2 673 1

Най-добрите държави за правене на бизнес

Класация

Световната банка определи най-добрите държави за правене на бизнес. Класацията се извършва на база 11 критерия, сред които колко опростена е процедурата по откриване на фирма, получаване на разрешение за строеж, регистриране на собственост, получаване на кредит, равнище на защита, данъци, условия за извършване на международна търговия, регулация на пазара на труда и други.

Над 25% от разглежданите държави са улеснили процедурата по регистриране на фирма. Средно към днешна дата този процес отнема около 20 работни дни. Цената на регистрация е 23% от средния доход на глава от населението. За сравнение, през 2006 г. времето за регистрация е било 46 дни и 76% от дохода. От 20 държави 13 имат една и съща процедура, а именно регистрация на компания през интернет, уточняват от The World Bank.

Грузия е първа в класацията по лесен начин на регистриране на фирма и втора по брой дни за (само за 2 дни). Страната разкри още през 2011 г. Единен център за държавни услуги. Днес населението се обслужва в 19 зали, където се обработват документите за издаване на разрешения за регистрация на фирма.

За периода 2 юли 2017 г.-1 май 2018 г. 128 правителства са провели рекордните 314 реформи, които са в интерес на малкия и среден бизнес. Най-осезаеми реформи са регистрирани в Афганистан, Джибути, Китай, Индия, Того, Турция и Руанда. При това 107 реформи в сферата на регулиране на бизнеса са били в държави от Африка, на юг от пустинята Сахара.

Бразилия е постигнала най-големи успехи от държавите в Латинска Америка и Карибския басейн, като е провела реформа в четири основни области. Китай е един от 10-те най-добри "импровизатора" за текущата година в областта на бизнеса. Благодарение на това е успяла да се изкачи в класацията с 30 позиции спрямо миналата година, до 46-та позиция. Индия стана водеща икономика в Южна Азия. Тя вече е с 23 позиции по-нагоре в класацията и на 77 място.

Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Язе
    Отговор
    1 14:33  04.11.18
    Хаха,за БГ няма нищо.

Напиши коментар:


Публикувай