1 582 2

Бил Гейтс иска данъци върху роботите

Той призова да се запазят работните места на хората

Бил Гейтс иска данъци върху роботите
Снимка: Shutterstock
Росен Стойчев

Милиардерът Бил Гейтс заяви, че очаква скоро да бъдат въведени специални данъци върху роботите, съобщи ТАСС.

Според него са нужни промени в данъчната система, за да бъдат запазени работните места на хората.„Благодарение на идеята, за това, че роботите ни помагат да произвеждаме повече стоки и услуги с по-малко хора, ние спряхме да определяме работата като единственото, за което сме се родили. Аз не казвам, че изкуствено трябва да забавяме процеса на автоматизация. Ние обаче не трябва да стигаме до пълното изместване на хората от работните им места.

Основната идея на данъчното облагане е, че можете да облагате капитала или работната сила, а роботът е вид капитал. Сега има редица данъци върху работната сила, например подоходния, но с времето хората ще искат да стимулират създаването на работни места, вероятно ще имаме различни отчисления и субсидии, за да се повиши търсенето на обикновени сътрудници“, заяви Гейтс.

Според него данъците трябва да са устроени така, че индустриалците да бъдат стимулирани да наемат хора. Според Гейтс системата в момента ги тласка към обратната посока.

САЩ

Още по темата

 • Бил Гейтс стана гражданин на...

  Бил Гейтс стана гражданин на...

  Основателят на Microsoft Бил Гейтс стана електронен гражданин на Естония, обяви правителството на балтийската страна, цитирано от ТАСС. Гейтс е ...
  18.10.2018
  1 997
  1
 • Зетят на Тръмп укривал данъци години наред

  Зетят на Тръмп укривал данъци години наред

  Джаред Къшнър - зетят на президента Доналд Тръмп и негов старши съветник, не е плащал данъци върху печалбата или е укривал част от тях в продължение ...
  14.10.2018
  1 827
  18

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • редник
  Отговор
  1 16:11  04.11.18
  Огромен излишък от работна ръка и море от супер ефективни машини изглежда чудесно за капиталиста , но кой , ще купува продуктите ? Извънземните ли? Затова се говори за зловещия "златен милиард" , защото това е друга система която , няма нужда от експанзия ! Излишните 6-7 милиарда са обречени !
 • Русенец
  Отговор
  2 11:22  06.11.18
  Да намалят задължителния работния ден на хората и за 4ч. да се получава заплата като за 8ч. През другото време хората да се самообучават, възпроизвеждат, развиват духовно и т.н.

Напиши коментар:


Публикувай