28 Октомври, 2018 21:46 8 481 40

Трескаво търсене на работници за зимните курорти

  • заплата-
  • служители-
  • зимни курорти

Работа

Трескаво търсене на работници за зимните курорти - 1
Снимка: Shutterstock

Месец преди откриването на зимния сезон в планинските ни курорти се наблюдава трескаво търсене на служители. В Пампорово например, заплатата на готвач стига 3000 лв., а в някои хотели се предлага месечно възнаграждение от 4000 лв. Тази година се търсят около 2000 работници за сезона. Хотелиерите в Пампорово са решили за тази година да увеличат тройно вноса на кадри от Украйна и Молдова.

С близо 20% по-висока е заплатата през тази година в сравнение с миналата. Въпреки това кадри трудно се намират, коментират хотелиери. От своя страна служители се оплакват, че често не получават уговорената при приемането им на работа заплата.

Проблемът не се крие само в заплащането, а и в липсата на кадри. Според запознати проблем е фактът, че професионалните гимназии не сключват с туристическия бранш договори за стаж и ученическа практика. Към момента 50% от сезона вече е резервиран, а цените са с около 5% по-високи в сравнение с миналия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 jokers

    64 1 Отговор
    Не, че аз не искам да работя за без пари, просто всички около мен ми искат за да оцелея.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Курортист

    62 0 Отговор
    Направо тия от летните курорти вземете.Така ще имат заетост целогодишно.
    Скръзави работодатели!!!
  • 4 Потърпевш

    110 2 Отговор
    Добре бе тикви такива , една камериерка по речните круизни кораби на месец си докарва около 2600 евро със подсигурена храна , спане и облекло . И ако някой турист и посегне да я закача си го отнася туриста а не тя ! Какво очаквате от нас да идваме да ни бият и еб*ат и да си ходим накрая на сезона без заплати щото видиш ли сезона е слаб и ние трябва да проявим разбиране към шефа !

    Коментиран от #5, #21, #34

  • 5 Гостът

    77 0 Отговор

    До коментар #4 от "Потърпевш":

    Много си прав.Не мисля,че ако дават по 3-4 хиляди лв. тук ще ходим да бачкаме извън БГ.И не вярвам да вкарват работници от Украйна и Молдова за да им дават такива пари.Ама и журналята са едни лаладжии.Кой им дава пари за глупостите които пишат.
  • 6 vasik atanasova

    44 2 Отговор
    10 г бях главен готвач в рибен ресторант
    повече никога тази убийствена професия
    тежко им на който е упражнява
  • 7 vasik atanasova

    57 3 Отговор
    3000 лева много ли е за готвач
    на който му изпиват соса
    по 14 часа на ден
    от сутрин до вечер
    този човек няма семейство няма личен живот
    само кухня и това е
    а вените на краката му стават като на корабни въжета
    а гърба му плексит шипове от течението
    мерси такава работа
    ако беше хубава щеше да има кандидати
  • 8 vasik atanasova

    26 3 Отговор
    3000 лева много ли е за готвач
    на който му изпиват соса
    по 14 часа на ден
    от сутрин до вечер
    този човек няма семейство няма личен живот
    само кухня и това е
    а вените на краката му стават като на корабни въжета
    а гърба му плексит шипове от течението
    мерси такава работа
    ако беше хубава щеше да има кандидати

    Коментиран от #9

  • 9 НахалнитеПреуспяват

    26 26 Отговор

    До коментар #8 от "vasik atanasova":

    Лесно нема никъде. Взе че изкара готварската професия най-отговорна и тежка. това хирург, началник-гара, авиодиспечер, моряк на кораб, подводничар, пожарникар, монтьор, зъболекар и още много са все едно на почивка на Наречен. Голям акъл и трудности са да ръководиш една бригада в кухнята да бъркате готварска сметана, да нарежете едни зеленчуци и да опечете едно руло Стефани и подобни.

    Коментиран от #22

  • 10 Бесен

    73 3 Отговор
    Хах... сетили се робовладелците, че им липсват роби! След родини на разсипване на професионалните гимназии, след години на тъпкане на работниците и гоненето им по чужбина се сетили! Ми наемети си както им викате ви Роми, да ви бачкат както ви и избират на власт! И успех с тях!
  • 11 Анонимен

    64 1 Отговор
    Тя заплатата е толкова но не сте разбрали че не е за месец, а е за сезона.
  • 12 ванката

    40 4 Отговор
    хахаха на тия заплати може да повярва някой чужденец но аз като човек работещ лятото на морето знам много добре какво е заплащането зимата по зимните курорти и затова не стъпвам там да работя който си намери работа над 1500лв си е чист късмет и като почнеш 600лв квартира + отопление на месец 300/400лв храна при умерено пазаруване при разхищения вече отива нагоре и кво ти остава някви си 500лв ако си пушач и обичаш да си пииваш няма да си вземеш с теб и стотинка като си тръгваш от курорта даже може да имаш да даваш !!!
  • 13 Груьо

