Last news in Fakti

25 Януари, 2019 15:43 11 806 6

Най-добрите германски фирми в България (СНИМКИ)

  • германия-
  • българия-
  • икономика-
  • награди

Рекорден стокообмен за 2018 г. – 8 млрд. EUR

Най-добрите германски фирми в България (СНИМКИ) - 1
Снимки: М. Богданова ©

За 15-та поредна година Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) раздаде своите годишни награди на фирмите, допринесли най-много за развитието на икономическите отношения между двете държави. Официалните данни за стокообмена между България и Германия за 2018 г. все още не са оповестени, но се очаква да бъде достигната рекордната сума от 8 млрд. EUR, каза президентът на ГБИТК Тим Курт и допълни: „Щастливи сме, че през изминалата година много нови германски инвеститори избраха България за инвестиционна дестинация, а тези, които вече са в страната, постигнаха нови успехи”.

Най-добрите германски фирми в България (СНИМКИ)

За последните три години германските инвестиции у нас възлизат на почти 150 млн. лв. това е едно от нещата, което прави Германия най-специалният икономически партньор за България. „Ние сме много сериозен производител на автомобилни компоненти. Мисля, че на база натрупания опит сме порасли и е редно следващите години да произвеждаме цял автомобил. Това е въпрос и на самочувствие”, каза по време на официалната церемония по връчването на призовете вицепремиерът Томислав Дончев. Има и редица неща, които е необходимо да бъдат подобрени призна Дончев. Сред тях е нуждата от по-ефективна администрация, по-добра инфраструктура и повече реформи в сферата на образованието. Всичко това са основни предизвикателства пред страната, които предстоят да бъдат решени. „Убеден съм, че следващите години, дали бавно или бързо, българската икономика все повече ще скъсва с модела, в който основното конкурентно предимство да бъдеш в България са ниските цени“, каза още той.

Най-добрите германски фирми в България (СНИМКИ)

Номинирани бяха 33 компании, като членството в ГБИТК не беше задължително условие за участие в конкурса.

Ето и победителите в трите категории:

Голямо предприятие

„ТЕД БЕД“ ЕАД

През 2018 г. компанията увеличава износа си с 20% спрямо 2017 г., като делът на износа е 50% от общия оборот на фирмата. Реализира 50% от износа на матраци от България към Германия. Компанията е ключов доставчик за някои от най-големите немски търговски вериги. Фирмата участва 12 поредни години на Heimtextile във Франкфурт, както и 14 поредни години на IMM в Кьолн. През 2018 г. реализира инвестиция в размер на 10 млн. лв. в строителството и оборудването на нова производствена база с площ 14 000 кв.м.

Най-добрите германски фирми в България (СНИМКИ)

Малко и средно предприятие

„Нухелт“ АД

Компанията за производство на здравословни снаксове под бранда RiceUP! започва своята дейност през 2016 г. Стартира с персонал от 8 човека, който нараства многократно и към края на 2018 г. е 184 човека. Освен че се развива в България, за две години „Нухелт“ достига и пазарите на общо 6 континента и 55 държави. Делът на експорта за 1 година нараства от 54% до 74%. През 2018 г. е обогатено и продуктовото портфолио на компанията, а един от най-значителните й проекти е стартирането на производство под собствена частна марка Sondey в партьорство с LIDL, благодарение на което компанията стъпва на пазара на 10 европейски държави.

Най-добрите германски фирми в България (СНИМКИ)

Социален ангажимент

„Алианц България Холдинг“ АД

Национален конкурс „Алианц България“ за живопис, скулптура и графика е част от корпоративната стратегия на компанията от 11 години. Инициативата се провежда под патронажа на Министерството на културата. Целта й е да бъде направено представително обобщение на развитието на изкуството в страната. Досега са проведени 6 издания с над 36 изложби в цялата страна. Връчени са над 108 награди на талантливи художници и са издадени 5 каталога, включващи произведенията на номинираните и наградените автори. В конкурса участват както известни и утвърдени имена, така и художници от най-младото поколение, за които това е възможност за изява, оценка и признание.

Най-добрите германски фирми в България (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гарантирано от ГЕРБ

    16 8 Отговор
    Докато ГЕРБ е на власт ще има време и тези инвеститори да ги изгоним от тука
  • 2 Scout for funn

    3 0 Отговор
    А КОЙ БЕ !!?
  • 3 Т .Дончев

    6 1 Отговор
    Поредният Кьор фишек!?!
  • 4 патриотъ

    8 2 Отговор
    Герб се опитват да ни замажат очите,след като се разбра,че инвеститорите бягат от България и инвестициите намаляват!Нали идват избори и постоянно ни атакуват с какви ли не лъжи и измами,ама никой вече не се вързва!
  • 5 Радо

    3 1 Отговор
    Кауфланта ги слага в малкия си джоб откъм оборот всичките останали фирми.
  • 6 Збигнев Бжежински

    2 0 Отговор
    Нухелт преди три години били с 8 (осем!!!) човека персонал. Не ги знам какви са и как го постигат, но продуктите им са адски добри. Факт е, че произвеждат и за частната марка на Лидл, както е написано. Та, евала! Можело значи...