4 Декември, 2018 09:51 2 938 15

ЧЕЗ започва преговори за продажбата на българските си активи и с „Индия пауър“

  • чез-
  • активи-
  • проверки

Преговорите с "Инерком" продължават да се водят паралелно

ЧЕЗ започва преговори за продажбата на българските си активи и с „Индия пауър“ - 1

Чешката компания ЧЕЗ започва преговори за продажбата на българските си активи с класираната на второ място компания "Индия пауър". От централата на чешкото дружество съобщиха за "Хоризонт", че преговорите с "Инерком" продължават да се водят паралелно.

В писмо до медиите от компанията на Гинка Върбакова съобщават, че фирма "Инерком" работи за приключване на сделката и че имат валиден договор с ЧЕЗ. "Българската компания полага всички необходими усилия за изпълнение на отлагателните условия по договора.

"Става въпрос за получаване на регулаторно разрешение, на което се очаква одобрението", обясняват от "Инерком".

Срокът, в който те трябваше да платят, изтече на 30-и ноември.

През февруари за купувач на българските дружества на ЧЕЗ, които снабдяват с ток Западна България, бе избрана фирма "Инерком". Дотогава компанията и нейната собственичка Гинка Върбакова не бяха известни, което предизвика и редица съмнения за възможностите тя да се справи с управлението на дружествата. С казуса се занимава и парламента, а заради познанството си в Гинка Върбакова енергийният министър Теменужка Петкова дори подаде оставка, но в крайна сметка запази поста си.

Сделката не бе позволена от Комисията за защита на конкуренцията, което бе обжалвано от фирма "Инерком". Според предварителния договор българската компания имаше 9-месечен срок да плати на ЧЕЗ, който изтече на 30-ти ноември, без да има плащане по сделката. Така чехите започват разговори с индийската "Индиа пауър", която първоначално се яви като кандидат-купувач заедно с друга българска фирма, фалирала малко след това - Фючър енерджи. Индийците обаче твърдят, че могат да продължат и без българския си партньор и че все още имат интерес към покупката.

Същевременно, в писмо до медиите, от компанията на Гинка Върбакова съобщават, че фирма "Инерком" работи за приключване на сделката и че имат валиден договор с ЧЕЗ, както и че полагат всички необходими усилия за изпълнение на отлагателните условия по договора.

Междувременно стана ясно, че с определение от 20-и ноември Върховният административен съд е отменил отказа на Комисията за защита на конкуренцията да одобри придобиването на българските активи на ЧЕЗ от „Инерком“.

С мотив, че отказът е незаконосъобразен, върховните съдии Нина Докторова, Румяна Монова и Красимир Кънчев са върнали преписката на Комисията. Тя обаче е обжалвала определението пред петчленен състав на Върховния административен съд, казаха за "Хоризонт" от съда.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 маалата

    14 0 Отговор
    екстра! сега ще се запознаят с платежните навици на БГиндиан пауър!
    ...ама все пак са си техни потимци.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Мислещ

    8 4 Отговор
    Видях го в българския офис на една фирма ... хората вместо да се подкрепят и издигат в международните фирми ... всеки се налага и завистливо гледа към колегата на съседната маса. От друга страна индийците се подкрепят безрезервно и това което се случи е, че след една година накараха българския офис да обучава индийския и познайте какво стана след още една година. Индийците вече бяха шефове на българския офис и започнаха те да им дават задачи. Аз лично виждах, че има нещо нередно и се опитах да сигнализирам на шефа ми, но той опиянен от мериджейството ... даже не можа да върже какво ще се случи и заради един бонус се държеше като робовладелец. Просто го имайте предивд и сега, не защитавам Гинка ... но вместо да е българско ще стане чуждо, а нали точно от тава се плашим, чуждите интереси никога няма да са по-добри от националните и парите вместо да останат и циркулират в държавата ... просто ще излизат навън (както и до сега)

    Коментиран от #5, #6

  • 4 КЮТЕК ПАУР ТРЯА ВЕЧЕ

    7 0 Отговор
    СИЧКО ДЕТ ПЕТ ПЕТИЛЕТКИ СЛЕД 1945 Е ПОСТРЕНО ОТ НАРОДА ВЕЧЕ ШЕСТА ПЕТИЛЕТКА ГО ГРАБЯТ ИЛИ ГО ИЗПОЛЗВАТ ДА ГРАБЯТ НАРОДЕЦА...

    Коментиран от #10

  • 5 ТакаЕ

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Мислещ":

    Така е то повишения и бонуси се дават когато работиш в ущърб на колегите си, съкращаваш ги, намаляваш разходите - така работи западния модел. В офисите в София смело мога да кажа, че хората вече се групират по групички (стил Биг Брадър) и се работи в постояненен страх. Великите сили си знаят, че "Разделяш и владееш" ... а тук Меринджейте за едната титла наистина не усещат как разделят хората (или път по-лошото ги учат да го правят, за да ги владят по-лесно всички). Та въпрос е тези новоизлюпени гении да разберат, че национални интерес в работата в тези фирми трябва да е над всичко. Не бонус, не кола, не 500 лв. отгоре. Много хора напуснаха като видяха как прости и ограничени хора се вкопчват в управлението на тези фирми, та предпочитата да останат и без работа вместо да отидат на ново място и пак да видят такива прости и ограничени хора.

    Коментиран от #9

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 манго

    5 0 Отговор
    ние индийците ше ползват ли безплатен ток бе бате
  • 8 пешо

    5 0 Отговор
    Комисията по защита на конкуренцията заседавала.Е че каква конкуренция има на енергийния пазар в БГ.
  • 9 ПЕШО

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "ТакаЕ":

    Е ми нали се залага на по мотивираните винаги.Така работи моделът.
  • 10 kалинка

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "КЮТЕК ПАУР ТРЯА ВЕЧЕ":

    Имах щастието да изживея детските си години по времето на социализма. За 30 години псевдодемокрация виждаме руините на живота на две предходни поколения. Сравнете постигнатото за 30 години социалистическа власт, т.е. пренесете се в 1974 г. и сравнете с 1944. По който и да било показател. А след това сравнете 1989 и 2018. По който и да било показател. Искат доживотни присъди за това унищожение!
  • 11 узи

    0 0 Отговор
    Тази история ми напомня за белгийския гражданин с паспорт, издаден в Москва- Пиер Мишел Луврие,дето беше кандидат за БТК-Виваком.
  • 12 Дедо

    3 1 Отговор
    След Прамод Митал и Кремиковци търсим друг индиец да дръпне шалтера на енергото окончателно!
  • 13 Балъка от BG

    3 0 Отговор
    С чужди фирми все наши офшорни тарикати , създали нов синоним на думата преход през посладните 30 год. - а тя е ГРАБЕЖ!
  • 14 onq s konq

    1 0 Отговор
    Като мразите БЪЛГАРСКИЯ БИЗНЕС,вземете тия ИНДИЙЦИ и им се радвайте НА МАКС!Естествено че ще бъде отчетено като "значителна инвестиция",остава и да ви топли това!
  • 15 PrezidentExit

    0 1 Отговор
    Като не искахте Гинка, сега да ви е честит "слона моя приятел", да си спомним и за един такъв слон в Кремиковци... Така е, софИЯнци, много сте ербап, хак да ви е :)