Last news in Fakti

31 Декември, 2018 20:50 2 258 11

МФ очаква излишък от 163.5 млн. лева в хазната за 2018 година

  • бюджет-
  • финанси-
  • излишък-
  • хазна

Основни параметри по КФП на база предварителни данни и оценки

МФ очаква излишък от 163.5 млн. лева в хазната за 2018 година - 1

На база на предварителни данни и оценки се очаква салдото по консолидираната фискална програма (КФП) на касова основа за 2018 г. да бъде положително в размер на 163,5 млн. лв. или 0,2 % от прогнозния БВП.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на финансите.

За трета поредна година се отчита излишък по консолидираната фискална програма, което осигурява гъвкавост при управлението на държавния дълг и поддържане на фискални буфери. България затвърждава позицията си сред държавите-членки на ЕС с най-ниско съотношение на дълга на сектор „Държавно управление“ към БВП, като в средносрочен план се предвижда този показател да продължи да намалява през целия програмен хоризонт до 2021 г.

Спрямо заложената цел с разчетите към ЗДБРБ за 2018 г. бюджетното салдо по КФП отчита номинално подобрение с близо 1,3 млрд. лева. Силното фискално представяне на България намери отражение и в годишните доклади на международните рейтингови агенции, като анализаторите посочват, че постигнатата финансова стабилност, ниският държавен дълг и присъединяването към валутния механизъм II (ERM II) ще засилят допълнително доверието към страната ни и са фактор за бъдещо повишение на рейтинга.

Основни параметри по КФП на база предварителни данни и оценки:

Приходите и помощите по КФП за 2018 г. се очаква да бъдат в размер на 39 644,3 млн. лв. (103,7 % спрямо годишния разчет), като спрямо 2017 г. се отбелязва ръст от 4 327,6 млн. лева. Ръстът спрямо предходната година се дължи основно на по-високите данъчни и неданъчни приходи, които нарастват с 3 748,8 млн. лв. (11,1 %). Увеличение в размер на 578,8 млн. лв. се отчита и при постъпленията от помощи.

Разходите по консолидираната фискална програма (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) за 2018 г. са в размер на 39 480,8 млн. лв., което е 100,4 % спрямо годишния разчет. Номиналното нарастване на разходите спрямо предходната година се дължи както на по-високия размер на разходите по националния бюджет, така и на нарастването на разходите по сметките за средства от Европейския съюз. Ръстът на разходите по националния бюджет се дължи основно на по-високия размер на здравноосигурителните и социалните плащания (базов ефект при разходите за пенсии от увеличението от юли 2017 г. и увеличението на две стъпки през 2017 г. на размера на минималната пенсия от юли и октомври, както и новото увеличение на пенсиите от юли 2018 г.), по-високите разходи за персонал основно поради увеличението на възнагражденията на педагогическия персонал в системата на средното образование и др., докато по сметките за средства от ЕС нарастват основно капиталовите разходи.

Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена към 31.12.2018 г. от централния бюджет, възлиза на 1 083,4 млн. лв., което е в изпълнение на действащото към момента законодателство в областта на собствените ресурси на ЕС – Решение на Съвета 2014/335/ЕС, Евратом относно системата на собствените ресурси на Европейския съюз, Регламент (ЕС, Евратом) № 608/2014 на Съвета от 26 май 2014 г. за определяне на мерки за прилагане на системата на собствените ресурси на ЕС и Регламент (EС, Евратом) № 609/2014 на Съвета от 26 май 2014 г. относно методите и процедурата за предоставяне на традиционните собствени ресурси, собствените ресурси на база ДДС и на база БНД и относно мерките за удовлетворяване на потребностите от парични средства, изменен с Регламент (EС, Евратом) 2016/804 на Съвета от 17 май 2016 година.

