19 Октомври, 2018 11:20 1 281 7

Бизнесът очаква ръст на икономиката и доходите през 2019 г.

  • ръст-
  • икономика-
  • доходи

Оптимизъм има, но е по-умерен от преди година

Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) очаква през 2019 г. брутния вътрешен продукт на България да постигне ръст в размер на 3,8%, а общите разходи на работодателите за един отработен час на наетите лица в страната да нараснат с 8,4%. Това предположение е направено на базата на анализ на статистически данни, данни за капацитета на българската икономика, очакванията за развитие на пазара на труда в България и резултатите от ежегодното анкетно проучване, което АИКБ провежда сред членовете си.

55% от анкетираните очакват през 2019 г. продажбите на предприятията да нараснат, а 32 на сто – запазване на нивата от настоящата 2018-та година. Сходни са данните и за очакваните финансовите резултати през 2019 г. 47% смятат, че ще увеличат печалбата си през следващата година, докато 36% са заявили, че ще достигнат размера, реализиран през 2018 г.

Сериозни са очакванията за ръст на възнагражденията в частния сектор и разкриването на нови работни места. Над 60% от мениджърите, участвали в анкетата, са посочили, че в техните компании се очаква увеличение на заплатите, а 40 на сто от тях смятат, че ще разкрият нови работни места. Около 40% са и мениджърите, които имат намерение да увеличат инвестициите в бизнеса си.

Въпреки оптимистичните очаквания за 2019 г., трябва да отбележим, че година по-рано българските предприемачи са били значително по-големи оптимисти по отношение на развитието на бизнеса им. Охлаждане в нагласите на предприемачите се наблюдава основно за очакваните финансови резултати, които могат да постигнат, инвестиции, които биха направили и увеличението на възнагражденията в компаниите им.

Всеки втори от анкетираните счита, че минимална работна заплата трябва да е в размер на 510 лв. или по-ниска. 60% са отговорили, че максималният осигурителен доход трябва да се запази в размер на 2 600 лв.

По данни на Асоциация на индустриалния капитал в България факторите, които оказват влияние върху очакванията на бизнеса и биха попречили на по-осезаем икономически ръст през следващата година са недостига на работна ръка, административно определяната минимална работна заплата и осигурителни прагове, липсата на функциониращо електронно управление.

В началото на октомври АИКБ изпрати препоръки до правителството във връзка с изготвянето на новата бюджетна рамка. Сред препоръките на АИКБ отбелязва необходимостта от реалистично планиране на бюджетните приходи и нулев бюджетен дефицит, както и ускоряване на преструктурирането и редуцирането на бюджетите на някои министерствата. От Асоциацията поискаха бюджет 2019 г. да осигури инструменти и стимули за ускоряване на реформите в сферата на пазара на труда, образованието, енергетиката, съдебната система, здравеопазването, сигурността и пенсионното осигуряване. Асоциацията е категорично против административното определяне на минималната работна заплата, повишаването на максималния осигурителен доход и повишаването на размера на социалните помощи и обезщетения за здрави хора в работоспособна възраст.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 457

    11 1 Отговор
    Чиста проба "bull sheet". При постоянна емиграция и увеличени разходи за издръжка, нарастващо количество пенсионери, ниско квалифицирана работна ръка и ограничен пазар, очакавали ръст на приходите... - Това да не го е писал Бойко Борисов ?
  • 2 не че нещо ама е така

    12 0 Отговор
    "Всеки втори от анкетираните счита, че минимална работна заплата трябва да е в размер на 510 лв. или по-ниска. 60% са отговорили, че максималният осигурителен доход трябва да се запази в размер на 2 600 лв."
    а безплатно да ви работим нещете ли? че аз за 1000 лева, дето съм сега си мисля, че не си заслужава, а вие за под половината искате... па ходете си произвеждайте в бившете ссср-ки и африка да видим колко ще плащате :D
  • 3 Фантазии

    4 0 Отговор
    Xa- XA -XA
  • 4 Доко

    4 0 Отговор
    На нашия ,,СКЪП'' бизнес му трябват едни профсъюзи от типа на френските или италианските,и ще клекне поне на 20% годишно увеличение на доходите...Въпрос на време!
  • 5 Хаха

    8 0 Отговор
    Пожелавам на тия измислени "Меринджей"още по-остър дефицит на работна ръка.510 лв им били много,смешковци,затваряйте губещия си бизнес щом не можете да давате 1000+ лв
  • 6 стоян георгиев

    0 2 Отговор
    бизнеса у нас в лизките 20 години ще върви нагоре,заплатите също,проблема е че може да е много по-добре,да речем като в румъния или унгария,но тук с тия политици и народ толкова.все пак само преди 10 години заплатата от 1000 лева бе нещо непостижимо ,а днес вече не е атрактивна.стигнем ли средна заплата от около 2000 лева ще има и наплив на имигранти,така че очакваите и се гответе за този момент до 5-6 години.
  • 7 Хасанчо

    0 0 Отговор
    Нямаме профсъюзи .Съответно и стачки. Не протести на отделни държавно осигурени или малки предприятия , а сериозна обща стачка. Тогава да говорят и да разберат какво мисли за богопомазаните трудещия се бедняк. Колкото до горните стъкмистики и лъжи и щом те са по-умерени в сметките си ,то реално икономиката върви към икономия и растежа ще е 0 до 1 % . Държавата се крепи само на глоби,санкции , данъци ,акцизи безбожни. 10 вида данъци и налози за едно нещо. А цените на стоките ? А нафта гонеща 3 лв. За какво да отиваш на работа само за да си плащаш пътя . Ако смениш 2 автобуса само за отиване и връщане са 4 лв. , а някъде и повече. В частния бизнес рядко има работен месец с 22 -23 работни дни. Всичко е с 24-26 и си сметнете само това. А ако си с кола на 15 години и на място което няма работа и е на 30-50 км от града ,без никакъв шанс за пряк транспорт ? Без да излезе колата от гаража е по 55-60 лв на месец за да е законна и да не тряснат КАТ-Нап. Няма смисъл да работиш,семейство, деца и само трябва да преживяваш. Да.....стъкмистиките и бизнесите. Работете си ги сами или майка Ви да работи дето ви е пръкнала такива алчни и ненаядени.