Last news in Fakti

16 Януари, 2019 22:00 3 438 21

Регистрираните по ДДС трябва да започнат смяната на касовите си апарати

  • нап-
  • касови апарати

От 1 април 2019 г. се забранява отделна употреба на софтуер за продажби и касови апарати

Всяка регистрирана по ДДС фирма има 2 седмици, в които да започне смяната на софтуера за управление на продажбите и касовите си апарати, за да успее да се вмести в крайния срок до края на март, каза изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова на среща с председателя на Българската стопанска камара Радосвет Радев.

Според директора на НАП, промяната е наложителна, заради фискалните загуби от над 300 млн. лв. и укриването на обороти от над 1 млрд. лв. годишно, които са възможни заради пълното отсъствие на регулация на софтуерите за управление на продажбите.

„Освен да донесат фискален ефект, промените ще подобрят и конкурентната среда, повишавайки капацитета на НАП да контролира най-рисковите търговци. Винаги сме поддържали диалог с бизнеса и неговите организации и вярвам, че това е от взаимна полза“, каза по време на срещата Галя Димитрова.

За седмица броят на касовите апарати и принтери, управлявани от новия тип софтуер за продажби, се е удвоил, като до момента вече са издадени над 170 000 касови бележки с отпечатан на тях QR код, който ще може да бъде проверен за валидност от всеки потребител със смартфон, стана ясно на срещата.

„Интересът на членовете на БСК и на НАП за справедлива и конкурентна бизнес среда е общ. Разбираме мотивите за промените в законодателството, но срокът наистина е много кратък и трудно изпълним. Разчитаме НАП да действа партньорски спрямо добросъвестните търговци, които са предприели необходимите действия“, каза на срещата Радосвет Радев и допълни, че БСК ще продължи да следи процеса по прилагане на новите изисквания и ще очаква разбиране и съдействие от страна на данъчната администрация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Идийоти

    41 0 Отговор
    Нали събирахте ударно,а? Ало герб,докога? ОСТАВКА ,БЕ
  • 2 Варна

    46 1 Отговор
    И как този софтуер ще спре продажбите без документ? - Отговорът е никак! Хората, които продават без документ просто не заприхождават стоката и не издават касов бон. - Това са едни харчове за бизнеса, който и без това едвам крета в по- голямата си част. ПЪЛНИ ТЪПОТИИ ОТ СТРАНА НА ДАНЪЧНИТЕ И ЕДНИ ПАРИ ЗА ФИРМИТЕ С ФИСКАЛНИ УСТРОЙСТВА И ПРОГРАМИ.

    Коментиран от #4

  • 3 bgred

    42 0 Отговор
    Пак да направим далавера за софтуерни фирми и вносители на електронни компоненти от Китай.Това е същото като далаверата на Дянков с он лайн връзката с НАП, когато тоя измамник прибра около 10 млн.лв.
  • 4 Гост

    34 0 Отговор

    До коментар #2 от "Варна":

    Много точно. 400 000 касови апарати за 120 000 000 лв трябва да се сменят. Лапането ще е голямо. Тцтцтц. Е-а си държавата
  • 5 българин

    19 0 Отговор
    който прави касови апарати и който ги обслужва, протриват доволно ръчички :) богатеят си те, за сметка на предприемачите, борещи се да изкарат някой левец от търговийката и неусетно минали в сивият сектор :) то няма и как да не си в сивия и в мъглата :) когато имаше пазар в българистан, то на ет се даваше свобода и нямаше нужда от касови гадории и той беше истински търговец, който позволяваше да се търгаши т.е. да се ПАЗАРИШ за дадена стока... 'щото това е истинският пазар, пазар на който може да се пазариш!!! първи принцип в икономиката - и микро и макро икономикса... завършил съм икономика, ама съм пишман специалист :) но знам поне едно правило на свободният пазарец :) и той не включва да се пълни хазната, а да се пълни джона на търговеца, който да може да си плаща после данъците на движимото и недвижимото имущество... а тук у нас сега икономика няма!!! няма защото няма нормални производители и няма нормални търговци, които след кат' изкарат пари, то да налеят в хазната, та оттам да се раздаде за народа... държавна несигурност се погрижи да има само за тях и за никой друг!
  • 6 Чан Кай Ши Бам Герберасти

    25 0 Отговор
    Тия гадове вече втори път за последната година ни карат да сменяме касовите апарати и в крайна сметка всички
    вдигат цените за да избият парите дадени за апаратите.Най-виновни за злоупотребите са големите вериги, който си
    наемат хора да прецакат системата и касовите им апарати бълват бележки без покритие, а ние дребосъка гризем
    дървото.
  • 7 Стратега

    22 0 Отговор
    Освен да напълните джоба на някой ваш човек с тая простотия , нищо друго няма да направите.Това че НАП ще следи всяка касова бележка е ала бала, прах в очите на хората.Просто доенето на народа продължава.
  • 8 българин