    31 3 Отговор
    Да вкарат и от сумалия,афганистан,сирия не ме брига.
  • 14 Марто

    34 3 Отговор
    Абе бивш комсомолски секретар дати дава работа,че и да ти плаща това го няма и в Българския рай!
  • 15 гост

    37 3 Отговор
    Хем по-високи цени, хем заплатите същите. Дават по 500лв заплата, а цените им на нощувка са по-високи от тези в Италия, Франция, та дори и в Швейцария.
  • 16 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    22 0 Отговор
    Зима нема обаче зимни курорти имало видиш ли хахах
  • 17 Тъп

    31 2 Отговор
    Роби нема.Действайте г-да бизнесмени.
  • 18 Гнида

    38 0 Отговор
    Никой не бяга от хубавото ..... Щом нямате кадри , е ясно какво предлагате !
  • 19 DFYGJH

    17 3 Отговор
    НА МЛАДИТЕ ДОКТОРИ В ДЪРЖАВНИТЕ ОБЛАСТНИ БОЛНИЦИ ЗАПЛАТИТЕ ИМ СА ПО 800 ЛЕВА .

    Коментиран от #32

  • 20 Гост

    27 0 Отговор
    Кажат 4000 а ако някой се върже . И после я вземе 1000 я не.Чиста зарибявка.
  • 21 Бай Благой

    32 2 Отговор

    До коментар #4 от "Потърпевш":

    Как пък един не се изказа за прекрасните ни работодатели?
    Условията са хубави какво не им харесвате?
    Заплата 500-700лв(ако си е получиш изобщо), я някой и шведски или руски ритник може да изядеш....пък после и Ръгин лично ще защитава туриста за да прикрие случая....
    Накрая, като равносметка може да се окаже, че трябва да даваш а не да взимаш....ее?
    Какво не му харесвате на българския робовладелец....ооопс пардон....работодател!!?
  • 22 Миризлив Пор

    14 1 Отговор

    До коментар #9 от "НахалнитеПреуспяват":

    Никой не казва колко е отговорна дадената професия и не я сравнява с никой. В случая ако четеш - работи се по 14 часа (т.е. всеки ден по 6 часа овъртайм според бг-законодателството) дори и да не плащат "овъртайм" а само часове т.е. все едно работиш за 1500 ако сметнем съботите и неделите като часове все едно някой работи за 1000. Като включим фактите че шефа пести от персонал и продукти повярвай ми, трябва да си факир за да накараш някой за сефте влизащ в кухнята да направи от "нещо" обикновено с изтекъл срок на годност "нещо годно за ядене". Ако нещата не потръгнат - кофти локация, "слава на заведението", ценова политика, хотела е с ол-инклузив или нещо такова - имаш обещани едни пари а не вземаш нищо. Ако обявената заплата е за 40 часа работна седмица, възможност да си подбираш персонал и продукти опашката ще започва от Пловдив.

    Коментиран от #28

  • 23 Стефан

    12 2 Отговор
    Работих. На. Морето. Подрьжка. Нито. Хранеха. И. Накрая. Минималната

    инж.Електромеханик съм. и. подържах. всичко.
  • 24 Профсъюзен работник

    18 5 Отговор
    Българският работодател и капиталист е най-алчното, безмилостно, безскрупулно и лъжливо същество в Европа, а вероятно и в Северна Америка. Това са хора без морал, без религия, неспазващи закони (доколкото ги има) и неспазващи устни уговорки. Е, добре де, как да си намерят персонал? То зорлем да искаш да работиш, пак не става!
    Нека осигурят договори, гарантират заплати, субсидират храна и настаняване при средноевропейски условия, и тогава ще има желаещи да работят.
  • 25 бил в кухня

    14 1 Отговор
    Едно време, като студент работих в кухня, за една вечер и това ми беше последният опит.
    Работата е изключително тежка, не ми платиха нищо, добре, че една колежка ми направи пица да не умра от глад, на сутринта си бих чукалата по най-бързия начин.
    Всичко е измама по тия курорти и ресторанти, всеки гледа да те прекара, измами и да не ти плати. От тогава на приказки не вЕрвам и като ми кажат, ако, ще и по нататък ще видим, бягам с 300!
  • 26 боцмана

    18 1 Отговор
    Нашите работодатели търсят готвачи а не знаят , че без да счупиш яйцата не можеш да направиш омлет. И без да си отвориш портфейла не можеш да намериш свестни работници и специалисти . За сега все още им се вързват разни молдовчета , украинчета , но и те като видят за какво става въпрос повече няма да дойдат в България дори и като туристи. Затова да плащат като хората ако не искат в хотелите им да се въдят само мишоци.
  • 27 Ядеитн

