Last news in Fakti

2 Ноември, 2018 13:44 7 079 18

Hewlett-Packard Enterprise напуска България

  • hewlett-packard enterprise-
  • българия-
  • бизнес

Офшорка поема бизнеса на IT гиганта

Hewlett-Packard Enterprise напуска България - 1
Снимка: Shutterstock.com

Американският хардуерен гигант Hewlett-Packard Enterprise (HPE) напуска България, като прехвърля основната си дейност в страната – дистанционните си услуги, свързани с поддръжка на сървъри, мрежови решения, бази данни и мрежова сигурност, на друга фирма. Компанията създаде през 2006 г. своя Глобален център в Бизнес парка в София, чрез който обслужва регионите на Европа, Средния Изток и Африка.

Днес Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) даде разрешение българската фирма „Селектиум България” ООД да придобие дейността на „Хюлет-Пакард България” ЕООД по поддръжка на хардуер, основно във връзка със сървъри и в по-малка степен поддръжка във връзка с мрежови продукти и продукти за съхранение.

Става въпрос за кол центъра на компанията в „Бизнес Парк София“, в който работят над 3500 души.

Справка в Търговския регистър показва, че фирмата „Селектиум България” ООД е с капитал от 6000 лв., а 75% от него е собственост на офшорната компания „М.Д.С.ИСТ ЮРОП ЛИМИТЕД“, регистрирана на Вирджинските острови. Малко над 18% от капитала се притежава от физическото лице Борислав Петров, а 7% от физическото лице Николай Савов. В решението на КЗК обаче се посочва, че „М.Д.С.ИСТ ЮРОП ЛИМИТЕД“ практически контролира еднолично „Селектиум“, т.е. физическите лица са свързани с офшорната компания, отбелязва Economic.bg.

Според регистрацията дейността на „Селектиум“ няма общо с дейността на „Хюлет-Пакард България”. Българската фирма се занимава с продажби на оборудване на медицинска техника, по-специално компютърна радиография (CR) (цифрова замяна на конвенционалната радиография с рентгенов филм), приложима само в болници и диагностични центрове и продукти за фотографски изображения, насочени към фотографски лаборатории и отделни фотографи, използващи химикали и фоточувствителна хартия за конвертиране на изображения в разпечатки. Фирмата няма корпоративен сайт.

Hewlett-Packard засега продължава да оперира в България с другото си дружество - "Ейч Пи Инк България" ЕООД, което осигурява чрез своята мрежа от партньори персонални компютри за бизнес нужди и за крайни клиенти, работни станции, както и аксесоари за тях, софтуер и услуги за бизнеса и масовия пазар в България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 opa

    36 1 Отговор
    шах с пешка!
  • 2 агент Тенев

    38 0 Отговор
    Нищо,не се косете.Високотехнологична афганистанска компания ще ги замести.
  • 3 ДиПи

    41 1 Отговор
    Абе тая държава съвсем скоро ще стане еднолична собственост на офшорките на ДиПи.
  • 4 Буко Баламата

    29 7 Отговор
    И ся ко ше праат тупаните от село с апартаменти на кредит?

    Коментиран от #5, #11

  • 5 Предупреждение

    18 5 Отговор

    До коментар #4 от "Буко Баламата":

    Предупреждавал съм много хората в ИТ сектора, че целия бум е временен докато не дойдат новите по-евтини членове на ЕС. И ето започват да се задават, по-големи държави с повече хора и на 1/4 заплащане даже и от българското..... и ето и резултата. Ще има и още. Всичко до що е евроатлантическо - ще се държи така като бизнес.

    Коментиран от #13, #14

  • 6 Джони

    19 0 Отговор
    Трайкайте си още , докато всички напуснат кенефа и тиквонии дръпне шалтера .
  • 7 Гоуст

    7 5 Отговор
    Абсолютни глупости. Проверете си източниците
  • 8 Чочо

    12 1 Отговор
    Става въпрос за търговкскот дружество с далече по малко служители, а не за Глобал Деливъри Центъра... Фейк
  • 9 nEKOI

    12 1 Отговор
    И после, защо няма доверие в медийте .... г-н Михайлов (посочен за автор на статията), тези глупости в кръчмата от съседната маса ли ги чухте?
  • 10 Гост

    13 1 Отговор
    Апсолютно фалшива новина!
    Няма една истина в статията!
  • 11 Гост

    10 4 Отговор

    До коментар #4 от "Буко Баламата":

    Ще си намерят двойно по-доходна работа и ще забравят за кредита.
    Ти за тупаните от село не бери грижа.
    Да му мислят тупаните от центъра.Тях никой не ги иска....
  • 12 Чичо АДИ

    7 3 Отговор
    HP си тръгва како очакваме у бостана "Тиквория" идват "Измамници"оод душички златни ненаграбили се
  • 13 Morgoth

    14 4 Отговор

    До коментар #5 от "Предупреждение":

    България отдавна не е нископлатена дестинация за IT бизнеса. Въпреки това инвестициите тук продължават. Причините са няколко: няма достатъчно нископлатени програмисти в световен мащаб с които да ни заменят, страните с по-нисък стандарт обикновено имат ниско средно IQ, което прави невъзможно да имат много кадърни IT-та. Ние сме в Европа и като часова зона и като манталитет - поработи малко с индийци и скоро ще си склонен да платиш малко повече за българи, а и като цяло индийците не са по-евтини от нас. Съотношението качество/цена, което България предлага на IT бизнеса е много добро и това е основната причина да сме толкова търсени в тази сфера.
  • 14 Язе

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "Предупреждение":

    Количество не е като качество.1000 некадърника не могат да направят колкото един читав.
  • 15 Ivan S

    1 0 Отговор
    Наистина ли в кол центъра работят 3500 човека? 3500?
  • 16 Byg

    0 1 Отговор
    Що се притеснявате работещите в центъра , той не се закрива , сменя си собственика. Продължава да си работи , новия собственик е с 4 милиарда долара оборот за 2017 . Міdіѕ пoeмaт дeйнocттa нa НРЕ и в Xъpвaтия, Cъpбия, Keния, Hигepия и Mapoĸo , не е само в България , но в България си остава управлението , спете спокойно сделката е напълно стандартна между купувач и продавач
  • 17 некойси

    3 0 Отговор
    Според мен са видяли тоталната липса на перспектива тук и все по-голямото забатачване и за това се изнасят, както направиха и други големи международни компании. Не е изключено и срещу тях да е била провеждана операция "суджук".
  • 18 кенефистански прелести

    2 0 Отговор
    HP си тръгва, а мястото му се заема от мутренска офшорка, икономиката се развива, браво.
    Накрая, като остане една мутре, ще я коронясаме за Цар Мутра.
    Не само, че няма инвестиции в България, но и има отлив!
    Олигарсите на БКП и ДС унищожават държавата, заедно с техните лобисти в парламента.