1 650 5

Българският износ за Куба отбелязва ръст от 255%

Налице са редица перспективни сектори за реализиране на български инвестиции на Острова на свободата

Венцислав Михайлов

Българският износ за Куба отбелязва ръст от 254.9% спрямо същия период на миналата година, като стойността му е 2.899 млн. щ.д. Вносът от Куба също бележи ръст от 23% до 1.153 млн. щ.д. Това стана ясно по време на среща между заместник-министъра на икономиката Лилия Иванова и Нунес Мордоче, зам.-министър на външната търговия и чуждестранните инвестиции на Куба.

През първите седем месеца на 2018 г. двустранният стокообмен между България и Куба се увеличава със 131% спрямо същия период на миналата година, възлизайки на 4.052 млн. щ.д. Съществуват възможности за разширяване на българския износ за Куба, реализиране на инвестиции, както и участие на български инженерингови компании и специалисти в различни проекти в кубинската страна.

Икономическият заместник-министър поясни, че независимо от постигнатото до момента, следва да се търсят по-ефективни механизми за разширяване на двустранната търговия и за постигане на по-осезаем напредък в активизирането на търговско-икономическите отношения.

„Налице са редица перспективни сектори за реализиране на български инвестиции в Куба и установяване на сътрудничество с кубински компании в области като фармацевтиката и биотехнологиите, хранително-вкусова промишленост, производството на електроенергия от възобновяеми енергийни източници, козметика и туризъм“, подчерта Лилия Иванова.

По време на срещата стана ясно, че съществува значителна възможност за диверсификация на българския износ като кубинската страна прояви интерес за внос от България на спортни стоки и велосипеди. Договорено беше и провеждането на бизнес форум между българските производители и кубинските вносни обединения в сектори от взаимен интерес. Обсъдено беше и улесняване на процедурата за създаване на българо-кубински смесени фирми.

Заместник-министър Иванова е на посещение в Куба, начело на бизнес делегация. Българските фирмите ще вземат участие в едно от най-важните търговски събития в Латинска Америка и Карибския басейн „FIHAV 2018“. „Отдаваме голямо значение на участието в Международния панаир „FIHAV2018”, което дава възможност родните производители да представят свои продукти пред потенциални кубински партньори“, подчерта Иванова.

В делегацията са включени представители на утвърдени компании, които могат да предложат продукти и услуги от секторите металургия, козметика, строителство и туризъм. „Вярвам, че засилването на връзките между България и Куба ще е от взаимна полза и за двете страни. През последните години българските фирми проявяват все по-голям интерес към Куба, доказателство за това е присъствието им на настоящото събитие“, изтъкна тя.

Заместник-министър Иванова проведе двустранни срещи с Ямилин Гонзалес, заместник-министър на министерство на индустрията и представители на Националния институт по водни ресурси, Министерство на хранителната индустрия, Министерство на външната търговия и чуждестранните инвестиции и Международна търговска банка BICSA. Българската делегация участва и на международния инвестиционен форум, който се провежда в рамките на изложението.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • SAAB
  Отговор
  1 01:55  03.11.18
  Даже и тикви не можем да изнасяме вече ! Всички кокошки отидоха за Катар а мед и масло за Иран със скоростния влак за Китай ! Само един пожарникар остана във файтона ......да се вози и НЕ плаща такса "турист " ....без винетка и гражданска :) и новият данък за 40 годишният му Мерцедес....... :) Съсела се оказа прав , че е гьон-сурат юнака :)
 • onq s konq
  Отговор
  2 03:15  03.11.18
  Куба е много перспективно място и кубинците не трябва да ни се губят от погледа.Само трябва да изчакаме още малко да ги полази американската "демокрация" и в точния момент да им предложим оръжие НАШЕ ПРОИЗВОДСТВО за да си направят Революцията.
 • Фидел Касто
  Отговор
  3 09:04  03.11.18
  Ефтаназираха кокошките,прасетата и всякакъв добитък. С какво ще търгува ме, с лилави патладжани ли?
 • странна хватка
  Отговор
  4 11:10  04.11.18
  Какво правила България за Куба?Изнасяла ли?Че то там една заплата 20-30 долара???Какво пропускам??
 • Миризлив Пор
  Отговор
  5 12:30  04.11.18
  Към автора - много трябва да се внимава когато се пишат такива статии защото най-близката ни историрия помни как нашата мила държавица беше голям износител за петролни продукти (основно бензин и дизел) за Южна Америка. После с една малка поправка в закона нещо далаверата по "износа" на тези продукти нещо сецна много рязко.

Напиши коментар:


Публикувай