10 Януари, 2019 15:05 4 682 48

Основният проблем: Българският служител е песимист

  • българия-
  • австрия-
  • инвестиции-
  • климат

Това спира чуждестранните инвеститори

Основният проблем: Българският служител е песимист - 1
Снимка: М. Богданова ©

Не липсата на квалифицирани служители, а въобще липсата на работна ръка ще е основният проблем в близките години, смятат чуждестранни инвеститори. Редица фирми продължават да изпитват сериозни проблеми при набирането на персонал. „И определено парите не са проблема” категорични са те.

„Проблем номер едно е квалификацията на хората. Квалификацията означават две неща. Hard skills, което включва образование, диплома и т.н. Такива кандидати не липсват. По този показател средно сме над Гърция. Още не сме достигнали нивата на Австрия, но сме над средното ниво за много държави на Стария континент”, казва Александрос Вореопулос, главен изпълнителен директор на Voestalpine VAE. Според него обаче проблемът е в другата група умения, т.нар. soft skills. „Повечето време хората са негативни, ядосани към фирмата, което е голям проблем за надеждността и бъдещето на една компания. Средностатическият българин е нелоялен и ядосан. Негативизмът е огромен проблем и невъзможността да се изгради бизнес култура. Как ще го променим? Не знам. Но пречи много”, казва Вореопулос.

Липсата на хора дефакто „стопи” основното предимство на България пред чуждестранните предприемачи – евтината работна ръка. Останаха ниските данъци, но с времето и това вече няма да е чак толкова атрактивно.

Държавата също не съдейства, а по-скоро спъва чуждестранните инвеститори. Така например, част от предприемачите решили да построят било то производствена или логистична база, трябва да вложат средства и за изграждането на инфраструктурата. „Цялaтa yлицa - acфaлтът, ocвeтлeниeтo и вcичĸo дpyгo нeoбxoдимo - e изгpaдeнa cъc cpeдcтвa нa ĸoмпaниятa. Oт Cтoличнa oбщинa зaявили, чe нямaт пapи”, казва Антон Стойков, управител на австрийката Cargo-partner за България. През миналата година компанията купи парцел в близост до летище “София” и изгради логистична база с офис част. Закупен е и съседен парцел, но отново до него няма достъп, което за момента забавя застрояването му.

Определено, ако държавата влага повече средства, това ще я направи по-привлекателна за чуждестранните предприемачи. На това мнение са 44 от 96 анкетирани австрийски компании у нас. Проучването се прави ежегодно от Advantage Austria (Австрийско търговско представителство).

За 44% от въпросните фирми бизнес климатът у нас през 2018 г не се е променил. 33% виждат подобрение, а 23% - влошаване. Прогнозата им е, че настоящата година няма да е по-различна от изтеклата. На това мнение са 60% от анкетираните. За 31% икономиката ни ще се подобри. По-малък е процентът на тези, които очакват влошаване – 9%. Част от компаниите виждат в липсата на промяна относителна стабилност. Именно това е причината 59.4% от тях да планират инвестиции през следващите две години. 40.6% ще се въздържат. Близо 70% от австрийските компании у нас реализират между 51% и 100% от оборота си у нас.

Що се отнася до заплащането на служителите, то най-много от фирмите (57.3%) ще увеличат месечното възнаграждение на служителите си между 1% и 3% през 2019 г., а 33.3% - с 6-10%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mom4eto

    33 1 Отговор
    Чуждите инвеститори тук да плащат повече! :)
    Също така и проблем е образованието.
  • 2 Коментар📝

    1 6 Отговор
    Иванов Герберски е Оптимист
  • 3 Оппа

    72 1 Отговор
    Така ще бъде докато има работещи-бедни! Не може в Германия фирмата Х да плащат по 2000 евро заплата, а като дойдат тук да дават по 500 евро. Ще съм ядосан и песимист след като не мога да си покрия елементарни харчове!!!

    Коментиран от #5

  • 4 someone

    59 0 Отговор
    искате да имате лоялни и неядосани и без песимизъм работници? ами не им хвърляйте по 800-900 лв за три смени, покажете че работника е важен за вас, педлагайте различни смени, а не само експлоатация до дупка.
  • 5 Гръцки номера

    40 1 Отговор

    До коментар #3 от "Оппа":

    Съвсем вярно. Висиш на поточната линия и сглобяваш едни и същи ел. инструменти. Нормата и темпото са идентични с тези в Холандия. Заплатата - една трета. И после защо толкова народ дръпна на Запад. Приятел електричар със сертификат отиде на мъгливия Албион - от 900 лева бруто тук започна на 1800 паунда / бруто / там и след една година вече беше на 2400 / бруто /. Тук работи 8 часа на ден, там 9-9 и половина по негови думи.

