16 Януари, 2019 03:52 1 890 2

400 млн. евро за планинските региони на ЕС

  • ес-
  • ек-
  • планини

Предложението е на българския евродепутат Момчил Неков и бе прието снощи на заседание на земеделската комисия в Страсбург

400 млн. евро за планинските региони на ЕС - 1

Нова програма за конкурентоспособност на малките и средни предприятия в ЕС предлага ЕК. 10% от предвидения ресурс за програмата от 4 милиарда евро да бъдат заделени за планинските региони и други региони с ограничения гласува снощи на извънредно заседание в Страсбург на Комисията по земеделие към ЕП. Предложението беше направено от Момчил Неков и беше прието с голямо мнозинство. „Финансирането и подпомагането на планинските региони в ЕС е наложително и жизненоважно, защото малките и средни предприятия са единствена форма на заетост и трудова активност в тези региони, коментира евродепутатът.

„Големите проблеми на малките и средни предприятия са достъпът до финансиране, намирането на работа ръка и наваксването с иновациите на пазара. Планинските региони са едни от най - засегнатите от тези проблеми, като тук трябва да добавим и инфраструктурата. Това финансиране ще помогне на предприятията в планините да се справят по- лесно с проблемите и да запазят производството си на качествени и чисти храни, а и ще бъде превенция за обезлюдяването на, и без това, слабо населените планински райони.“, това каза Момчил Неков преди гласуването. Според него е неправилно да се третират по един и същи начин предприятията, които са в региони с ограничения, защото за функционирането им са необходими повече ресурси. „Мисля, че тези 400 млн. евро, са добро начало и ще бъдат от огромна полза за развитието на регионите, стига да бъдат усвоявани правилно и адекватно, за което държавите- членки трябва също да вземат съответните мерки. Това е нова възможност и финансова инжекция към вече съществуващите, за съжаление, недостатъчни мерки.“ добави още българския евродепутат.

Предложението на ЕК за Регламент на Европейския парламент и на Съвета за създаване на програма за единния пазар, конкурентоспособността на предприятията, включително малките и средните предприятия, и европейската статистика и за отмяна на регламенти (ЕС) е за 4 милиарда евро, за подпомагане функционирането на вътрешния пазар, включително в процесите на глобализация, цифровизация и иновации. Програмата обединява дейности, финансирани по пет предходни програми в областите конкурентоспособност на предприятията, защита на потребителите, клиенти и крайни ползватели на финансови услуги, изготвяне на политиката на Съюза относно финансовите услуги и по отношение на хранителната верига, или по няколко бюджетни реда на Комисията, всички те свързани с вътрешния пазар и конкурентоспособността на МСП.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    2 2 Отговор
    Точно като коминтерна.... A зс ниските региони?
  • 2 Пешо

    3 0 Отговор
    Пак "техните" фирми ще откраднат едни пари и ползата за хората и за държавата ще е никаква.