15 Януари, 2019 04:08 3 791 8

Тихомир Безлов: Разфасоването на „Булгартабак“ не е нещо ново

  • булгартабак-
  • цигари-
  • благоевград

Съдбата на компанията просто повтаря тази на други големи български предприятия

Тихомир Безлов: Разфасоването на „Булгартабак“ не е нещо ново - 1
Снимка: БГНЕС

Разфасоването на производителя на цигари „Булгартабак“ не е ново явление в българската история и следва примера на „Кремиковци“, „Балкан“, „Полимери“ и др. Този коментар направи пред БНР анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов.

Според анализатора, чиито думи дойдоха по повод обявеното през уикенда затваряне на завода на „Булгартабак“ в Благоевград, българският производител е бил обречен още в момента, когато не е бил продаден на някой от големите международни цигарени компании.

„Още при покупката – сделката беше повече от странна, очевидно имаше скрити собственици. Изключително непрофесионално поведение по отношение на този изключително тежък сектор. В крайна сметка успяха да продадат – собственикът, който се смята, че е Делян Пеевски, успя да продаде на същата цена, на която бе приватизирано дружество, продадоха марките. Още тогава горе-долу беше ясен хоризонтът, в който фабриката ще бъде закрита. Хората, които бяха наели да продължат да работят за тях, показа, че нямат смислени планове за развитието на дружеството“, коментира Безлов.

Последните поръчки, които са изпълнени от фабриката на „Булгартабак в Благоевград, са били към контрагент в Близкия Изток и към British American Tobacco, които след като купиха повечето марки цигари на българския тютюнев гигант, подписаха двугодишен договор за производство на ишлеме във фабриката в Благоевград. След денонощна работа в продължение на три месеца, в края на миналата седмица хората бяха уведомени, че работата спира окончателно.

Синдикатите са разбрали постфактум за закриването на благоевградското дружество на „Булгартабак Холдинг“. Официално уведомление за намеренията на работодателя те не са получили, сигналите са подадени от хората, работещи в цигарената фабрика.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    14 0 Отговор
    Още ше се краде
  • 2 Шиши Бакшиши

    15 1 Отговор
    Ето така се прави ахмаци.Аз сега ще си хапна свинско а вие ми яжте дедовеца.
    Поздрави
    Ваш Шиши
  • 3 Благодарим

    13 1 Отговор
    на алчната и крадлива политическа па.смина, която продължава да краде и да лоясва. И да пита лицемерно защо българите напускат оглозганата кочина и как да ги върне обратно. Из.роди!
  • 4 Гост

    13 0 Отговор
    Щом неможем да развием и да задържим един от най печелившите сектори, какво остава за другите. Пишман бизнесмени и капитиласти със соц. мислене..
  • 5 Нема закони в тая държава

    13 0 Отговор
    Преди да бъде прокрадена*, БТ беше най-печелившата фабрика в Благоевград. БТ Благоевград притежаваше складове, тютюн, машини и сгради, които струваха много повече от платената цена. Крадците в България не си играят на дребно, крадат големи банки и фирми.
  • 6 Азбука

    16 0 Отговор
    Бягайте докато ни важат паспортите още , че след 10-15 години ще започнат да фалират и пенсионните фондове тогава ще бъде истинският шок . Няма да има какво да се приватизира няма да има какво да се продаде.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Олимпийска надежда

    2 1 Отговор
    Шиши при Банев!