Last news in Fakti

9 Октомври, 2018 13:35 2 372 17

Венецуела: Инфлация от 500 000%

  • венецуела-
  • пари-
  • инфлация

Пари

Венецуела: Инфлация от 500 000% - 1
Снимка: Shutterstock

За периода септември 2017 г.-септември 2018 г. цените на потребителските стоки във Венецуела са се увеличи с рекордните 488 865%. Това се дължи на хиперинфлацията, подхранвана от икономическия колапс на страната. Към момента дневната инфлация е 4%, а месечната за септември е била 233%.

В опит да стабилизира икономиката президентът на страната Николас Мадуро премахна през август пет нули от венецуелския боливар и повиши с 3000% минималната работна заплата, като ги прикрепи към собствена криптовалута.

С колосалните 1 милион процента ще нараснат потребителските цени през текущата година, прогнозират анализаторите на Международния валутен фонд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХХХ

    4 7 Отговор
    България 2 ... Нищо добро не ги чака хората от венецуела. Бойко може да се пробва за президент там. Ще ги поизлъже малко колкото да мине номера и ще започне да им строи магистрали. 1 км. за 10 г.
  • 2 Перър

    9 7 Отговор
    И при нас има инфлация ама 4% годишно не е като на ден да е толкова. Те само комунистите ни направиха такава инфлация. Дано не го видя това нещо пак

    Коментиран от #4

  • 3 висок

    11 6 Отговор
    Хора, дайте на следващите избори да изберем БСП, Нинова Гечев, Овчаров да ни управляват. За една година ще сме милиардери в левове! Слава на комунизма!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 но пасаран

    13 7 Отговор
    Ако не е ЕС и НАТО, червените мафиоти само това чакат, да оберат държавата за пореден път, с благоволението на товарш Путин.
    Който е с руснаците яде х*я, пример, Венецуела.
    Разбрахте ли, защо социализмът е толкова вреден за хората?
    Който иска да станем, като Венецуела, да гласува на следващите избори за БСП и за кака ви Кури!

    Коментиран от #7

  • 6 стоян

    16 6 Отговор
    Комунистите и тук и там са винаги за пример как може да се унищожи една държава и да се прогони народа от тази територия В България турците за 480 гд . не успяха да ни ликвидират кат народ ама комунягите за 60 гд. почти успяха
  • 7 българче

    6 11 Отговор

    До коментар #5 от "но пасаран":

    Скоро пак ще чукаш камъни в Слънчев Бряг, продажно капиталисктическо мекере.

    Коментиран от #9

  • 8 но пасаран

    10 3 Отговор

    До коментар #4 от "народа":

    Много си прост, мръсен и прост комунист, как не умряхте вече бе, а забравих, вампирите живеят вечно, докато не ви забият кол в сърцето, само това можете, да смучите кръв.
    Да ви приседне дано, гадино мръсна.

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 народа

    4 10 Отговор

    До коментар #8 от "но пасаран":

    Винаги е било така - крадливите капиталисти смучат труда на народа, докато един ден не увиснат по дърветата. Това от край време е така.

    Коментиран от #11

  • 11 но пасаран

    5 4 Отговор

    До коментар #10 от "народа":

    ХАХАХА, ами аз виждам само крадливи комунисти, ти май не правиш разлика.
    Дано да увиснат по дърветата, ще са само от вашите.
  • 12 Перър

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "народа":

    за това 47,57 и 62 махат по 3 нули от 62 до 80 може да е 18% но кой беше на власт в хипер инфлацията? Иначе не ме мешайте ни с комунисти ни с капиталисти мене ама къде са политиците като Стамболов?
  • 13 Сельо

    7 2 Отговор
    3-тата страна в света по износ на нефт успяха да я "сготвят", какво остава за въшливци като нас. Даже ние леко минахме явно с нашата Виденова зима...
  • 14 Някои хора

    1 0 Отговор
    Не знаят, че социялизмът, е също капитализъм, но държавно монополистически. Което значи, само Кури да владее средствата за производство, то и сега си е все още полу социализъм.
  • 15 onq s konq

    2 1 Отговор
    Както има болест"Алцхаймер",така има и "Жан Виденов"
  • 16 ПЕНКО

    1 1 Отговор
    СЧИТАМ , ЧЕ ВЕНЕЦУЕЛА ТРЯБВА ДА УНИЩОЖИ НА ТЕРИТОРИЯТА СИ ЕВРЕЙСКО -АМЕРИКАНСКАТА ФИНАНСОВА СГАН !!! НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ НА ВСИЧКИ ЧАСТНИ БАНКИ И КОНФИСКАЦИЯ НА АКТИВИТЕ ИМ !!! ТЪРГОВСКИ ОТНОШЕНИЯ САМО С ПРОТИВНИЦИ НА САЩ !!! МОЖЕ ДА РАБОТИ И С ИСПАНИЯ И НИКОГА С БРИТАНЦИ !!!
  • 17 незнайко

    3 1 Отговор
    Защо ни заблуждават с тези безумни цифри ??? Ако е вярно то Венецуела трябва да не съществува а те са най големия производител на петрол !!! Всичко зависи от САЩ какво те "диктуват" !!! Дакато не се отърват от годсподството им Венецуела наистина няма бъдеще !!!