Last news in Fakti

15 Октомври, 2018 08:51 1 139 3

Руслан Стефанов: Очаква се поскъпване на газа

  • руслан стефанов-
  • газ-
  • газопровод

Газът ще поскъпва отново

Руслан Стефанов: Очаква се поскъпване на газа - 1

"Ще се върви към получаване на цената на газа както при пазара на нефт - пазарно определяне. Разбира се, това означава, че ще има по-голяма динамика или промяна в цените, но в същото време най-вероятно ще престанем да имаме тези договаряния и, съответно, няма да има възможност – това беше основната причина да се търси такова нещо - Русия да използва своите енергийни доставки като възможност да влияе върху политиката на страните, в които прави тези доставки". Това каза пред БНР Руслан Стефанов от „Центъра за изследване на демокрацията“ (ЦИД) по повод ситуацията в енергетиката у нас.

"Основният проблем, с който се сблъскваме в българската енергетика, е базисната липса на доверие както от българските граждани и бизнес в политиката на българското първенство, така и от нашите партньори от ЕС. От друга страна, колкото по-ясно е, че правилата се определят пазара и не зависят по някакъв начин от договорки между "Газпром" и "Булгаргаз" или българската държава, толкова по-вероятно е доверието да бъде възстановено", отбеляза експертът.

Стефанов направи аналогия между състоянието на газовия пазар днес и през 2014 година и прогнозира, че скоро ще има поскъпване на ценната на суровината. Необходими са алтернативни доставки, с които да се гарантира най-добрата цена за България, убеден е той
„Още повече, че в международен план, който трябва да се наблюдава, се върви към това именно пазарът на газ да се разширява, да се обогатява непрекъснато с такива доставки на втечнен газ, тоест си има алтернативи, има възможности и от 10 години те са говорят и се развиват, но до момента нямаме реална практическа стъпка“.

Експертът припомни, че според изследвания на ЦИД и „Южен поток“, и „Турски поток“ са проекти, които са изгодни за Русия само и единствено ако преминат през територията на България. Основен въпрос пред българската енергетика е енергийната бедност, високата цена на ресурсите, но и изключителната енергийна интензивност на домакинствата и бизнеса, каза Стефанов: „Количествата енергия, която потребяваме е доста по-голямо от средното, което потребяват в другите страни“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар

    10 1 Отговор
    Докато има Овци ще има и Вълци.
  • 2 Пешо

    12 0 Отговор
    Какъв експерт е този смешник. Пуснали са го тук да замазва ситуацията, че докато останалите държави от Европа си договориха по-ниска цена, нашето правителство пак спа. Пък и за министърката е по-важно нейни хора да вземат ЧЕЗ, отколкото българина да се отоплява евтино и икономиката да има достъп до евтин ресурс.
  • 3 Ох бе екс-перте...

    3 0 Отговор
    "Руслан Стефанов: Очаква се поскъпване на газа".. екс-перте, експертен.. то като се отказахме от южен поток, си стана ясно и без твоята "експертиза"!.. било скъпо, щот сме били енергийно бедни.. че комшуто да не са енергийно богати???!!!... Ама си изиграха правилно картите и ся ще купуваме пак руски газ, ама от тях!.. що? Щот те имат топки и не си продават националните интереси, а ние си ги подаряваме, защото все пак няма яснота какво спечелихме от ЕС в замяна на отказването ни от явно печеливш проект за България! А сега ще измисляме "умни" приказки, а индустрията и домакинствата ще плащат повече за газ!