    Коментиран от #9, #29

  • 6 Перър

    34 0 Отговор
    Как да не е скепричен към фирмата когато го лужат че му плащат. Не знае и колко ще вземе и все има криза и се намаля заплатата. Как да е лоялен?
  • 7 Няма уважение

    34 0 Отговор
    Колегите в германия в фирмата майка в същия отдел като мен работят на / 4 часа; 6 часа; Day On-Day Off и всякакви подобни схеми. Гледат си децата, карат ги на училище или на тренировки, курсове. Тук в уж същата фирма - к*р. Всички трябва да са по 8 часа в офиса/склада. Ходиш да питаш всеки път - може ли да изляза за час.
  • 8 служител в БИЛЛА

    39 0 Отговор
    Нормално е да е песимист , на 600 лв. заплата (брутна) , така са намерили , 57.3% щели да увеличчат заплатите с 1-3% ??? , да са чудим ко да ги прайм тези 6-18 лв. :(
  • 9 Оппа

    39 1 Отговор

    До коментар #5 от "Гръцки номера":

    Душата ако могат ще ти вземат робовладелците и една почивка не можеш да си направиш като бял човек. За нова кола и къща да не става и дума...
  • 10 Крадец

    44 0 Отговор
    Ха хаааа,не били проблем парите ли ?Как да бъде лоялен и весел,когото фирмата гледа как да им работи без пари ! Скъсайте с робовладелческия строй и нещата ще си дойдат на място !
  • 11 Мара

    35 1 Отговор
    Защо Карфур,когато дойдоха в България,плащаха на служителите си по 250 евро на месец,когато на западните си служители,във Франция и Испания,за по-малко работа,плащаха 1300 евро ?
  • 12 Дедо1

    46 0 Отговор
    Изгонихте младите и кадърните,гадни робовладелци,са ревете нема кой да работи за безпари----------да ми ядете МА€ДЕТЕ КИСЕЛИ

    Коментиран от #14

  • 13 Наглите

    15 0 Отговор
    Експлоатира, какво друго могат да кажат? По-добре да го няма тук!
  • 14 пръцльо

    14 0 Отговор

    До коментар #12 от "Дедо1":

    И моите да папат ...
  • 15 някой

    16 16 Отговор
    1976 г. първа заплата - 450 лв. пиех всяка вечер в бирхалето на х. българия софия. 2017 г. последна заплата - 1760 лв. вече пия в кръчмата на гарата. ква е разликата? проста - 42 г. по-късно и не мога да пия колкото тогава. това е реалността. жалко
  • 16 Да реват силно кат убодени мечк хак им е

    34 0 Отговор
    Някой е излъгал тези хора-"инвеститорите" , че тук живеят образовани , и високо квалифицирани аборигени, които кандисват да работят за 500-600 лева. Един бачкатор , на който , ръцете му не са на едно друго тъмно място , на свободният пазар може да лепи фаянс , и да си докара 2-3 и повече хиляди лева - примерите могат да бъдат много. Други вземат по 130 лева на ден , да връзват арматура, идва бусчето от фирмата сутринта , взима ги от кафето на селото , вечерта ги оставя пак на кафето - много сме доволни казват , не мислим да напускаме, работа има поне за две години напред. Значи може . Тези с по 500-600 лева заплати могат да закачат само "шрота" или от трите най-дългото. С ниските заплати са и най-честите потенциални емигранти, така че мъка ми е за българският "инвеститор" , по лошо ще става за него , по -хубаво няма. В Англия един монтажник на гипс-картон взима 180 паунда ката- ден. Какво да говорим за хората с ценз и сертификат . С две шепи царевица кокошките се събират веднага, животното дето е с малко мозък знае къде е папото , камо ли човек , той ще отиде там където е по добре заплатен.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Миризлив Пор

    24 1 Отговор
    Ами докато се назначават хора на принципа "кой се навие да работи за тези пари" а не "плащаме според заработеното" така ще е. Един ден съседа отива на работа към 7 след като до 5 имаше запой у тях, на въпроса "пич, ще те изгонят ти не си в кондиция" отговора беше "амиии за тез кинти няма кой да им работи, ще ме оставят да спя до обед после ще поработя". Реално от 6 човека 2-ма винаги не са в час но ги държат!!!! защото им дават минимални пари за които друг не се навива. Ако повишат много малко заплатите 3-ма мотивирани ще вършат дори повече работа НО фирмата е сложила "таван" 20% над минималната и назначава "кой се навие за тези пари" а не хора на които им се работи.

    Коментиран от #22

  • 20 Гост

    26 2 Отговор
    Обаче да се има предвид и следното. Много чужди фирми назначават български мениджъри. Спускат бюджет за заплати и нашия новоизлюпен бизнес мениджър - нали трябва да живее като истински европеец - и ... си прави европейския стандарт чрез недоплащане на работниците, прибирайки една разлика от спуснатите пари и това което плаща. Що не се поровят там та да видят как ще се размирише. Все работника виновен.

