Last news in Fakti

22 Ноември, 2018 17:06 2 415 18

Япония вдига пенсионната възраст до 70 години

  • япония-
  • работа-
  • пенсия-
  • възраст

Основният проблем е застаряващото население

От 65 на 70 години възнамеряват да вдигнат пенсионната възраст японските власти. Основната задача е да се подкрепи икономическият растеж на фона на все по-застаряващото население.

Идеята предстои да бъде разгледана на заседание на Cъвeтa пo иĸoнoмичecĸa и финaнcoвa пoлитиĸa на 26 ноември. Целта е до лятото на 2019 г. да бъде изготвен конкретен план. Предстоят преговори и с бизнес организациите в страната.

Плановете са проектозаконът за промяната да бъде готов до 2020 г. Toй щe oтчитa paзличнитe ycлoвия нa тpyдoвa зaeтocт, cъĸpaтeнoтo paбoтнo вpeмe, диcтaнциoннaтa paбoтa, пpeдocтaвянeтo нa cyбcидии нa ĸoмпaниитe зa нaeмaнe нa възpacтни cътpyдници.

Средната продължителност на живот в Япония е 80 години при мъжете и 87 – при жените. Всеки четвърти японец е на възраст над 65 години. И в 47-те префектури броят на възрастните превишава този на младежите под 14-годишна възраст, сочат данни на националната статистика.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НКВД

    15 2 Отговор
    В Япония задължителното пенсионно осигуряване е едва от 2004г.много често може да се срещне човек на 85 г. да върти метлата по улиците!
  • 2 Гост

    29 5 Отговор
    И тези не са добре с главата си! Средна продължителност на живот при мъжете 80 години, а ще се пенсионират на 70 г., т.е. , ако има късмет ще взема 10 години пенсия за средства, които е внасял 50 години /примерно/! Браво, умно измислено, няма що!!!

    Коментиран от #4, #5, #6, #10, #11

  • 3 боцмана

    27 3 Отговор
    Господин Борисов е сериозен човек , няма да остави тази работа така , в най скоро време ще ги изпреварим.
  • 4 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    23 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Ограбването и робството почва от как се родиш сичко е лъжа и измама на тоя свят ама малцина го осъзнават
  • 5 А у нас

    13 5 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    средната продължителност на живота на мъжете у нас е 68-70, доже и по-малко, но се лъже, а се пенсионираме на 65. Та, ти не ги мисли японците - хиляди пъти са по-добре от нас.
  • 6 Е, тук

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    даже много хора не доживяват в мизерията и възрастта за пенсионирането. Парите им ги изяждат калинките в огромната администрация.
  • 7 Иванов

    8 3 Отговор
    Не ми се вярва това да е истина, а ако искат да си съживяват икономиката има и други начини. Примерно да си върнат производството в Япония от Китай, Индонезия и други страни. И качеството също!

    Коментиран от #8

  • 8 гост

    13 9 Отговор

    До коментар #7 от "Иванов":

    Кое производство да върнат в Япония , на битова електроника , дето в Китай и Индонезия плащат по 250-300 долара заплати за 12 часа смени ?? Или на автомобили дето в Китай се продават по 7-8 000 долара , а трябва да платят и мито за тях ??? Айде не се изказвайте като на партийно събрание , икономиката е малко по-сложно нещо от вашите "представи" на комунистически пенсионери !!!
  • 9 Машинист

    23 0 Отговор
    Искам да дойде немеца и да работи снаште машини и принаште условия на труд , няма и една седмица да издържи

    Коментиран от #14

  • 10 ЕКСПЕРТА

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    МА ТЕ ЖИВЕЯТ ТАМ ПО 120ГОДИНИ БЕ КВИ 80 ТЕ ГОНЯТ
  • 11 гост

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Разликата е, че у нас имаш 5г. живот след пенсия, а там сега за 15г. и те искат да ги намалят на 10г. като тенденцията е на застаряване, което означава, че продължителността на живота се увеличава или тези 80г. за мъже имат посока на увеличаване и покачването на пенсионната възраст просто измества нагоре периода за пенсия, но не ограничава същественно неговата продължителност.
  • 12 стоян георгиев

    1 4 Отговор
    колкото по-дълго ходиш на работа толкова по-дълго ще живееш.тва е основната логика на вдигане на пенсионната възраст в япония.сега хората там живеят средно по 85 години и са активни до 70.труда обратното на стереотипа у нас е здраве.
  • 13 бббббб

    0 0 Отговор
    С тия столетници ....
  • 14 гост

    2 3 Отговор

    До коментар #9 от "Машинист":

    Е хе машинисте,какви ги говориш?Как не са ти наскачали да ти обяснят каква икономика сме имали,какви заводи,какви технологии.Всичко беше морално остаряло още в момента на монтирането.
  • 15 Перник

    6 2 Отговор
    Японците да не ги коментираме, нито сме им на мисленето, нито на възможностите. Когато стана аварията във Фокушима, аз не видях в репортажите един човек, който да се оплаква. Та до колко години ще работят си е техен избор, но е факт, че каквото и да правят го правят отлично.
  • 16 Шаран БГ

    1 2 Отговор
    А пенсийките им стигат ли до 100 евра месечно или са по-малки? Оле.ле, горките......българи !! Това се отнася за тези, които са останали на тази "златна"земя... Това Ви чака ! Започнаха преди няколко години да пишат, че имаме "много евтино" електричество, евтино гориво, евтино топло и т.н. Полека-лека ще я докарат на кантар. Ще си останем най-сиромашката държава на континента - ако я има де.....И се оказва / г-н Домусчиев гаратира/ че някъде към 2050 -та година може и доходите да се повишат !!
  • 17 Кумчо Вълчо

    3 0 Отговор
    Ами като и при нас възраста за пенсиониране стане 70г.Ко праим ????? След като продължителноста на живота у нас е 69г. Ще ги вадим от гроба ли да си доработват???????
  • 18 кокото

    0 0 Отговор
    направо до 100 .....