30 Септември, 2018 19:39 3 146 14

Печалбата на банките надхвърли 1 млрд. лв. през август

  • банки-
  • печалби-
  • бнб

Спрямо 2017 г. са намалели и разходите за обезценка

Печалбата на банките в България надхвърли един милиард лева в края на август - 1.088 млрд. лв. През същия период от миналата годината печалбата е била 913 млн. лв. Това се вижда от данните на БНБ.

Спрямо 2017 г. са намалели и разходите за обезценка - за осемте месеца на т.г. те са 301 млн. лв., при 329 млн. лв. година по-рано.

Кредитирането продължава да расте, което е видно от брутния кредитен портфейл на банките. Само за месец увеличението е с близо 450 млн. лева. Кредитите за домакинства са се увеличили с 0.9% като нарастват и кредитите за нефинансови предприятия, други финансови предприятия и за сектор държавно управление.

Депозитите в системата също се увеличават с близо 1% и в края на август възлизат на 88.7 млрд. лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българче

    43 1 Отговор
    Накрая цялата собственост в България ще е собственост на няколко банкера (при това - западни) , тукашните туземци ще им работят както банкерите искат.

    Коментиран от #6

  • 2 дерачи банк

    44 1 Отговор
    Ми как няма да дебелеят 4 лв такса ми искат за превод на 30 ст. лихва !?!?
  • 3 пациент

    22 0 Отговор
    Повече лихви да дават и по-малко такси да взимат!
  • 4 ежко бежо

    14 0 Отговор
    Браво на всички български банки! Не зная по какъв начин ,още заслужават поздрави!На какво ли се дължат всички тези техни печалби..?!
  • 5 ОДРАН И РАЗОРЕН

    25 0 Отговор
    Малииииии как ни дерат само.
  • 6 ванката

    26 0 Отговор

    До коментар #1 от "българче":

    браво откри идеологията на евреите това е техния идеален свят да държат всички банки по света и чрез тях да контролират и манипулират човечеството !!! дано се е родил втория хитлер вече този път ще има много повече подръжници по цял свят!!!
  • 7 У лево е Крим

    25 5 Отговор
    В същото време персоналът в родните банки е с най- ниските възможни заплати. Хората на гише и тези които обслужват дребните фирми като преки банкови консултанти вземат средна заплата от 500лв. Заплатата на шеф на клон е средно 1200 до 1500лв. Нелепо е за хора с висше образование да получават заплати колкото чистачка, а в същото време бизнесът на банките да акумулира подобни приходи.
  • 8 бай Тодор

    26 1 Отговор
    ХАМПАРЦУМЯН И ВСИЧКИ КАТО НЕГО ДА СЕ ЗАДАВЯТ ДАНО!
  • 9 ФАКТ

    19 1 Отговор
    Да,тези , които държат световните банки са на еврейските фамилии.Те контролират целият свят !!!! Именно те направиха икономическата криза в Европа от 2008 година !!! Съсипаха много държави и така забогатяват !!!! Имат схеми,чрез,които действат !!!! Хитлер е бил точно против тези евреи,които контролират всички банки и ограбват държавите !!!!
  • 10 Boxer

    9 1 Отговор
    Тази печалба идва от 1 милион българи, дали по 1000лв. Явно, поне 1 милион българи имат по 1000 излишни лева... На всеки 8 месеца...
  • 11 гост

    8 1 Отговор
    На всеки превод такса, за теглене на личните пари от личната сметка голяма такса, въпреки месечната такса обслужване. Е как няма да са на печалба. Добави и стотиците левове от всеки кредит и смехотворните лихви по влогове и ей ти ги 1млрд. и то отчетено, а колко е покрито и реално усвоено по различни пера, отчетени като разходи, е съвсем друго.
  • 12 гост

    9 2 Отговор
    Мои познати работеха и някои още работят в банка. Но с чиста заплата от 600лв как да се чувстваш значим? При положение, че взимаш 100лв повече от минимума, взимаш колкото неандерталец в Язаки, ти обслужваш клиенти и носиш огромна отговорност. А в същото време банката отчита стотици милиони печалба, но служителя на гише получава 100лв над минимума. Една шивачка от близкия цех взима пак толкова и получава купони, което прави дохода й дори по-голям.

    Коментиран от #13

  • 13 Хаха

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Неандерталци са тези , които работят в банки за под 1000 лв.Нищо лично,ценете си труда.

    Коментиран от #14

  • 14 гост

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "Хаха":

    Наричам ги неандерталци, защото две думи не могат да вържат, и единственото, което правят е да щракват една букса в друга, но и това не им се отдава. Неандерталци са, защото нямат завършено образование, не могат да пишат, не могат да четат правилно и е необходимо да им се обясняват бележки на български език, за да са сигурни ръководителите им, че ще го разберат. Неандерталци са, защото никъде не ги взимат понеже нищо не могат и не искат да научат, но Язаки ги взима, защото гръмките им заглавия за чуждестранен инвеститор идват реалните заплати от по 5-600лв., което е под 100лв разлика от МРЗ за страната. Това са долнопробни инвеститори с конкуренция от Индия и Китай. И лошото е, че банките са на тяхното ниво, това ми е сравнението. Не е нормално да си учил и завършил човек с образование в сектор финанси и да ти плащат като на неандерталец.