Месец преди откриването на зимния сезон в планинските ни курорти се наблюдава трескаво търсене на служители. В Пампорово например, заплатата на готвач стига 3000 лв., а в някои хотели се предлага месечно възнаграждение от 4000 лв. Тази година се търсят около 2000 работници за сезона. Хотелиерите в Пампорово са решили за тази година да увеличат тройно вноса на кадри от Украйна и Молдова.
С близо 20% по-висока е заплатата през тази година в сравнение с миналата. Въпреки това кадри трудно се намират, коментират хотелиери. От своя страна служители се оплакват, че често не получават уговорената при приемането им на работа заплата.
Проблемът не се крие само в заплащането, а и в липсата на кадри. Според запознати проблем е фактът, че професионалните гимназии не сключват с туристическия бранш договори за стаж и ученическа практика. Към момента 50% от сезона вече е резервиран, а цените са с около 5% по-високи в сравнение с миналия.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 jokers
22:10 28.10.2018
2 Този коментар е премахнат от модератор.
3 Курортист
Скръзави работодатели!!!
22:49 28.10.2018
4 Потърпевш
Коментиран от #5, #21, #34
22:58 28.10.2018
5 Гостът
До коментар #4 от "Потърпевш":
Много си прав.Не мисля,че ако дават по 3-4 хиляди лв. тук ще ходим да бачкаме извън БГ.И не вярвам да вкарват работници от Украйна и Молдова за да им дават такива пари.Ама и журналята са едни лаладжии.Кой им дава пари за глупостите които пишат.23:06 28.10.2018
6 vasik atanasova
повече никога тази убийствена професия
тежко им на който е упражнява
23:14 28.10.2018
7 vasik atanasova
на който му изпиват соса
по 14 часа на ден
от сутрин до вечер
този човек няма семейство няма личен живот
само кухня и това е
а вените на краката му стават като на корабни въжета
а гърба му плексит шипове от течението
мерси такава работа
ако беше хубава щеше да има кандидати
23:20 28.10.2018
8 vasik atanasova
на който му изпиват соса
по 14 часа на ден
от сутрин до вечер
този човек няма семейство няма личен живот
само кухня и това е
а вените на краката му стават като на корабни въжета
а гърба му плексит шипове от течението
мерси такава работа
ако беше хубава щеше да има кандидати
Коментиран от #9
23:20 28.10.2018
9 НахалнитеПреуспяват
До коментар #8 от "vasik atanasova":
Лесно нема никъде. Взе че изкара готварската професия най-отговорна и тежка. това хирург, началник-гара, авиодиспечер, моряк на кораб, подводничар, пожарникар, монтьор, зъболекар и още много са все едно на почивка на Наречен. Голям акъл и трудности са да ръководиш една бригада в кухнята да бъркате готварска сметана, да нарежете едни зеленчуци и да опечете едно руло Стефани и подобни.Коментиран от #22
00:24 29.10.2018
10 Бесен
00:29 29.10.2018
11 Анонимен
00:55 29.10.2018
12 ванката
01:44 29.10.2018
13 Груьо
02:40 29.10.2018
14 Марто
02:55 29.10.2018
15 гост
07:18 29.10.2018
16 Т.о.ш.и.б.и.я.н
07:39 29.10.2018
17 Тъп
07:41 29.10.2018
18 Гнида
08:23 29.10.2018
19 DFYGJH
Коментиран от #32
08:40 29.10.2018
20 Гост
08:41 29.10.2018
21 Бай Благой
До коментар #4 от "Потърпевш":
Как пък един не се изказа за прекрасните ни работодатели?Условията са хубави какво не им харесвате?
Заплата 500-700лв(ако си е получиш изобщо), я някой и шведски или руски ритник може да изядеш....пък после и Ръгин лично ще защитава туриста за да прикрие случая....
Накрая, като равносметка може да се окаже, че трябва да даваш а не да взимаш....ее?
Какво не му харесвате на българския робовладелец....ооопс пардон....работодател!!?
