Last news in Fakti

3 Януари, 2019 20:56 5 802 21

Най-търсените професии през 2019 г.

  • труд-
  • работа-
  • служители-
  • професии

Близо 70% от работодателите ще търсят служители

Най-търсените професии през 2019 г. - 1
Снимка: Shutterstock

Динамична. Така с една дума може да бъде бъде описана картината на пазара на труда през 2019 г. у нас. В София ще са необходими най-много работници – 83 000. Почти по равно ще е търсенето в Пловдив и Варна, съответно 26 000 и 24 000 служители, сочат данните от проведена анкета от Агенцията по заетостта. Тези, които биха желали да си намерят работа в Разград, Видин или Кюстендил ще изпитват най-големи затруднения. Това са градовете, с най-малка необходимост от нови служители – около 2000 за всеки град.

Що се отнася до квалификацията на кандидатите за работа, то ще има нужда както и високо образовани, така и от по-ниско квалифицирани.

Най-голям глад ще продължи да има за шофьори. Следват инженерите, лекарите и учителите. При по-нискоквалифираните дейности най-силно търсене ще има на мaшиннитe oпepaтopи, пpoдaвaч-ĸoнcyлтaнтитe, шивaчитe, cтpoитeлитe и гoтвaчитe.

В средносрочен план фирмите заявяват, че ще имат нужда от 30 000 души с висше образование. На първо място ще се търсят инжeнepи пo eлeĸтpoтexниĸa, eлeĸтpoниĸa и aвтoмaтиĸa. Най-малко ще има нужда от юристи и специалисти завършили химични технологии.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майстора

    26 5 Отговор
    Значи шофьорите са най - високо квалифицирани??!! Ещвсеки знае да върти геврека но не всеки знае да лепи фаянс!!

    Коментиран от #6, #18

  • 2 Гост

    61 0 Отговор
    Те търсят роби, не работници.
  • 3 kandidatemigrant

    18 1 Отговор
    Търсят ама само с опит...
  • 4 Агенцията по заетостта

    8 1 Отговор
    Удари уземи Нострадамус и Ванга! МК “ Кремиковци” имаше по- малко от 30 000 с всички заводчета и цехчета в България!
  • 5 Агенцийката

    10 0 Отговор
    Иска да оправдае съществуването си!
  • 6 Гоуст

    26 8 Отговор

    До коментар #1 от "Майстора":

    В нормалните държави, такива професии като фаянсаджия и тираджия се водят нискоквалифицирани и съответно са с по-малко заплащане спрямо интелектуалният труд. Само тук общите работници, да общи, са по-добре платени от инженери и лекари

    Коментиран от #9, #17

  • 7 Варна

    29 1 Отговор
    Пълни глупости! - Проведена анкета от Агенцията по заетостта. Кой въобще ги ползва тях и с кого са говорили. Това тук е изявление на властта за дезинформация. Варна се изпразва и фирмите закъсват. Не им трябва нов персонал- те и този трудно изхранват. След като селянина от Банкя прехвърли целият морски бизнес на Гърците през Солунското пристанище във Варна и съседните градчета хиляди хора останаха без работа. Ако ще говорят за сезонни работници за лятото по курортите може да им трябва толкова за сезона. След това работа ще трябва да си търсят другаде. Страната се изпразва. - Ще правят ново райониране защото се обезлюдяваме! - Какви работници ще наемат? - Що за тъпотии? - Никакви работници няма да наемат! - Страната е в абсолютният колапс! - Празна е!
  • 8 фвфэ

    15 5 Отговор
    лекари и учители не се търсят...ако нямаш връзки не можеш да станеш лекар или учител..спрете с тези лъжи..не ви ли писна???

    Коментиран от #10

  • 9 СеСеСере

    12 12 Отговор

    До коментар #6 от "Гоуст":

    Търсенето определя предлагането, ако си мислиш , че един току що завършил инженер е нещо повече от фаянсаджия с 3 год. опит жестоко се лъжеш, ако говорим за инженер с 10 год. опит е друга работа , а и всичко е субективно.

    Коментиран от #11

  • 10 не се търсят

    9 3 Отговор

    До коментар #8 от "фвфэ":

    ама в софия- я виж какво е по провинцията!!Загиват им болниците,защото не могат да ги окомплектоват с персонал!И не само болниците,ами и доболничните заведения.

    Коментиран от #13, #14

  • 11 Гоуст

    12 3 Отговор

    До коментар #9 от "СеСеСере":

    И възрастта и опита също е български манталитет при наемането на хора. Как ще сравняваш един строителен инженер (една от най-трудните специалности първо за прием и второ за следване) с плочкаджия? За това в България е пълно с ръководни постове на възрастни хора, които си нямат хал хабер си нямат и по-лошото: не желаят да се научат или да се променят. Ето ти една фраза на плочкаджия "он на мен, че ми кае как да лепя плочки. Я лепим още преди той да се е родил"

    Коментиран от #12

  • 12 СеСеСере

    7 7 Отговор

    До коментар #11 от "Гоуст":

    Сегашните строителни инженери са само на хартия, докато не започнат работа. Личен опит.
  • 13 Анонимен

    12 0 Отговор

    До коментар #10 от "не се търсят":

    Няма пък персонал защото дават по 600 лв и сестрите и акушерките бягат в големите градове или извън страната.
  • 14 фвфэ

    11 2 Отговор

    До коментар #10 от "не се търсят":

    в Пловдив например без връзки не те взимат за лекар..а на всичкото отгоре от жените се иска секс дори да ги допуснат до спецелизация...искат от момчетата пари и връзки..това е реалността..всеки който учи медицина и го докара до времето за спецелизация го знае..вие може да си говорите какво ли не щом не сте се сблъсквали с това
  • 15 жнтт

    6 1 Отговор
    в средно голям град ти трябват връзки за учител със заплата от 120лв...3 пъти по 3 часа се ходи седмично...3г се търсиха връзки за това место...а за нормално сами си направете сметка колко е истина как се търсят учители:)))не се спряхте да лъжете с години
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Майстора

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "Гоуст":

    Всеки знае да бачка на бюро! Я ми кажи моя пиятел който завърши МЕИ (робото техника) къде ще почне работа?

    Коментиран от #21

  • 18 Румяна Костова

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Майстора":

    Ха,не са най-квалифицирани шофьорите ,а пише ,че имало най-голям глад за тях.
  • 19 джими

    10 2 Отговор
    само който не е търсил да наеме шофьор не знае колко трудно е да се намери читав работник, Да не закъснява, да не краде и със съзнанието, че клиента трябв ада се ухажва. И проблема не е в заплащането, а във факта, че повечето кандидати са с IQ под 80

    Коментиран от #20

  • 20 Миризлив Пор

    7 0 Отговор

    До коментар #19 от "джими":

    Проблема е шофьорите е малко по-различен. В случая никой не иска да го работи това в "западнала европа" и за това всеки който е "наред с главата" и става нещо от него може да се уреди "да върти герврека" някъде навън за 12-15 евро на час КАТО е само шофьор а не е монтьор, не е и товарач и това да го пуснат с неизправен камион е престъпление. За това който "го може" се ориентира натам и тук остават само хора съгласни да са шофьори, монтьори, товарачи и търговци за 500 евро месечно че на места и по-малко. Просто който предлага по-добрата заплата може да си позволи и по-добрите работници.
  • 21 Госта

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "Майстора":

    Тоя пък с неговия фаянс все едно атомна физика,бягай бе филмар