14 Януари, 2019 17:10 1 310 9

Държавата дава ток на енергийната борса

  • нек-
  • ерп-
  • теменужка петкова

В момента по закон НЕК, АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ „Марица-Изток 2“ осигуряват по 690 мегавата на час

Държавата дава ток на енергийната борса - 1
Снимка: БГНЕС

Държавната енергетика ще осигури допълнителна електрическа енергия за платформа „Ден напред“, което ще нормализира борсовия пазар. Това обяви ресорният министър Теменужка Петкова след среща в КЕВР с ръководителите на НЕК, АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ „Марица-Изток 2“, енергийната борса, ЕСО, трите ЕРП, цитирана от бТВ.

Целта на мерките е нормализиране на цените на свободния пазар, които през последните седмици скачат значително и това провокира недоволството на бизнеса.

В момента по закон НЕК, АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ „Марица-Изток 2“ осигуряват по 690 мегавата на час. След 19 януари количеството енергия ще бъде увеличено с над 700 мегавата. Петкова беше категорична, че няма опасност да бъдат ощетени битовите потребители.

„До дни ще направим баланс на енергията, които дружествата могат да предоставят, и ще разберем кое дружество или кои ще са тези, които ще могат да предоставят такава”, посочи Петкова.

Председателят на КЕВР Иван Иванов допълни, че като друга мярка се работи и за пазарно обединение с борси от региона, които допълнително ще стабилизират сектора и по този начин ще отговорим на изискване на ЕК за единен пазар в региона. За да се реализира тази мярка ще са необходими поредните промени в Закона за енергетиката. В най-напреднала фаза са преговорите с борсата от Република Северна Македония.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ген чо

    9 1 Отговор
    Това калинка ли е, овца ли, или нещо мешано. Нова мутация някаква.
  • 2 заката

    12 0 Отговор
    дава щото няма икономика и нищо не работи съсипахте всичко
  • 3 Гост

    9 0 Отговор
    А студеният резерв на Дуранчо що не се ползва? нали се плаща? или ще излезе че там е студено и въобще котел няма подгрят.
  • 4 ТОЧКАТА

    9 0 Отговор
    Свободен пазар,свободен пазар и като щракне спекулата и започне да ИЗНУДВА системата---олеле.....Пък и нали е по светъл амерички опит и принцип/поне да бяха поогледали какви ги надроби ЕНРОН на Калифорния и КАК издоиха над 10 милиарда свръхпечалба!!!! НО защо да е умно и чисто като може да е глупаво и мръсно.Така авантата е по-голяма а баламурници да плащат все още има на територията....
  • 5 държава на мафията

    6 0 Отговор
    Г-жо министър, защо държавата ни е изнесла за други страни рекордно количество ел. енергия за 2018 г., на цени, по-ниски от тези за вътрешния пазар? Целта е да стимулираме чуждите икономики ли? А на "свободната енергийна борса" у нас се създава изкуствен дефицит за да се вдигат цените! Сега сте тръгнали да проверявате някакви електромери. Те ли ще създадат реалната конкурентна среда на борсата?
  • 6 Рошко

    2 0 Отговор
    Не знам на кого дава ток ,ама знам че държавата дава бая на краварите ,щот все не им стига дава и на вас да ни дрънкате глупости,
  • 7 Лельо,Лельо

    1 0 Отговор
    За какво е този студен резерв?? До колкото си спомням даже го увеличихте ,за да се облажат Доган,ковачки ...Сетих се твоята приятелка Гинка също може да се включи с едни 50 вата...
  • 8 симпатягата

    1 0 Отговор
    Може да съм малко старомоден, но досега не бях чувал за търговец който не желае да си продава стоката.
    - Та мисълта ми е , до сега къде е дяваха тази ел. енергия (стока ), та ни са е предлагали на борсата.

    Коментиран от #9

  • 9 Знайко

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "симпатягата":

    Дават я на теб бе Гунчо и то евтино!!! Сега вместо да я даван на хората които си изстрадаха всеки кВч с мъките на комунизма и това ще ни вземат и ще пробутат в микса по скъп ток от частните ВЕИ.