    Коментиран от #21

  • 21 ТочноТакаЕ

    15 0 Отговор

    До коментар #20 от "Гост":

    Да точно такива са при нас проблемите. Не, че няма хора или не са квалифицирани, а именно че нискоклифицирани и нахални стават шефове и всячески се опитват да смачка всички, които разбират и могат повече от тях ... от тук се раждат и емигрантите. Ръководните кадри във фирмите са под всякаква критика. "ИТ експерт" от Люлин се пазари като селянин с подчинени за заплати и дейности в отделите и разчита на факта, че щом е на повече години и от София, значи той трябва да е шеф на отдела.... и почва да поставя на всичко условия, все едно фирмата е негова, а не на "инвеститора". Видях го това 10-тки пъти и предпочитам да не работя във чужда фирма, в която това е нормалното поведение на новоизлюпоени експерт-шеф.
  • 22 ИтоваЕтака

    11 0 Отговор

    До коментар #19 от "Миризлив Пор":

    Поне в ИТ компаниите нещата така са рачетени, че служителите работят по 2 часа на ден - да наистина, даже е добре ако работиш 2 часа на ден. Останалото е време за губене и за чудене какво да си купим по интернет от Англия, че е далавера. Лесни пари - лесно се харчат ... само че повечето такива специалисти не се усещат, че така се затъпява и само си губят времето вместо да вършат нещо смислено.... още по-комично е, когато някой от тези екипи реши да стане шеф и се напъва заради единия бонус.
  • 23 тони

    13 22 Отговор
    Масовият българин е мързелив и некадърен. И 5000лв да му даваш, ще си остане такъв. Първо трябва да покажеш, че си имаш знания и си работлив, чак тогава може да чакаш по-висока заплата.

    Коментиран от #28

  • 24 Диамантената ръка

    17 1 Отговор
    Едните викат че няма работници и няма на кого да дадат високи заплати, другите викат много е ниска заплатата и няма да работя. Параграф 22. Накрая ни заплати, ни работници.
  • 25 hmhmhm

    15 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Повечето време хората са негативни, ядосани към фирмата, което е голям проблем за надеждността и бъдещето на една компания. Средностатическият българин е нелоялен и ядосан.
    На това изказване зададохте ли си въпроса ЗАЩО? След като всеки сам си отговори защо може да бъде ядосан и не лоялен то това е отговора.
    Публикувано във факти.бг: Александрос Вореопулос, главен изпълнителен директор на Voestalpine VAE. Каква отрепка сте Вие и кой ви дава право да давате становище?

    Коментиран от #48

  • 26 hmhmhm

    8 5 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Антон Стойков, управител на австрийката Cargo-partner за България. През миналата година компанията купи парцел в близост до летище “София” и изгради логистична база с офис част. Закупен е и съседен парцел, но отново до него няма достъп, което за момента забавя застрояването му.
    Я веднага да се изпариш в Австрия защо Българският данъкоплатец да плаща за неща който не са урегулирани поприцип я марш

    Коментиран от #39

  • 27 hmhmhm

    11 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: увеличат месечното възнаграждение на служителите си между 1% и 3% през 2019 г., а 33.3% - с 6-10%. Абе вие дето ще увеличавате с 1-3 % подигравате ли се? То инфлацията ги е изяла даже и тези дето ще увеличават с 10% Ток се увеличава водата се увеличава данъците се увеличават гражданската за колите скача а вие с 10% евентуално - аз ще ви запаля БРЕ
  • 28 Миризлив пор

    17 2 Отговор

    До коментар #23 от "тони":

    Като чуя доказване на знания и дали съм работлив съм на ясно, че пари тук няма да видя. Ако ще ме оплювате - като за начало съм дал документи, питали са ме какво мога и ако са преценили ме назначават. Като за начало винаги е 6 месеца временен договор т.е. ако не знам и не мога да си поправят грешката т.е. да ме уволнят. Ако за 6 месеца не са разбрали то защо ще ме държат? Просто това с доказването е една мантра да не се плаща, това е.
  • 29 Златев

    9 10 Отговор

    До коментар #5 от "Гръцки номера":

    Пита ли твоя приятел колко му остават след данъци, колко му са наема и разходите и колко му остават в джоба накрая - точно колкото за един айфон на договор и да си дойде 1-2 пъти в годината за по 1 седмица в България и да се прави на баровец и да говори как валят парите в Англия, а след това да си се прибере в къщата, в която живее с още 9-10 човека. Ако не той, то поне повечето са така в Англия

