Last news in Fakti

5 Ноември, 2018 10:58 16 118

Драгомир Ангелов: В България има много възможности за амбициозни хора

  • работа-
  • кариера-
  • българия-
  • чужбина-
  • хора

Драгомир смята, че голямата липса на квалифициран персонал, е точната предпоставка за търсене на изгодна позиция от страна на младите българи, получили образование или ценна професия в чужбина

Драгомир Ангелов: В България има много възможности за амбициозни хора - 1
Снимка: Драгомир Ангелов

Драгомир Ангелов е пребивавал дълги години в чужбина, разделяйки ги между работа и придобиване на нови познания. Независимо от времето, което е прекарал зад граница, от длъжностите, които е заемал и от откритите възможности, той предпочита завръщането в родината. Важно за това се оказва и предложението, което получава от логистичната фирма, в която получава първите си знания в международния сухопътен транспорт в България. Започнал в Лазер Лоджистикс ООД, след около 3 години се премества в италианска фирма на същите собственици, където продължава да се развива в същата област. 5 години по-късно, през 2012-а, натрупал достатъчно опит, се завръща в офиса на Лазер Лоджистикс ООД за да управлява международният сухопътен транспорт. Там работи и досега.

Драгомир Ангелов: В България има много възможности за амбициозни хора

Опишете работата си с няколко изречения?

Няма как, само с няколко изречения, да се опише работата в оперативен транспортен отдел, но ако си представите един перфектно работещ кошер, ще разберете как изглежда офиса на Лазер Лоджистикс в Нови Искър – привидният работен хаос за непросветените, всъщност е една страхотна оперативна машина.

Къде сте учили или работили в чужбина?

В различни компании в Триполи, Либия като в края на пребиваването ми там започнах работа в търговския офис на IVECO North Africa. Там имах възможността, освен да работя в голяма международна фирма, да се запозная с някои от основите на международната търговия и да се докосна за първи път до света на Логистиката. Днес си мисля, че работата ми в Ивеко е била подготовка за кариерата ми в Лазер Лоджистикс, въпреки разликата в размера на двете фирми.

Колко време бяхте в чужбина?

Около 15 години.

Кога се върнахте в България?

На рождения си ден през 2012 година.

Защо се върнахте в България?

Получих страхотно предложение от фирмата, в която бях работил и която ми предлагаше чудесни условия за да ръководя офиса в Нови Искър. Това доказваше, че ако си добър в нещо и си концентриран, несъмнено ще намериш своето място в бизнеса в България. Остава да намериш правилната фирма, както аз я намерих.

Защо бихте посъветвалите младите хора да се върнат в България?

Освен, че „Камъкът си тежи на мястото“, както биха казали много хора, за младите хора България е едно прекрасно място - изпълнено с предизвикателства и разнообразен социален живот. Факт е, че не само млади българи, а и много млади чужденци предпочитат кариера в България. Нека бъдем честни – голямата липса на квалифициран персонал е точната предпоставка за търсене на изгодна позиция от страна на младите българи, получили образование или ценна професия в чужбина. Те трябва да потърсят своето място в българския бизнес и ако са достатъчно мотивирани ще намерят както развитие, така и спокойствие за бъдещето си, така както аз и стотици други го направихме.

Какво бихте казали на онези, които смятат, че в България няма бъдеще?

Радостта от това, да правиш нещо в собствената си държава, което освен теб да развива и самата нея е удовлетворяващо. В София, а и не само, при правилен подбор на работа, жилище и желан статус, можеш да постигнеш едно много добро качество на живот.

Също така все повечето чужди фирми на българския пазар предоставят възможност на млади хора да работят в интересна, активна среда и да се развиват професионално. Не бих подценил и отлични български работодатели. Както казах и преди малко, сега е момента да потърсят своята реализация в България и съм убеден, че българският бизнес ще отговори на техните изисквания за заплата и социални придобивки.

Какви бяха трите най-големи предизвикателства пред Вас, когато се върнахте?

При мен, за разлика от други хора, предизвикателства нямаше много. Аз се върнах в България с ясна цел и ясни представи, за това, което ще правя в следващите поне 10 години. След като получих предложението от Лазер Лоджистикс да ръководя офиса в Нови Искър се постарах да планирам всичко – жилище, кола, социална среда и т.н. Ако трябва да съм честен, след като имах добрата фирма, бях изпълнил плана на 50 %. Останалото беше само бюрокрация, която отчитам като предизвикателство и лична ангажираност.

Какви според Вас са трите най-големи предимства на живота и кариерата в България?

Има много възможности за амбициозни хора, на които им се работи. Повече възможности за развитие. Има повече свободно време за хоби и развлечения, отколкото в други държави. Възможността за договаряне на отлични условия, заради липсата на кадри също е огромно предимство. Моментът е подходящ за знаещите и можещи хора да намерят високоплатена, удовлетворяваща длъжност, а за недотам квалифицираните, да получат нужната квалификация, отново заради търсенето и предлагането, и активните квалификационни програми, предлагани от българските работодатели.

Какво ви липсваше най-много, докато бяхте в чужбина?

Динамичната среда – работна и социална, която липсва дори в някои чуждестранни столични градове, морето, някои приятели, усещането за родина.

Опишете живота си в България с няколко думи?

Водя по-социален, по-забавен живот. Срещам се с интересни хора, посещавам конференции, семинари, които повишават знанията ми. Приемам нови предизвикателства и продължавам да градя своята кариера.

Драгомир Ангелов: В България има много възможности за амбициозни хора
Снимка: Награждаване с малтийски орден за заслуги

Каква е Вашата формула за успех?

В работата, самоусъвършенстването е първият стълб на успеха, след това идва правилния подбор на средата, фирмата, начина на работа. Всеки от нас е уникален по свой начин и откриването, и разработването на собствения талант, поставяйки го в правилна среда, води до постигането на резултати. Не изключвам и късмета – при мен той сработи с намирането на Лазер Лоджистикс. В останалите сфери любопитството е двигателя на промените, водещи до успеха. От скоро съм планувал нови върхове за покоряване, както в пряк, така и в преносен смисъл, където, освен с други инструменти, ще подходя и с необходимото търпение.

Виж свободните позиции от Лазер Лоджистик ООД тук: https://www.zaplata.bg/lazer-lodzhistik1/

P.S: "Аз избрах България" е съвместна инициатива на Zaplata.bg и Държавната агенция за българите в чужбина.



Свързани новини