08:48 29.10.2018
22 Миризлив Пор
До коментар #9 от "НахалнитеПреуспяват":
Никой не казва колко е отговорна дадената професия и не я сравнява с никой. В случая ако четеш - работи се по 14 часа (т.е. всеки ден по 6 часа овъртайм според бг-законодателството) дори и да не плащат "овъртайм" а само часове т.е. все едно работиш за 1500 ако сметнем съботите и неделите като часове все едно някой работи за 1000. Като включим фактите че шефа пести от персонал и продукти повярвай ми, трябва да си факир за да накараш някой за сефте влизащ в кухнята да направи от "нещо" обикновено с изтекъл срок на годност "нещо годно за ядене". Ако нещата не потръгнат - кофти локация, "слава на заведението", ценова политика, хотела е с ол-инклузив или нещо такова - имаш обещани едни пари а не вземаш нищо. Ако обявената заплата е за 40 часа работна седмица, възможност да си подбираш персонал и продукти опашката ще започва от Пловдив.Коментиран от #28
08:53 29.10.2018
23 Стефан
инж.Електромеханик съм. и. подържах. всичко.
08:59 29.10.2018
24 Профсъюзен работник
Нека осигурят договори, гарантират заплати, субсидират храна и настаняване при средноевропейски условия, и тогава ще има желаещи да работят.
09:05 29.10.2018
25 бил в кухня
Работата е изключително тежка, не ми платиха нищо, добре, че една колежка ми направи пица да не умра от глад, на сутринта си бих чукалата по най-бързия начин.
Всичко е измама по тия курорти и ресторанти, всеки гледа да те прекара, измами и да не ти плати. От тогава на приказки не вЕрвам и като ми кажат, ако, ще и по нататък ще видим, бягам с 300!
09:10 29.10.2018
26 боцмана
09:22 29.10.2018
27 Ядеитн
09:41 29.10.2018
28 Бавните ги сменят с бързи
До коментар #22 от "Миризлив Пор":
Навсякъде има рискове. Да, чувал съм в дург курорт - морски, как шефа иска от готвача невъзможни работи за дадено време. Все пак никой не бие някого по главата да се захваща нещо. Отговорността е важна. Не ми излизай с оправдание, че това е много тежка работа. Учител ако си - отговаряш за живота и здравето на деца. Някой разярен родител може да те прати при Св. Петър. Зъболекар - цял ден да седиш над хорските ченета. Не съм чул готвач да си смени професията. Където се работи с леене на метал, отливки, преси, опратор машина - текучеството на персонала е голямо, защото е вредно и тежко за работа. Така ти ми дай кухнята, ще намеря начин да правя от "Нищо - нещо", а ти върви оператор в някой завод.Коментиран от #29
10:11 29.10.2018
29 Миризлив Пор
До коментар #28 от "Бавните ги сменят с бързи":
Както казах, хората дават по 3000 лева като не са упоменали че нямаш почивен ден и работиш по 10-14 часа на денонощие. Сам си сметни каква е разликата със 40 часова работна седмица и каква ти е реалната заплата. За това казвам - ако това е за 40 часа работна седмица ще има опашка от кадри поне километър. Ако си навит дори и ресторант може да си избереш ако побързаш. Само преди продължиш да си чешеш пръстите с клавиатурата те предупреждавам, че съм минал и през кухня и през завод така че са ми ясни проблемите и на 2-те места. Колкото до отговорност - колкото и идиотско да звучи един учител днес може да изгуби 1 дете но един готвач днес може да погуби стотици... Така че, отварят работа.бг и гледаш къде колко дават и пускай документи.10:27 29.10.2018
30 mumia
10:30 29.10.2018
31 циганина
12:10 29.10.2018
32 Пешо
До коментар #19 от "DFYGJH":
Само не давай пример с държавните областни болници. Там парите се крадат от директора, членовете на Управителния и на Контролния съвет, които са сложени от партийте там на хранилка.14:24 29.10.2018
33 Един от вас
14:50 29.10.2018
34 Този коментар е премахнат от модератор.
35 Радо
19:40 29.10.2018
36 Патриот
Няма вече роби избягаха. Идва време шефовете на хотели само да готвят, чистят стаите перат чаршафи и т.н. Тия Х5-тици трябва да се заработят. Мина времето когато работна ръка беше бол - гониш единия и на вратата вече чака друг.
22:24 29.10.2018
37 Оня с лопатата
13:58 30.10.2018
38 Караван Сарай
ами дайте парите и кадрите сами ще ви дойдат на крака бе, юнаци с криви калпаци!
13:59 30.10.2018
39 Мангасарян
12:30 31.10.2018
40 gtx 1050ti
20:37 31.10.2018