Last news in Fakti

3 Януари, 2019 21:18 1 781 1

Срив от 9% на акциите на Apple

  • епъл-
  • apple-
  • уолстрийт

Китай разболя борсата на САЩ

Срив от 9% на акциите на Apple - 1

Фондовата борса на Уолстрийт стартира търговията в четвъртък със солидно понижение в резултат на срив на акциите Apple с около 9%, след като технологичният гигант отправи първото от близо 12 години предупреждение относно очакваните приходи и продажби през първото тримесечие на новата година.

Изпълнителният директор на компанията Том Кук отдаде това намаление на прогнозните приходи на забавящия се растеж на китайската икономика и на неотдавнашното повишение на американските мита върху вноса на китайски стоки за над 200 млрд. долара.

Изненадващо негативните коментари на шефа на Apple сякаш потвърждават притесненията на инвеститорите в глобален план, че търговката война между Вашингтон и Пекин и все по-ясните сигнали за забавяне на китайската икономика ще навредят доста по-силно от очакваното на корпоративните печалби, след като една от най-мощните американски компании вече започна да страда от търговското напрежение между САЩ и Китай, коментира БНР.

Текущият срив на акциите на Apple с около и над 9% може да се окаже вторият най-драматичен сесиен спад от 24-ти януари 2013-а година насам, когато акциите на компанията, произвеждаща смартфоните iPhone, се обезцениха с цели 12,4%.

Индексът на сините чипове DJIA вече се понижава с цели 560 пункта (спад с 2,4%), като над 100 пункта този спад се дължи на агресивната обезценка на акциите на Apple.

Широкият индекс S&P500 се понижава с 2,15%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 2,59%.

Днешният спад на Уолстрийт е факт въпреки доста по-силно от очакваното проучване за заетостта в САЩ през последния месец на изминалата година. Компанията Automatic Data Processing Inc. (ADP) отчете бомбастичен ръст с 271 000 на работните места, разкрити от частния бизнес в САЩ през декември, което е поредно доказателство за силата на американския трудов пазар само ден преди официалния доклад за заетостта в края на 2018-а година.

В същото време обаче проучване на Institute for Supply Management показа изненадващо рязко забавяне на експанзията в промишления сектор на САЩ през декември до най-ниско ниво от август 2016-а година насам. Това проучване сякаш потвърждава опасенията, че слабостта на промишлената активност в Китай и еврозоната започва да се проявява и в американската икономика.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тръмп

    4 2 Отговор
    Путин е виновен.