1 004 5

Аутсорсинг секторът формира 4.8% от БВП на България

Секторът расте с чувствително по-висок ръст спрямо темпа на растеж на националната ни икономика

Аутсорсинг секторът формира 4.8% от БВП на България
Венцислав Михайлов

Размерът на аутсорсинг сектора в България възлиза на 2.1 млрд. евро за 2017 г. Това показват данните от Годишния доклад за развитието на индустрията на Българската аутсорсинг асоциация (БАА). Секторът расте с чувствително по-висок ръст спрямо темпа на растеж на националната ни икономика и за миналата година формира 4.8% от годишния брутен вътрешен продукт (БВП) на страната, в сравнение с 4.2% през 2016 г. Резултатите на аутсорсинг индустрията за 2017 г. са по-добри от очакваните, като оперативните приходи нарастват с 18.2% вместо прогнозираните в миналогодишното издание 13.5%.

При запазване на този положителен тренд се очаква до 2021 г. приходите в сектора да се удвоят до 4 млрд. евро, а относителният му дял в БВП да достигне 7.9%. Анализът беше представен в дискусията „Потенциалът на България в глобалната индустрия на изнесените услуги с висока добавена стойност“, в която участие взеха управителния съвет на БАА - Илия Кръстев, главен изпълнителен директор на A Data Pro, Мая Миланова, генерален мениджър на CBS Cargotec, Пламен Цеков, главен изпълнителен директор на ScaleFocus, Стефан Бумов, главен оперативен директор на HelеCloud, като и Лъчезар Богданов от Industry Watch и Стефан Стоянов, зам. кмет на община Пловдив.

Годишният анализ е изготвен от SeeNews и включва данни за 477 български компании, занимаващи се с аутсорсинг на бизнес процеси (BPO) и ИТ аутсорсинг (ITO) през 2017 година. Съотношението между двете подразделения на изнесените услуги е почти изравнено, с лек превес на BPO от 51%.

„Както в глобален мащаб, така и в България, се наблюдава промяна в профила на търсените услуги. Много хора си представят, че аутсорсинг услугите се изчерпват до стандартен кол център, а всъщност това не е така. Данните от доклада показват, че само за 16 % от компаниите у нас в сферата на изнесените услуги това е основната им дейност. В момента говорим много повече за споделени услуги, за бизнес процеси в областта на човешките ресурси, финансите, управлението на сгради, които се изнасят към аутсорсинг компании. Има нарастващ интерес към висококвалифициран труд и особено към услуги, свързани с информационни технологии - разработване на софтуер, поддръжка, системна интеграция. Подсекторът, който расте най-бързо, е при компании, предлагащи аутсорсинг на процеси, базирани на специфични знания и информация (KPO), като управление и анализ на бази данни, проучвания, обработка на информация", сподели Ивайло Славов, председател на борда на БАА и съосновател и изпълнителен директор на Bulpros.

Аутсорсинг секторът формира 2.4% от работния пазар в България. В него са заети повече от 67 300 души към края на 2017 г., като към 2021 г. броят им се очаква да превиши 79 хил. души.

Индустрията на изнесените услуги у нас продължава да е сред водещите данъкоплатци с внесени данъци в размер на 15.5 млн. евро. През 2017 г. компаниите в сектора са платили 1.3% от всички данъци в икономиката.

Аутсорсинг секторът генерира 7.9% от всички разходи за заплати в иконо¬миката през 2017 г., докато през пред¬ходната година този дял е бил 6.5%. Освен това индустрията на изнесените услуги дава 6.2% от всички разходи за социално осигуряване в националната икономика през годи¬ната, което е повишение в сравнение с дела от 5.0% през 2016-a.

През последните години аутсорсинг индустрията вече има национално присъствие. Най-големите хъбове за аутсорсинг услуги остават големите градове с университети, като се наблюдава тенденция за все по-голямо изнасяне на дейността извън столицата. София, Пловдив и Варна са трите най-големи аутсорсинг центрове, като Велико Търново и Бургас също привличат все повече нови компании.

Над половината от компаниите (52%) в аутсорсинга у нас са с български собственици, като в компаниите с чуждестранно участие 53% от инвеститорите са от Великобритани, САЩ, Германия и Холандия. Сред чуждестранните клиенти на българските аутсорсинг компании доминират компании от Западна Европа, Великобритания и САЩ.

Доброто развитие на сектора у нас продължава да позиционира България като водеща глобална аутсорсинг дестинация. Страната ни се нарежда на първо място по атрактивност в Югоизточна Европа, на второ в Европа след Полша и на 15-о място в света според Global Services Location Index за 2017 г. на анализаторската компания A.T. Kearney.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Боко
  Отговор
  1 23:32  30.10.18
  Аутсорсингът накратко е използване на българските роби да вършат черната работа на чужденците за жълти стотинки. Щом вече формира 4.8% от БВП на България, положението е трагично отвсякъде!

  Коментиран от #2, #3

 • 2 23:47  30.10.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Пешо
  Отговор
  3 00:36  31.10.18

  До коментар #1 от "Боко":

  Аутсорсинга в България натиска всички фирми да повишават заплатити, ако искат да си задържат служителите. Правят живота на БГ работодателите доста по-труден.

  Коментиран от #4, #5

 • Българин
  Отговор
  4 07:33  31.10.18

  До коментар #3 от "Пешо":

  Няма да те разберат дебилите. Искат си социализма и да са под крилото на Русия, която им е нужна "като въздуха и слънцето".
 • Ядеитн
  Отговор
  5 09:21  31.10.18

  До коментар #3 от "Пешо":

  Натиска дръжки. По Софията, Филибето и прочее може и да натиска, ама тва не е цяла България! Кога си момче от село и шат пат знаеш 2 езика - цигански и малце български иди да бачкаш у АУТ...нещо си.

Напиши коментар:


Публикувай