18 Октомври, 2018 11:50 7 560 7

Български студенти, учили в Италия, се връщат да работят в родината

  • студенти-
  • образование-
  • българия-
  • италия-
  • монтеки

Италиански студенти също избират България за професионална реализация

Икономика и търговия. Това са най-търсените специалности, към които български кандидат студенти, решили да получат висше образование в италиански ВУЗ-ове, се насочват. По време на провелите се в София и Варна „Дни на италианското образование” бяха представени едни от най-реномираните университети в страната. Две са причините за интереса на млади българи към получаване на висше образование в Италия. Едната е атрактивните такси, които се формират на база доход на домакинството. В държавните университети тази такса е между 900 EUR и 3000 EUR, като в повечето случаи българските студенти заплащат минимума. Много от тях печелят и стипендии. Така например за миналата година 70% от приетите българските студенти не са заплатили такса. Втората причина за интереса е Брекзит.

Много от българските студенти след завършване на образованието си в Италия се връщат да работят в родината. Интересно е, че има и много италиански студенти, които избират България като място за професионална реализация, казва в интервю за ФАКТИ Марко Монтеки, председател на Италианката търговка камара в България. Онлайн обучението и програмите на английски език са другите две предимства предлагани от италианските университети.

Господин Монтеки, наблюдаваме дефицит на квалифицирана работна ръка в цяла Европа. Наблюдавате ли промяна в програмата за висшите учебни заведения с цел прилагане на политика за набиране на повече кадри?

За момента не. Трябва да се опитаме да конкретизираме някакви действия по този въпрос, които могат да предоставят и да реализират работни места. В тази връзка и училищата, и университетите трябва да насочват учениците и студентите към света на работата. Има проект, който предпоставя образование и работа. Ние като Камара сме взели участие в много подобни проекти и установихме, че действително има редица положителни резултати, тъй като учениците, които са реализирали стаж в тези фирми, след това са били наети на работа. И точно там е нашата задача – празнината, която се получава между училища, академичен свят и реалния свят на бизнес, да бъде запълнена от инициативи, които да свързват тези два свята и да няма празни полета. Поради тази причина промотираме това събитие (бел. ред. Дни на италианското образование”.

Много българи завършват италиански университети. Много от кандидат студените обаче избира ти вече утвърдени дестинации като Великобритания и Германия. Как ще „откраднете” студенти от тях?

Това със сигурно се случва и на италианските ученици и студенти. Разбира се, не всички имат достъп до английските университети – и заради стандарта, който университета изисква, и заради цените, които съществуват. Ние също имаме университети на изключително високо ниво. Италианската търговска камара има специален тест, в който се свързваме с фирмите и предприятията, които имат нужда от специализирани кадри и изпращаме студенти, които да бъдат обучени.

Висок интерес има към Политехническия университет в Милано. Той също бе представен на изложението, както и разбира се университета „Католика” в Милано.

Италианските ВУЗ-ове дават възможност на всички студенти да се обучават, защото университетските такси се калкулират на базата на доходите на семейството. Освен, че учениците могат да се обучават в италиански университети и то на много високо ниво като английските и германските, таксите се определят според доходите, така че няма да имат някакви предпоставки да не се запишат и в същия момент ще получат едно много високо образование.

Казахте доходите на семейството. Това означава ли, че българският студент един вид е привилегирован и ще плаща по-малко, тъй като знаем, че доходите тук са по-ниски от тези в Западна Европа?

Точно така. Например, наша служителка завърши в университета в Перуджа. Благодарение на програмата „Еразъм” реализира 6-месечен стаж в Италианската търговска камара след завършването си. Разбира се, този стаж дава европейски кредити, които са припознати във всички държави от ЕС и след това беше наета на работа от нас. Тя е жив пример за това как български студент, който е учил в Италия се връща в България. За нас като Камара е важно е, че тя говори италиански, защото е учила там, говори български, тъй като това й е майчиния език и разбира се, говори английски.

Така че ние с конкурентни заплати може да имаме един много висок и квалифициран персонал с образование, което е на ниво.

Относно доходите – много от италианските държави, а вече и частните университети, дават стипендии, които отново са на база доходите на семействата. В тази връзка и организаторите от „Скай Лайнс” заявиха, че фактът, че българските семейства имат ниски доходи, им помага, за да могат да получат много по-лесно стипендия, отколкото студентите в Италия и да нямат проблем да продължат образованието си там.

Как могат да кандидатстват за тази стипендия?

Има различни видове стипендии на база доходи. Част от студентите могат да бъдат напълно освободени от такси. Има такива, които плащат само първата, но не и втората и третата година от обучението си. Зависи от доходите на семейството.

Каква част от българите се връщат да работят у нас?

Италия със сигурност има проблеми със заетостта на младите. Много от нашите студенти (бел. ред. италианските), когато завършат, излизат в чужбина. И донякъде може да разберем техния избор, защото има студенти, които работят и поради тази причина да кажем, че предпочитат да мият чиниите в Лондон, отколкото в Милано. Много италиански студенти, които са завършили са в България и работят основно в кол центровете. Това е нещо като аномалия. И в тази връзка доста голям процент от българските студенти, които завършват в Италия се връщат в България, защото вярват, че могат да дадат тази добавена стойност на българския пазар, която е също последствие от това, че са имали допир с една различна култура. В случая италианската. Да кажем, че те имат малко по-отворен мироглед. Фактът, че човек се докосва и живее в една по-различна обстановка от тази, която е родната му, със сигурност го прави малко по-отворен към света.

Казахте, че италианци идват да работят в България ...

Да. Имайте предвид, че много от студентите отиват да работят в кол центрове, защото те предлагат една интригуваща заплата от 1500 лв. нагоре. Но това е дълбоко погрешна логика, тъй като кол центровете не формират хора, не им дават опит – отговаряш на телефона, стоиш със слушалките и накрая си вземаш заплатата. Когато тези кол центрове излязат от „сладката” инвестиция, защото рано или късно това се случва, тъй като намират една по-апетитна държава, с по-апетитни и данъчни облекчения. И остава една работна ръка, която не е специализирана, не е просто формирана.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    18 1 Отговор
    Връщат се в България - дръжки!
  • 2 Гого

    14 1 Отговор
    Ще се върнат ама друг път даже и бежанците не искат да останат във България за какво им е бягат от един диктатор а попадат на друг.
  • 3 Въййййййййй

    5 0 Отговор
    Всички италианци дето са в Бг са бизнесмени некви дребни ,кой италианец ще бачка за 800Е като в Италия социала му е толкова....
  • 4 Пацифист

    8 0 Отговор
    Италианците даже идват на гурбет в България ,скоро ще сме локомотива на Европа!Локо София!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 от чужбина

    1 0 Отговор
    ...обичам моята родина но когато съм в чужбина...
  • 7 коко

    0 0 Отговор
    Да бе избили са се