1 090 4

БЕХ търси нови трезори за парите си

Изборът на банки е особено важен и интересен, тъй като БЕХ е определян като най-голямата компания в България

БЕХ търси нови трезори за парите си
СЕГА

Българският енергиен холдинг (БЕХ) си търси банки, в които да държи парите си през следващите три години. Това става ясно от съобщение на Министерството на енергетиката, под чиято шапка се намира холдингът. Процедурата се провежда от министерството на Теменужка Петкова, тъй като БЕХ не е задължен да обявява обществени поръчки.

Целта на процедурата е да се изберат пет кредитни институции, които да обслужват дейността на мегаструктурата. До участие няма да се допускат банки, с които холдингът има сключен договор за обслужване със същия предмет със срок, изтичащ след 30 ноември 2018 г. Едно от условията към банките е размерът на собствения им капитал да бъде не по-малък от 150 млн. лв. към последното счетоводно приключено тримесечие. Друг критерий изисква да няма клаузи от страна на банката за задължително използване на съпътстващи услуги, от които БЕХ няма нужда.

Изборът на банки е особено важен и интересен, тъй като БЕХ е определян като най-голямата компания в България. Под контрола на холдинга работят ключови енергийни предприятия като АЕЦ "Козлодуй", НЕК, "Марица-изток 2", "Булгаргаз" и др.

Въпреки че част от тях не се представят с много добри финансови резултати за полугодието, БЕХ отчита печалба преди данъци и лихви от над 130 млн. лв., което е с 24% повече в сравнение със същия период на миналата година. През юни обаче холдингът изтегли трети облигационен заем за 400 млн. евро, а месец по-късно увеличи размера му до 150 млн. евро.

България

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 01:54  07.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • КОЮ
  Отговор
  2 02:13  07.11.18
  Чудно ми е дали БЕХ си взе парите дето държеше на лихва в КТБ ,бая милиони изгоряха там .А защо никога не споменават че в структората на БЕХ са включени също и ТОПЛОФИКАЦИЯ СОФИЯ и рудниците от Мини Марица Изток .И ----> „Български Енергиен Холдинг“ ЕАД (БЕХ) успешно записа увеличение на своята трета емисия еврооблигации от 400 на 550 милиона евро 25/07/2018 има и ощеееееее --->„Български Енергиен Холдинг“ ЕАД успешно записа второ увеличение на своята трета емисия еврооблигации от 550 на 600 милиона евро 05/10/2018 кой ще плаща токаааааа
 • Пешо
  Отговор
  3 23:23  07.11.18
  Сега Теменужка ще бутне парите в следващото КТБ, гответе се да плащаме всички, а ще лапат само някой. После се чудим откъде приятелката на Теменужка има пари да купи ЧЕЗ, е сега ще изкарат пари да купят и АЕЦ-а в Белене.
 • bank
  Отговор
  4 10:21  08.11.18
  Спечелилите банки : ПИБ, Инвестбанк, Асет банк, Тексимбанк, Д банк -:)))

Напиши коментар:


Публикувай