    10 0 Отговор
    а как ет да си създаде бизнес? като наеме сергийка или офис, склад, плати на счетоводител или такава къща, накупи стока, било то и машини та да прозвежда, касов апарат и вече е банкрутирал отвсякъде :) през '90-те имаше ет, които успяваха да бачкат за себе си и да благоденстват:) тая дума и тя ше ви е трудна, знам :) та да могат после да си платят данъци, такси и да имат за папане, ама циганин@ костов прецака бизнеса и създаде възможност за голямо крадене на държавна демек наша собсвеност... да бе, наша на всички българЯ ... и минаха всички ет да стават оод, и най-вече Еоод-та :) а държавното стана акционерно дружество разбийш ли :) и си го прелапаха гладньовците, а пазар свободен НЯМА! пазар има в азия и мала азия! там можеш спокойно да си се ПАЗАРИШ и за нова стока! а тук остана само на бит пазарите да спазаряваш :) ти еб@ и икономиката... и доведохте "инвеститори", които ни поробиха за жълти стинки да им бачкаме, а те си отнасят печалбите, а дават на държавата десятъка, който и ние десятък плащаме... а дори има данък и на минималната раб. заплатка хаха на ви ндсв, дпс, герб и другите уроди от обединените мафиоти :) не бе, не е за усмихване и смях! тъга е!
  • 9 Гюнеш от Максуда

    19 0 Отговор
    Toя път нема да стане писна ми..Нито стотинка повече данък на тая държава,гушеща само държавните чиновници.Да свирите на тръбата напъри ,минавам в сивата икономика или се махам в чужбина,тук се не живее повече ,тия Гробари ни разкатаха майките

    Коментиран от #12

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 5555

    15 2 Отговор
    Галя да обясни как от 1млрд укрит оборот ще събере 300мил данъци.Лъжат ни ежедневно и най-нахално.300мил могат да се съберат от 1млрд ПЕЧАЛБА,а не оборот.
  • 12 Антон 1

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Гюнеш от Максуда":

    Ти от кога си по ДДС ?
  • 13 Шефьор

    6 0 Отговор
    Вече имам три касови апарата, абсолютно изправни, ама стари. Госпожа Галя Димитрова може да ги купи от мен, а за парите ще си купя от новите модели + софтуера. Това се нарича рекет.
    По-голяма глупост от това не бях чувал:Публикувано във факти.бг: „Освен да донесат фискален ефект, промените ще подобрят и конкурентната среда, повишавайки капацитета на НАП да контролира най-рисковите търговци. Винаги сме поддържали диалог с бизнеса и неговите организации и вярвам, че това е от взаимна полза“

    Българския бизнес работи за повишаване ефективността на НАП. Сбъркана работа. Ако сметнем 350000 фирми регистрирани по ДДС само за фискален принтер или ЕКАФП ще дадат средно по 450лв. Това прави 157 500 000,00лв. + софтуер и годишен абонамент. Тия пари НАП ли МФ ли ще извади щото некъдърници ги управляват. Лично съм имам контакти с тая госпожа, по неадекватно мислене не съм видял. Как са я сложили за шеф на НАП? Що не започне българския бизнес като продаде пакетче дъвка и продавача да тича да внесе ДДС-то в НАП? А, помните ли глупостта ДДС-сметка на другия корифей? Тука е същата работа.
  • 14 Годт

    6 0 Отговор
    Продължава с пълна сила затриването на дребния и среден бизнес изхода е само един летище София
  • 15 Иван

    7 0 Отговор
    Поради кражба на касов апарат ми се наложи да изискам инфо от НАП за продажбите си за почти цял календарен месец. Те не успяха да ми дадат такава. Сами си правете изводите дали апаратите изпращат инфо в реално време и къде отиват парите за СИМ карти и такса оператор която плащаме като част от договора с фирмите които поддържат касовите си апарати. Аз не укривам оборот. Работя основно по банка, но ми писна да правят лесни милиони на наш гръб.....
  • 16 Боко

    4 0 Отговор
    Софтуера готов ли е ,че ни искате нови касови апарати?
  • 17 Гост

    2 0 Отговор
    Има 2-3 реални софтуера софтуера в списъка на НАП, които набързо одобриха още миналата година и струват по няколко стотин лева. Преди 1 седмица казаха, че 19 софтуера чакали одобрение, но тази седмица няма нито един нов. Правете си изводите и с това изявление как НАП натискат фирмите да си купуват точно тези софтуери.
  • 18 Реалността

    1 0 Отговор
    Два магазина с 3 касови апарата и софтуер, който е не ясно да ли ще бъде одобрен от НАП. Дори не ми се мисли, какви проблеми предстоят ако трябва да се премине към НОВ СУПТО "одобрен" от НАП.
  • 19 Малоумници

    1 0 Отговор
    Вчера си купих дюнер. На касовия апарат висяха касови бележки с великия QR код. Е, на мен касова бележка не ми пуснаха. Помислих си, е какво толкова, от НАП казаха, че новите касови апарати са велика технология, която решава всички проблеми на фиска.
  • 20 Обратна Офшорка

    0 0 Отговор
    В цял свят се крие оборот ние тук сме намерили "лекото"с така наречените "обратни офшорки" - Регистрира се фирма на малоимотен и неграмотен господин, работи 3-4 месеца, разпуска персонала (или той се саморазпуска защото не са му платили официално) и затваря без да е платила данъци и осигуровки. На нейно място под наем със същия персонал се настанява друга фирма. Основно така се работи по курорти, таксита и пазари, от там идват големите загуби защо трябва да страдат всички заради това?
  • 21 невярвам в таласъми

    1 0 Отговор
    Ами, като ще спести НАП ,ТОЛКОВА МНОГО ПАРИ ,да платят за тяхна сметка, всички касови апарати, аз нямам нищо против да го сменя.
    За да твърдиш ,че ще спечелиш ,милиарди с нови апарати, то
    тогава, да ги платят те , аз няма нищо, да спечеля, защо да се харчосвам за трети път?