    7 0 Отговор
    Язе викам да мой да са купуват веке и робе. Кой не мой да си плаща кредито - да са продава у робство за по 20 - 30 години, да речем. Да не им е било зле на робете? Хем си побачкват, хем си имат покрив над главата, хем им е сито и нема да са напъват да мислат за утрешнио ден. Виж - кой рече да бега - камшици и тояги!
  • 28 Бавните ги сменят с бързи

    6 3 Отговор

    До коментар #22 от "Миризлив Пор":

    Навсякъде има рискове. Да, чувал съм в дург курорт - морски, как шефа иска от готвача невъзможни работи за дадено време. Все пак никой не бие някого по главата да се захваща нещо. Отговорността е важна. Не ми излизай с оправдание, че това е много тежка работа. Учител ако си - отговаряш за живота и здравето на деца. Някой разярен родител може да те прати при Св. Петър. Зъболекар - цял ден да седиш над хорските ченета. Не съм чул готвач да си смени професията. Където се работи с леене на метал, отливки, преси, опратор машина - текучеството на персонала е голямо, защото е вредно и тежко за работа. Така ти ми дай кухнята, ще намеря начин да правя от "Нищо - нещо", а ти върви оператор в някой завод.

    Коментиран от #29

  • 29 Миризлив Пор

    7 2 Отговор

    До коментар #28 от "Бавните ги сменят с бързи":

    Както казах, хората дават по 3000 лева като не са упоменали че нямаш почивен ден и работиш по 10-14 часа на денонощие. Сам си сметни каква е разликата със 40 часова работна седмица и каква ти е реалната заплата. За това казвам - ако това е за 40 часа работна седмица ще има опашка от кадри поне километър. Ако си навит дори и ресторант може да си избереш ако побързаш. Само преди продължиш да си чешеш пръстите с клавиатурата те предупреждавам, че съм минал и през кухня и през завод така че са ми ясни проблемите и на 2-те места. Колкото до отговорност - колкото и идиотско да звучи един учител днес може да изгуби 1 дете но един готвач днес може да погуби стотици... Така че, отварят работа.бг и гледаш къде колко дават и пускай документи.
  • 30 mumia

    19 0 Отговор
    Ромите 90% НЕ работят. От там вземете!
  • 31 циганина

    7 0 Отговор
    аз ша работим ко то кажити дайти джисиема да звънем да се разберем
  • 32 Пешо

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "DFYGJH":

    Само не давай пример с държавните областни болници. Там парите се крадат от директора, членовете на Управителния и на Контролния съвет, които са сложени от партийте там на хранилка.
  • 33 Един от вас

    9 0 Отговор
    Моля?Стаж и практика в частни хотели?!?А да ви дадат и някой лев да работят за вас не искате ли?Пазара е свободен -наемайте си персонал или затваряйте сергиите като ви е изгодно!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Радо

    8 1 Отговор
    Най-хубавото е, че 99% от собствениците на хотелите у нас са или дърти/мастити мутри/ченгета или бивши отговорни другари от БКП и техните синчета и внуци....така че да духат таратора, докато му се изправи краставицата.
  • 36 Патриот

    8 0 Отговор
    Странна работа - по-скъпо от турските курорти, пък заплатите на персонала по-ниски, по-кофти обслужване. А и нашия "Ол инклузив" си има изключения, за разлика от другите. Нищо, че е по-скъп.

    Няма вече роби избягаха. Идва време шефовете на хотели само да готвят, чистят стаите перат чаршафи и т.н. Тия Х5-тици трябва да се заработят. Мина времето когато работна ръка беше бол - гониш единия и на вратата вече чака друг.
  • 37 Оня с лопатата

    3 0 Отговор
    Язека моем да работим на 5-6 места, земете мен. Е, моем и да не работим... Ша зависи, де...
  • 38 Караван Сарай

    7 1 Отговор
    "Проблемът не се крие само в заплащането, а и в липсата на кадри" -
    ами дайте парите и кадрите сами ще ви дойдат на крака бе, юнаци с криви калпаци!
  • 39 Мангасарян

    3 0 Отговор
    Те ме лъжат че ми плащат аз ги лъжа че работя!
  • 40 gtx 1050ti

    0 1 Отговор
    И за 1000лв. няма да си мръдна пръста.За 1500 на месец с 5 дневна осем часова работна седмица и то като портиер мога и да се замисля.В момента си изкарвам по 500-600лв. чисто и то кат си платя тока.Не са много но като се има впредвид че си седя в къщи на топло и комфортно без някой да ми пили на главата и да ми плаща същите пари.След година две още хиляди младежи ще са като мен и няма да има кой да ви робува.