Last news in Fakti

16 Януари, 2019 16:20 2 287 7

Британска компания стартира ИТ проект в България

  • viafik-
  • александър манолев

Британската ИТ компания „Viafik” стартира проект за създаване и внедряване на дигитална платформа в България, която ще обединява всички транспортни средства на едно място и ще дава възможност за закупуване на билети онлайн за тях.

Инвестицията ще надхвърли 1 млн. лв., а страната ни е избрана за базиране на целия проект и неговото управление като той ще обхване няколко държави в региона. Това стана ясно по време на среща на заместник-министърът на икономиката Александър Манолев с ръководството на компанията.

Предвиждаме дигиталната система да бъде внедрена в пет държави – България, Унгария, Сърбия, Румъния и Хърватия, като ще започнем от автобусните превози, обясни Кент Мосбек, директор на компанията. По думите му след анализ те са избрали целият проект да бъде разработен и управляван от нашата страна заради много високото ниво на специалистите ни в ИТ сектора. Те ще бъдат базирани във Варна, а плановете са им до средата на тази година услугата им да се предлага за българските потребители.

Сегашният фокус на дигиталната система е основно върху междуградските и международните автобусни пътувания. Чрез платформата потребителите ще могат да закупуват билети за автобусните направления изцяло онлайн, без промяна в крайната цена и ще могат да предоставят билета си дигитално на мобилния си телефон или друго устройство на водача. По този начин ще се спести време, консумативи и др. От британската компания вече са провели предварителни разговори с някои от най-големите автобусни превозвачи, които са изразили сериозен интерес за партньорство.

Според разчетите на „Viafik”, годишно в България се продават над 100 млн. билета за всички транспортни средства, а над 7,9 млн. са издадените кредитни карти. Същевременно над 3,9 млн. българи имат смартфони, което според тях е сериозна индикация за потенциала на бизнес модела, който са разработили.

Зам.-министър Манолев подчерта, че могат да разчитат на пълна подкрепа при реализирането на своя проект в нашата страна. Той им предостави и допълнителна информация за ИТ сектора и за нивото на заплащане в него. Обсъдени бяха и възможностите за съдействие за организиране на срещи с транспортния бранш и координирането на действията им с други институции. Кент Мосбек благодари за цялата подкрепа, която до този момент е получил от Службата ни по търговско-икономически въпроси в Лондон и подчерта, че е впечатлен от качеството на специалистите, с които си партнира в нашата страна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Миетро

    4 0 Отговор
    А за метродиаметъра София-морето ще има ли билети...
  • 2 Платформата Виафик

    6 5 Отговор
    Тези" Виафик" са сладури от класа., кой ги извика,кой разписа поръчката, коя е конкурентната фирма, какви са условията, точно те да ,са доставчици, на тази платформа.
    Платформи ,колкото искаш , кой направи заявката ,"Виафик" да вършее , без правила и за чия сметка?
    Та, още в пет държави ,да ги вкарат, с две думи , кой ще плаче, най-накрая??

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Що пък не

    3 4 Отговор

    До коментар #2 от "Платформата Виафик":

    Разбрали са колко сме зле в България в онлайн купуването на билети и са решили да развиват бизнес тук. Никой не те задължава да купуваш онлайн и да им ползваш платформата, чакай си на опашки като искаш.

    Коментиран от #6

  • 4 Случаен тип

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Платформата Виафик":

    Кой ги извикал и кой разписал поръчката :D Спрете с тези конспиративни теории, това е бизнес. Виждаш възможност за нещо някъде и ако ти сече пипето и имаш средства - се опитваш да го накараш да се случи. Това с билетите в момента е незаета ниша, макар и мащабна като обхват (това са много билети). Но ако си мислите, че някоя държавна агенция или др. ще се заеме да го направи и то по конкурентен/адекватен и, най-вече, работещ начин - помислете пак.

    Коментиран от #5

  • 5 закон за обществени поръчки

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Случаен тип":

    Държавния бюджет, не е някаква, спомагателна каса, да бръкнеш и да си вземеш,това са държавни поръчки, и за тях се прави предложение, за подаване на оферти от ресорното министерство.
    След предложението, идват офертите, след ,това се избира победител, и се кани да стартира проекта,
    така се работи, сега разбра ли ?
  • 6 ПОЛИЦИЯ ИКОНОМИЧЕСКА

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Що пък не":

    Говорим, за закони и ред в ЕО , или сме в Русия ,който е нашия човек, ТОЙ ,ще го направи!
  • 7 Гост

    0 0 Отговор
    Няма проблем, това си е частен проект, с частни инвестиции. Държавата няма отношение и съответно не е в нарушение на ЗОП!
    Друго ме притеснява:
    Публикувано във факти.бг: "Той им предостави и допълнителна информация за ИТ сектора и за нивото на заплащане в него."
    Откъде накъде въпросният заместник министър ще предоставя такива данни на частна фирма?! Като искат информация - да си я съберат по редовен начин. Информация за нивото на заплащане в ИТ сектора?! Що за дивотия?! Нивото на заплащане го определя пазара! После, чуждите фирми плащат по 600 лв. заплата.