19 Януари, 2019 22:30 2 317 14

Румен Петков: Загуби до 1 млрд. лв. за НЕК през 2018 г.

  • абв-
  • нек-
  • загуби-
  • газ-
  • синьо гориво

Руският газ заема 38% от доставките на синьо гориво в Европа

Загубата на Националната електрическа компания (НЕК) за 2018 г. може да стигне до 1 млрд. лв. Затова предупреди председателят на АБВ Румен Петков по време на международен енергиен форум "Енергетика, икономика, сигурност - актуални измерения".

Той настоява за изграждането на АЕЦ "Белене" и доставка на газ от Русия, през България и за Европа.

Шефът на АБВ припомни за продажбата на Мини Марица Изток 1 и Мини Марица Изток 3 от правителството на Иван Костов при условия на пряко посегателство върху българския бит и икономика.

"Ние като държава удряме "ТЕЦ Марица Изток 2" за сметка на огромни пари, които изсипваме в "ТЕЦ Марица Изток 1" и "ТЕЦ Марица изток 3". Загубата на НЕК за 2017 г. само от тази схема отиват на 600 милиона лева, а за миналата година могат да достигнат до 1 млрд. лв.", подчерта Петков.

Той отбеляза, че вместо да имаме работещи мощности на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй" и АЕЦ "Белене", продължаваме да сме разколебани кога, как и с кого.

"Наслушахме се на заклинания как "Син поток" няма да стане, как "Южен поток" няма да стане и как "Турски поток" е спекулация. Днес се налага да се борим не за пряката доставка и да сме горди с това, че има някаква възможност България да плаща такса за пренос на Турция за руски газ", недоволен е Румен Петков.

Петков поясни, че основната цел на АБВ е да се направи експертен анализ на състоянието на системата, с който да се предложат идеи за отстояването на България като ключов фактор в енергийната сигурност на региона.

Той припомни, че в последните 20 години политиците са ни убедили, че взимането на политически решения водят до катастрофални последици за развитието на България.

Шефът на АБВ наблегна, че против проекта "Северен поток 2" са гласували групата на либералите, ЕНП/ГЕРБ, ПЕС, евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки и Николай Бареков.

Петков подчерта, че диверсификацията на енергийните източници трябва да бъде на конкурентна основа.

Проф. Атанас Тасев припомни твърденията за проекта "Южен поток" като геополитически проект, с който Русия не желае да загуби европейския пазар, затова и създавала паралелна структура за гарантирани доставки на Европа.

Проф. Тасев отчете, че руският газ заема 38% от доставките на газ в Европа, което в термините на европейското законодателство вече означавало, че червената линия е причината, но Европа не се възмущава.

Бившият външен министър Ивайло Калфин посочи, че всички нови централи, които се правят, би трябвало да се правят така, че да не получават държавна помощ.

Калфин предупреди, че след 2025 г. държавата няма да може да използва ТЕЦ-овете си със студен резерв с аргумент, че те трябва да работят на чисто пазарни условия.

"Ако въпросът за енергетиката в България е важен, трябва да помислим за механизъм, с който да се следи европейското законодателство в достатъчно ранна фаза, с което да се влияе на взимането на решения от българските институции и тяхното участие", уточни той.

Калфин призова да се подчиняваме на европейското законодателство.

Заместник-председателят на АБВ Любомира Ганчева коментира, че страната ни има структурна икономика като на държави от Третия свят и единствено климата ни пречи, за да се наречем "бананова република".

Ганчева е на мнение, че енергетиката е високотехнологичен отрасъл и тя трябва да гарантира сериозно заплащане на труд. Тя отчете, че най-високите средни заплати в енергетиката са в АЕЦ "Козлодуй".

По думите ѝ енергетиката има много важни геополитически и стратегически измерения.

"АЕЦ "Белене" трябва да бъде реализиран, защото той е в името на енергийната сигурност на България", призова Ганчева, като припомни, че позицията на партията по темата за енергетиката винаги е била последователна и категорична.

На събитието присъстваха още представители на синдикални и работодателски организации, на държавната администрация, депутати, кметове на населени места и дипломати.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Енергетик

    18 4 Отговор
    И после соросите разправят по телевизията че руснаците били в България, а се вижда кой е в действителност!
  • 2 Съгласен

    12 15 Отговор
    Нека построят Белене на пазарен принцип без държавно участие и с пазарни цени на тока! Засега най-ниската възможна цена на тока от АЕЦ Белене е 8,5 евроцента за да се върнат инвестициите, без дори да говорим за някаква печалба. Нощната енергия в момента е около 3 евроцента и всеки може да провери това в сметката си за ток! Някой иска ли да плаща по три пъти повече на Белене ? АЗ НЕ!

    Коментиран от #4

  • 3 Търговеца

    24 3 Отговор
    Бг. е на първо място по продажба на нац. интереси в Европа, а може би и в челната тройка в Света.
  • 4 Само питам

    12 4 Отговор

    До коментар #2 от "Съгласен":

    И защо да няма държавно участие? Ние вече си купихме реакторите!

    Коментиран от #9

  • 5 Румен и парите

    18 3 Отговор
    Явно е свършил парите и е готов да продаде родината още един път.
  • 6 Сталинчук

    8 14 Отговор
    ДВЕ ПРОКЛЯТИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ - РУСИЯ И БЪЛГАРСКИТЕ ИМ СЛУГИ-КОМУНИСТИ...Рассия е тумор. За нас е важно да я избягваме за да предотвратим разсейките....А те са много: ГЕРБ-БСП-ДПС-Атака-Воля-Псевдопатриоти-НДСВ-Барековци и разни Руменовци и т.н., много са и всички са производни на ДС, а те на КГБ и на Москва
  • 7 Народен съд

    13 2 Отговор
    Марици, фотоволтайци и тн. Депутати крадци управляват и управляваха. Видите ли ги не им прощавайте и дума. Те ще дойдат за изборите и до вас. АБВ е създадена от Първаное кпйто мълча като п.ка по време на двата си мандата и лрадливата приватизация по негово време.
  • 8 Зайко Байко многознайко

    10 1 Отговор
    Фонтанския пикльо, пак се изказва неподготвен. Отвратителна персона.
  • 9 Съгласен

    1 4 Отговор

    До коментар #4 от "Само питам":

    Както сме ги купили, можем да ги продадем. Стига сме давали пари за глупости. Ако има глупак да строи, да ги плаща и да си дава неговите пари и да се надява тока да стане по 20ст на едро за да изкара някой лев. Само където прогнозите са,че цената ще пада, а потреблението няма да се вдига с големи темпове
  • 10 АБВ безгластни - никой

    2 2 Отговор
    Затова вашето мнение е 0.Във всичко.!!!Мислите за интересите на страната на лъжата.Продажници.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Гост

    4 0 Отговор
    тия "американски" ТЕЦове всеки знае кой ги разписа, и до ден днешен търпим загуби заради тях и никой не е потърсил отговорност...
    Явно доста народ цоца от тая схема.
  • 13 ПЕНКО

    1 3 Отговор
    АБЕ ,ТОЗИ СОЦ ВЕЛИКАН НЕ СЕ ЛИ ИЗПУСКА ВЕЧЕ В ГАЩИТЕ ???!!!
  • 14 гост

    3 0 Отговор
    Не съм чел мисленето на другаря,защото той,заедно с няколко стотици други другари би трябвало да са в затвор.А от затворници-политици мнения не употребявам.Какво работи цацаратурата?