    Коментиран от #38

  • 30 Иван

    11 0 Отговор
    Няма читави мениджъри и от там служителите стават негативни и мразят фирмата. Като няма мениджмът и мениджърът ти не знае защо е там, а само имитира дейност и експлоатира, как да я обичаш тази фирма. Тогава даже и високи заплати да има, хората сами се махат масово.
  • 31 Българин 1

    10 5 Отговор
    Българина да благодари на Бога за всичко, което му е дадено! Това казва Учителя Петър Дънов.
    Бог да благослови България!
  • 32 Един

    11 0 Отговор
    Песимист е защото е познал реалностите! И е научил, че основното което търси бизнеса е будалата, който да свърши работата срещу МНОГОООО щедри обещания и евентуално за малко пари!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 някой

    10 1 Отговор
    Песимиста е добре информиран оптимист! Това е!
  • 36 веско

    12 0 Отговор
    няма хора за работа, ами да си обучат и да ги задържат,с добра организация и подобаващо заплащане, а не да реват тя държавата нищо не прави по въпроса с работната ръка.Добрите фирми сътрудничат с университети и технически гимназии.
    Подобаващото заплащане е най-важно.Не можеш да очакваш от човек който не може да си поеме елементарните разходи за живот със заплата която получава , да има същата ефективност и производителност като този в Германия и Австрия със заплата от 2000-2200 бруто (около 1500 нет) което добре за сам човек да се издържа и живее нормално. А тук в идват и плащат заплати 600 лв и очакват хората да работят със същото желание, няма как да стане.
  • 37 Garrincha

    17 0 Отговор
    Работа, като цяло в България има, НО …

    1. По-добрите позиции са за "наши хора" - е, няма как да се съгласиш да ти е шеф полуидиот !

    2. Издигане в частна фирма (не само) - е абсурд, просто, защото родата е шеф !

    3. Когато фирмата е на печалба - бонус няма, заради вноските за новия жип, разходите за любовницата …

    Е, няма как, бе , тези …
  • 38 Гръцки номера

    9 1 Отговор

    До коментар #29 от "Златев":

    Златев, говорим за сертифициран жичкаджия. Знам че си купи и там кола, и тук кола, праща на родителите си пари. А преди със 750 чисти и под наем в София да не е бил цъфнал и вързал а? Ако пък си живееше в собственото жилище / не в София / щеше да взема под 500 чисто. Знам само че редовно поства снимки от мачове на любимия си отбор из цяла Европа. Преди знаеш ли колко обикаляше по европейските стадиони - николко.
  • 39 ПОЗНАВАЧ

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "hmhmhm":

    Това е супертъпо изказване. По света бизнеса се привлича с всякакви улеснения - общината ще инвестира малко, но 100 човека ще се задържат с данъците си там десетилетия...
  • 40 Townboy

    6 1 Отговор
    Проблемът с работната ръка у нас е че кадърните и умни хора отидоха да сервират и мият кенефи по Европата а тук останахме само тъпанарите начело с вожда Тиква.
  • 41 Българин 1

    3 3 Отговор
    Четете Беседите на Петър Дънов ако искате прогрес. Винаги благодарете на Бога за всичко. Бог да Благослови България!
  • 42 Мишо Бирата

    3 0 Отговор
    "Редица фирми продължават да изпитват сериозни проблеми при набирането на персонал. „И определено парите не са проблема” категорични са те."


    Хе-хе-хе !!!!
    А един мармот ... ... ...
  • 43 безработен

    2 0 Отговор
    определено парите са проблема!
  • 44 sfgdgd

    2 0 Отговор
    не българите са нелоялни ,а фирмите !!!
  • 45 ПЕШО

    1 0 Отговор
    Те ни лъжат ,че плащат и искат да им работим.Ние ли сме най -големите будали...Чичо Дончо
  • 46 John Doe

    0 1 Отговор
    Е как да не съм негативен и ядосан работник?! Нормално ли е да работя във клон на много голяма немска фирма в България като инженер и заплатата ми да е 1000лв. (бруто). После нямало кадри, а то има и то много. Няма адекватно заплащане за тези кадри кадри! Значи аз съм инвестирал време и пари в някакво образование, работя по специалността си и в същото време един дюлгер с основоно образование или някой измислен майстор в някой измислен гараж набеден за сервиз на автомобили ще взема повече пари от мен.
  • 47 Наблюдател

    2 0 Отговор
    Александрос вореопулос от Фае София е с невероятни soft skills. Спи със секретарката си от почти самото начало. И това е силно очевидно за съжаление.
  • 48 Наблюдател

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "hmhmhm":

    Този александрос вореополус е с мислене на най-обикновен долнопробен грък. От цяла София точно на секретарката си се е спрял познай за какво? Че не може и да го прикрива. Тъп грък.