14 Ноември, 2018 09:33 7 038

От програмист до ръководител на инженерен екип

  • кариера-
  • развитие-
  • българия-
  • програмист-
  • ръководител

"Винаги съм се опитвал да изкореня проблема, вместо просто да намеря по-добър, по-бърз и по-автоматизиран начин за скриването му. Трябва да бъдем преди всичко практични по пътя си към съвършенството", споделя Лени

От програмист до ръководител на инженерен екип - 1
Снимка: Лени Кирилов

Това е Лени Кирилов. Лени се присъединява към компанията Таулиа България през 2014 г. Работил е на няколко позиции, като от около година насам, той е преназначен на позиция Ръководител на инженерен екип.

Таулиа България ЕООД

Би ли описал работата си с няколко изречения?

Длъжността ми е организационна и мотивационна. Моята цел е здрав, щастлив и мотивиран екип, понеже той може да се справи с всеки проблем. Всеки мой ден е изпълнен с много комуникации, за да преодолеем препятствията пред екипа, така че да бъде най-продуктивен, както и дефиниране на приоритети, за да се фокусираме върху важните неща. Нерядко прилагам и техническите си умения за по-задълбочен анализ и дизайн на нова функционалност. И разбира се, наемане и обучение на нови колеги, защото се разрастваме.

От колко време работиш в Таулиа България?

От четири години.

Защо избра да работиш точно в нея и с какво подпомогна за твоето кариерно развитие?

Таулия България ме очарова като малка, но китна фирма, в която всеки е различна личност и това се поощрява. Един от девизите на компанията е “Бъди странен” (Be weird). Тук най-много ценим междучовешките отношения, затова не е учудващо, че лесно завързах истински приятелства с колегите и ги чувствам като мое второ семейство.

Първоначалното интервю ми направи много добро впечатление, понеже се получи интересна техническа дискусия на високо ниво по важни и актуални за мен теми.

Тези и много други факти се доказаха през годините, като основополагащи за отлична работна атмосфера, поощряваща инициативността, разнообразието на ролите, технологиите и проблемите, които решаваме. Така се постига най-важното - да се чувстваш предизвикан от работата си всеки ден и да се будиш с желание.

Колко време работи като програмист, след което си бил преназначен на позиция ръководител на екип?

Работил съм като софтуерен инженер в няколко различни фирми осем години, три oт които в Таулиа, а вече десет месеца съм ръководител на екип.

Kaкви cтъпки тpябвa дa бъдaт изминaти, за да се пристъпи от позиция програмист към позицията, на която работиш в момента?

Това е труден въпрос и всеки трябва да се опита да отговори сам за себе си. При мен се получи вследствие на стила ми на работа, а именно като поставям екипа ми над всичко.

Винаги съм бил доста инициативен, но винаги насочен към това екипът да се справя по-добре, да му бъде по-леко, да е по-подготвен и най-важното - да е по-продуктивен.

Това е включвало различни дейности, като: организиране ретроспективи, по-късно бях Скръм мастър на екипа, ревюирах код, застъпник на автоматизираните тестове и водех различни по-малки проекти, за да помогна на текущия Team Lead.

Най-ценно за екипа е ако се развиваш и си по-добър професионалист, трупайки нови знания, влизайки в дълбочина на проблемите и вършейки задачите си навреме и качествено, така че да бъдеш стълб за екипа.

Всичко това, комбинирано с постоянство, бива разпознато от добрите мениджъри, а те дават възможности за изява.

Какви са предизвикателствата пред тази длъжност?

Три неща - организация на времето, отговорностите и стресът.

На първо място поставям организацията на времето. Срещи, стратегическо мислене, комуникация, програмиране, ефективно обучение и подкрепа на екипа изпълват деня ми. Не трябва да остава по-назад и собственото развитие и самоусъвършенстване.

Вече съм отговорен не само за себе си и собственото си мнение, ами за цял екип и развитието на колегите ми. Тези нов вид отговорности водят логично нов вид стрес, с който се справям със спорт и медитация.

Много важно е човек да остане скромен. Фактът, че имаш повече отговорности, не значи, че имаш повече права!

Кое е нещото, което те мотивира да изпълняваш работата си пълноценно?

Това е мисъл: “Ако аз не се справя, то аз провалям човечеството”.

Всеки от нас работи и това рефлектира както върху него, така и върху колегите му, върху клиентите му и техните потребители и на свой ред върху тяхната работа и т.н. Всяко едно забавяне, всеки един проблем, всъщност забавя цялото човечество, понеже всички сме свързани в един голям екип.

Вярвам, че ако всички мислим по този начин, то светът ще върви по-бързо напред.

Как реагираха колегите ти, когато разбраха, че именно ти си този, който ще бъде новият им ръководител?

Всички бяхме еднакво изненадани, защото имаше глобална реорганизация , така че като отмина първоначалната изненада, мисля, че го приеха добре. Изключително много помогнаха близките ни връзки, които бяхме изградили през последните три години. В първия ни официален разговор им съобщих, че ще имам нужда от много търпение, помощ, обратна връзка и откровеност, за да мога да бъда максимално полезен на екипа.

Десет месеца по-късно не е имало преврат, така че ще го приема за добър знак :)

Чувстваше ли се странно, след като смени работната позиция?

Ще излъжа, ако кажа не. Първоначално ми се стори, че нещо не е както трябва и имаше едно напрежение в ежедневната ми работа. Много е важно да не се отдалечиш от останалите, а да останеш човекът, на когото са разчитали.

Аз залагам на откровеност и честност, когато говоря с колегите си. Истината е, че съм нов в ролята, но не се преструвам, че всичко разбирам. Такъв вид скромност се оценява и прави работата и отношението към работата по-правилно.

Възползвам се от културата в Таулия да си помагаме и редовно обсъждам с други ръководители на екипи ежедневни проблеми, както и търся мнението им за тяхното решаване.. Четенето на статии за мениджъри дава само една гледна точка.

Посочи три предизвикателства, които се отвориха пред теб, работейки в тази фирма?

  • Голяма предметна област - с коя част да се захвана първо да изуча?

  • Да бъдеш първият буревестник - често има проблеми, които биват премълчавани, а в малката фирма е много важно рано да се съобщи и алармира.

  • Уважението - Да спечелиш доверието на колегите още веднъж на новата роля, а не просто да те уважават, понеже трябва.

Каква е твоята формула за успех, без която не можеш?

Винаги първо задавам въпроса “Защо?”, а не “Как?”, подобно на методологията на “5-те въпроса защо”.

“Защо имаме толкова грешки?”; “Защо се забавихме с тази функционалност”, “Защо късно разбираме за проблема?”, “Защо изобщо правим Х”, ...

Винаги съм се опитвал да изкореня проблема, вместо просто да намеря по-добър, по-бърз и по-автоматизиран начин за скриването му. Трябва да бъдем преди всичко практични по пътя си към съвършенството.

Виж свободните позиции от Таулиа България ЕООД



Свързани новини