Last news in Fakti

21 Ноември, 2018 01:30 1 755 10

Приходите от международен туризъм са 3.2 млрд. евро до септември

  • туристи-
  • туризъм-
  • приходи

Ръстът на приходите от международен туризъм пък изпреварва нарастването на броя на чуждестранните посетители

Приходите от международен туризъм са 3.2 млрд. евро до септември - 1

Приходите от международен туризъм възлизат на 3,2 млрд. евро в периода януари-септември тази година, показват последните данни на Българската народна банка. Ръстът спрямо същите месеци на 2017 г. е 7 на сто. За 9-те месеца на 2018 г. над 7,9 млн. са чуждестранните туристически посещения, те нарастват с 5,5% в сравнение със същия период година по-рано.

Радостно е, че за трета поредна година всеки месец се увеличават и приходите, и броя на чуждестранните визити в страната, коментира министърът на туризма Николина Ангелкова. Ръстът на приходите от международен туризъм пък изпреварва нарастването на броя на чуждестранните посетители, което е доказателство, че страната ни привлича все повече посетители, които търсят висококатегорийни места за настаняване, добави министърът. Данните като цяло са доказателство, че България се утвърждава като дестинация, предлагащ търсен продукт на разумна цена.

Приходите от международни визити през летния сезон (в периода юни- септември 2018 г.) са над 2,4 млрд. евро, като се увеличават с 5,8% в сравнение със същия период на 2017 година. Само за месец септември 2018 г. приходите от международен туризъм възлизат на над 400 млн. евро, като достигат нарастване от 5,4 на сто спрямо същия месец на предходната година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 mediator37

    6 0 Отговор
    Университетът е по-голяма далавера от туризма. Туристът идва за 7 дни и си отива, а я направи един университет. Девет месеца в годината студентът плаща наеми, яде, напива се, боледува, плаща семестриални такси. В Русе имаме университет пълен с турчаци от Турция. Маса народ живее охолно от тях. А те главно купонясват, мацки, нищо не учат и нищо не знаят, но си тръгват с диплома. Скъсан и върнат чуждестранен студент няма. Говорил съм със студент турчин ІV-ти курс "Електроника", който не знаеше български. Познайте как си взема изпитите.
  • 3 984

    3 0 Отговор
    Само, дето не споменаха, че това се дължи на Европретседателството и основно са чиновници дошли за 3 месеца и ;е повишението на приходите е от повишените цени
  • 4 Будалата

    3 1 Отговор
    Та става ясно че гюролтията от дискотеките не е основен приход.
  • 5 666

    3 1 Отговор
    Като всеки чуждестранен гражданин посетил страната го пишат турист, стъкмистиката излиза. Жалките стотинки от туризъм го доказват. Ето пример: През 2017 г. Турция = 32 милиона туристи.Приход от туризъм 26,3 милиарда долара. Най многобройни туристи - руснаци 14.5 на сто. А ние самолет не сме им сваляли....само имахме корумпиран президент. Гърция се пръска по шевовете, но не се сещам да са се дърляли с рашъните. Хибридни войни, флота срещу агресора, армия срещу агресора.... С един ракетоносец ще излиза чехльо срещу руския черноморски флот. Ама ся опъва жартиерите на синоптичката, а децата мрът, щот няма пари за операции в чужбина.

    Коментиран от #8

  • 6 Boxer

    1 1 Отговор
    Едно време, преди ерата на Горбачов , СССР е субсидирал нашето селско стопанство с 400 мил $/година . Сега такива пари си ги изкарваме ние за месец . Поздравления за всички в този бранш ! Най-сетне започнахме да използваме нашите природни дадености по целесъобразен начин !

    Коментиран от #7

  • 7 mediator37

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Boxer":

    Чуждите туроператори доставят чуждите туристи в нашите хотели и натискат хотелите за ниски цени. Голямата лапачка остава в чуждите туроператори за съжаление. Отделно от това голяма част от самите хотелски вериги са чужди- затварят кръга. Чужденци изкарват печалби на гърба на нашата природа и ги изнасят в чужбина- това е "българският туризъм". За нас- трохи. Така че от тези 4 млрд. бруто приходи на година, не знам в България какво точно остава. Май пиздец.
  • 8 onq s konq

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "666":

    Ако за теб 3,2 МИЛИАРДА ЕВРО са "жълти стотинки",шапка ти свалям че си си навил на масрафа:)Не ти знам източника на инфо относно приходите на Турския туризъм и за КОЙ ПЕРИОД СЕ ОТНАСЯ/дали преди,или след девалвация на лирата/,но достатъчно е да разделиш посочените от теб МИЛИАРДИ ДОЛАРИ ОТ ТУРСКИЯ ТУРИЗЪМ,а след това и МИЛИАРДИТЕ ЕВРО ОТ БЪЛГАРСКИЯ на БРОЯТ НА НАСЕЛЕНИЕТО НА ДВЕТЕ ДЪРЖАВИ и ще "ОСТАНЕШ БЕЗМЪЛВЕН" по колко приход се получава НА КАЛПАК И КАКВА Е РАЗЛИКАТА за двете държави поотделно!И понеже "не се сещаш" Гърция да се е дърлела на Русия ще те подсетя,че съвсем наскоро покрай Македонската криза ИЗГОНИХА РУСКИ ДИПЛОМАТИ и официално протестираха срещу СИСТЕМНО РУСКО ВМЕШАТЕЛСТВО.Колкото пък до твърдението ги че "Чехльо" излизал с 1 ракетоносец на Русия...знаеш ли че БГ е в НАТО и всичките им ракетоносци са "НАШИ"...плюс ЧЕХЛЬОВИЯ?И точно такива като тебе твърдят,че Полша с 1 американска база ще скачат на Русия и допълваш истеричното "СМЯЯЯХ"...а истината е,че Америка има 800 БАЗИ ПО СВЕТА и със ТАЯ В ПОЛША СТАВАТ 801!И всички те са със насочени ракети към Матушка Рус!!!И разбери-просто е-Не се опитвай да промиваш чужди мозъци,СЛЕД КАТО НЯМАШ ДИПЛОМА ЗА ХИГИЕНИСТ!Анадън му?
  • 9 Димов

    0 0 Отговор
    При 3,2 млрд евро приходи, това прави 640 млн ерво само от ДДС. В левове ДДСто е 1,25 млрд, само за тази година. Още 3 млрд от акциз на течни горива. Още 1 млрд от ДДС на същите тия горива. Още 400 млн лв от ДДС на тока само за битови нужди. А от тока за НЕбитови нужди? Още 120 млн лв от ДДС на вода, само за битови нужди. А от храни? А от др стоки? Минаваме ли 10 млрд приход само от акцизи и ДДС за година? Тия пари от акцизи и ДДС, като се разделят на 7 млн население, излиза, че всяка година, всеки българин плаща средно по 1400лв САМО за ДДС и акцизи.
  • 10 Миризлив Пор

    0 0 Отговор
    Мдааа може и да има ръст и да се печели добре НО пък се дават най-ниските заплати. Евала на БГ-бизнеса.