9 Януари, 2019 09:37 1 488 5

За какво най-често теглим бърз кредит?

  • бърз кредит-
  • съвет-
  • потребление-
  • теглене

Близо 200 са регистрираните небанкови институции

За какво най-често теглим бърз кредит? - 1
Снимка: Shutterstock

Кратка справка в Регистъра на финансовите институции към БНБ сочи, че към ноември 2018-та година са регистрирани 189 небанкови институции, които предлагат на пазара услугата „бързи кредити“. Наличието им се дължи на факта, че все по-често българските потребители прибягват до услугите на такъв тип институции.

През последните години услугите на небанковите институции тенденциозно увеличават пазарния си дял в сферата на финансите. Те се превръщат в предпочитан начин за набавяне на допълнителни средства, благодарение на своята улеснена процедура за кандидатстване, кратките срокове за одобрение и значително по-ниските суми, които можем да поискаме.

Кога и за какво най-често българинът прибягва до употребата на бърз кредит, все по-известен като кредит до заплата?

Според данните на редица независими проучвания, основните групи потребности, които българите задоволяват чрез бързи кредити, най-общо биха могли да се класифицират в три групи. Това са кредити за спонтанно възникнали разходи, кредити за задоволяване на потребности, както и такива за рефинансиране.

Най-голям процент от участвалите в допитванията са посочили, че са теглили бърз кредит при възникването на форсмажорни обстоятелства. 66% от анкетираните са склонни да теглят бърз кредит въпреки високите лихви, когато става въпрос за здраве, а 59% - за извършване на спешни ремонтни дейности. Към тази категория спадат още покриването на извънредно високи сметки за парно, ток или вода. Тук обикновено потребителите кандидатстват за дългосрочни заеми, основно заради нуждата от по-висока сума.

Все повече нараства процентът на хората, които „живеят на кредит“. Малко над 27% от българите, участвали в проучването, кандидатстват за „кредит до заплата“, за да задоволят свои лични потребности и желания. Изтеглените пари биват използвани най-често за покупка на смартфони, плазмени телевизори, покупка на кола или друга битова техника. Кредитните институции отчитат известен спад в тегленето на кредити за финансиране на екзотични пътешествия. За своите прищявки, българите предпочитат краткосрочните заеми, които трябва да бъдат погасени еднократно в рамките на месец.

Най-нисък е процентът на хората, които теглят бързи кредити с цел рефинансиране на текущите си борчове – едва 16%.

Кога най-често теглим кредити?

Небанковите институции отчитат най-голям ръст в молбите за кредити преди големи празници и през летните месеци. Наблюденията на финансовите анализатори също показват, че с наближаването на коледните празници, българите теглят бърз или потребителски кредит, за да могат да се възползват от по-голяма сума за харчене по време на тези празници, както и да зарадват своите близки с по-стойностен подарък.

Очакваният ръст на задълженията по Коледа нараства с над 10 на 100. Финансистите съветват да подхождате с повишено внимание при избора на кредит, но и да не се хвърляте в свръхголямо пазаруване, за да не изпаднете във финансови затруднения през първия месец от наближаващата календарна година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Townboy

    12 0 Отговор
    Обществото ни е финансово неграмотно. Доказателство е благоприятната среда за развитие на лихварството в най-долният му вид.
  • 2 дедото

    10 0 Отговор
    Е как за какво? За iphone Xs за 2200 лв разбира се,че може ли без него?
  • 3 баба

    8 1 Отговор
    Усилената реклама на "Кредисимо", не споменава какво носят в саковете момчетата от "Върнисимо".
  • 4 Зорлем

    2 0 Отговор
    Малей, всеки четвърти кредитополучател взима кредит "до заплата", за да си купи някаква джунджурия? Явно наистина много, като количество и качество, прост народ крачи по повърхността на нашата клета планета.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.