и изнасят продукцията си най-вече за ФРГ.

За последната година от програмния период са стартирали 150 проекта в сектор „Лозарство". „От 16 октомври започва новият програмен период. Общо разполагаме с 133.8 млн. EUR за четиригодишен срок. С 52 млн. лв. стартира за лозарството.

Наредбата за новия програмен период е готова и е със срок три години", уточниха от Министерството на земеделието.

До 0.80 лева за килограм грозде

До 0.80 лева за килограм грозде

До 0.80 лева за килограм грозде

До 0.80 лева за килограм грозде

До 0.80 лева за килограм грозде

До 0.80 лева за килограм грозде

До 0.80 лева за килограм грозде

До 0.80 лева за килограм грозде

До 0.80 лева за килограм грозде


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо

    4 1 Отговор
    Що не съм го чувал тоя стандарт TUV
  • 2 Рали

    7 1 Отговор
    В северозападна България се предлага на 1.20 лв на всякъде
  • 3 Миро

    1 0 Отговор
    В Южна България е около 1.00 лв
  • 4 Цветомир

    0 0 Отговор
    Аз го продавам на 80ст за кг. Ркацители и Мерло (свърши червеното)
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Пиже инкасаторо

    3 0 Отговор
    По Перущица кабернрто и мерлото върви между 1 и 1.20 за кило. Много слаба реколта. Много брак. Хубавото домашно вино ще е около 5 лв. Другото ще е боя, каквото всъщност ни продават и от така наречените лицензирани винпроми.
  • 7 Ядеитн

    0 0 Отговор
    Лъжат, макя им, че да подбият цената. Мойто - излишното го дадох на 1,20.