Статистическите данни и Информационният бюлетин за изпълнението на държавния бюджет и основните показатели на консолидираната фискална програма, на база на данни от месечните отчети за касовото изпълнение на бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет за 2018 г. ще бъдат публикувани на интернет страницата на Министерството на финансите в края на месец януари 2019 година.

По данни от месечните отчети на първостепенните разпоредители с бюджет салдото по КФП на касова основа към месец ноември 2018 г. е положително в размер на 2 896,5 млн. лв. (2,7 % от прогнозния БВП) и се формира от излишък по националния бюджет в размер на 3 286,2 млн. лв. и дефицит по европейските средства в размер на 389,7 млн. лева, съобщават още от МФ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Jo hustan

    9 1 Отговор
    Нали Боко каза,че са 2 млрд бе?
  • 2 Яшко

    6 1 Отговор
    Айдаааа тука няма излишък всичко е за тиквите

    Коментиран от #5, #6

  • 3 Калинка от ГЕРП

    11 1 Отговор
    Ще си мизерства ме за да може политиците да си пишат плюсове. Истинския политик ще направи така бюджета така че да е на нула и хората да са добре. А не накрая да разпределя огромен излишък както на него му е изгодно а през това време народа му да мизерства на дъното в статистиката на съюза в който членува.
  • 4 Булгаристан

    8 0 Отговор
    Излишък!? Вие подигравате ли се!? Има хора които са си посветили живота в работа за тази държава и нямат пари за един хляб!!! Апокалипсиса които предизвиквате ще достигне вас и децата ви!!! Не си мислете че празниците са ви спасили!!! Ще си платите всичко със лихвите!!! ПОЛИТИЧЕСКА ИЗМЕТ!!!!
  • 5 Димитър Кънев

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Яшко":

    Бойко постоянно се бие в гърдите колко много пари е раздал ей така. Ама не мие ясно като харчи толкова много парите му все се увеличават. А сетих се той ги мести от единият джоб в другия.Браво Евалла тъй се прави,а ония гласуващите да го духат щом са тъпаци о не те са просто идиоти.Щом се връзваха до сега защо да не се вържат още поне един път.Е ще има за още някой и друг апартамент за Цецо и кой знае за още някого.
  • 6 Димитър Кънев

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Яшко":

    Ходил бил другарят Цветан Цветанов в САЩ да прави благини на България.Ам чи да да уреди сделката със самолетите трета употреба.Как пък не нали ще му се отрази на банковата му сметка и така ще придобие още някой и друг апартамент.Да ама той е егоист и не споделя челният опит.Защо другарю Цветанов комунистическият зов Помогни на ближния си.Срамота другарю Цветанов,защо така.
  • 7 Кузмов

    5 0 Отговор
    Новата винетка е дискриминационна спрямо всички граждани които са на смени и облагодетеста работищите на пет дневна работна седмица . Измислина е за по горният слой от обществото . Такава демокрация ни докараха лицимерите които ни управляват в ”служба” на Народа . Честита Нова Година !

    Коментиран от #9

  • 8 Бай ПЕШО

    2 0 Отговор
    БРАВО ЩЕ ИМА БОНУСИ ЗЯ.....,,....................??????
  • 9 Пешо

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Кузмов":

    Тази винетка е специално за чиновниците - калинки.
  • 10 Курец паламарец

    0 0 Отговор
    Ей тоа Боко голем артист бе тези излишъци да ги раздава на който Му е най належащо и да отчита "грижа" за племето и оня финансисчето Горанович с изцъкления поглед да се прави на големана работа ... но бахура ще го джвакат скоро
  • 11 Който е правил бюджета

    0 0 Отговор
    се е изложил! Защо ще има излишък, а в държавата ще цари бедност, смърт, обезлюдяване? Нещо не се връзва! Да не би да е направен така, че да можем да купуваме големи неща като самолети, за да захранваме чужди държави? Бог да накаже предателите на България! Защото предателите са тези, които правят живота невъзможен за половината българи!