20 Октомври, 2018 18:47 1 489 5

Рекорден ръст от 22% в търговията с Китай

  • българия-
  • китай-
  • търговия

Подписан бе Меморандум за сътрудничество между Министерството на икономиката и Департамента по търговия на провинция Хънан

Рекорден ръст от 22% в търговията с Китай - 1

За първото полугодие на 2018г. търговията с Китай се увеличава с 22%, спрямо същия период на 2017г. и надхвърля 1.135 млрд. щ.д. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов в изказването си по време на Четвъртата среща на местните лидери „16+1“, която се проведе в София. Форумът бе открит от премиера Бойко Борисов, а на него присъстваха представители на местните власти и над 300 представители на бизнеса от Китай, България и страните от Централна и Източна Европа. Срещата се организира от Министерството на Българското председателство на Съвета на ЕС и Областния управител на Област София. Това съобщиха от Министерството на икономиката.

Министър Караниколов посочи, че за последните 10 години българският износ за Китай се е увеличил десетократно, а през първите шест месеца на тази година нараства с още 10% спрямо 2017г. и възлиза на 366.7 млн. щ.д.

„Вярваме, че има още възможности за по-нататъшно разширяване на българския износ за Китай“, изтъкна още Караниколов. Икономическият министър подчерта, че с цел лансиране на българските продукти на китайския пазар, България ще участва следващия месец в първото издание на Китайския международен панаир за вносни стоки, който ще се проведе в Шанхай. „Участие ще вземат 32 български фирми от секторите: хранително-вкусова промишленост, козметика и услуги“, допълни той.

По думите му страната ни може да предложи отлични условия за китайски инвестиции в редица сектори като автомобилостроене и производство на части за автомобили, електроника и електротехника, информационни и комуникационни технологии и др.

Министър Караниколов проведе среща и с Вицегубернатора на провинция Хънан г-н Хъ Дзипин, на която бе подписан Меморандум за сътрудничество между Министерството на икономиката и Департамента по търговия на Хънан, който ще положи основите на още по-активно сътрудничество с китайската провинция. Хънан е една от е най-големите китайски провинции, както и един от най-силните икономически центрове с население над 100 млн. жители. Меморандумът е рамков и предвижда съдействие и подкрепа за създаване на нови и разширяване на съществуващите бизнес контакти между предприятията от България и провинция Хънан, насърчаване на сътрудничеството между малките и средните предприятия от България и Хънан, стимулиране на предприятията от двете страни да участват в панаири, изложения, форуми и симпозиуми, които се провеждат на територията на България и китайската провинция .


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ауууууу

    10 1 Отговор
    Да вземат да внесат и 5 милиона китайци, та да преодолеем демографската криза, пък и те доста по ефективно от нас ще се справят с циганите!

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Мършата

    0 1 Отговор
    Тотален респект за Лидера на ПП ГЕРБ а за и ПП ГЕРБ!!! На това викам правене на ПОЛИТИКА!!
  • 3 Фъншуй

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ауууууу":

    Напълно подкрепям!
  • 4 Бесен Язовец

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ауууууу":

    Ще ги ядат ли ? Циганин и лисица не се ядат !

    Коментиран от #5

  • 5 onq s konq

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бесен Язовец":

    Не си пробвал с консерви "Циганско варено" за Африка,не си станал милионер!