Last news in Fakti

31 Януари, 2019 20:29 5 618 46

„Газпром“ заяви интерес към България

  • газ-
  • газопровод-
  • газпром

Три компании са подали заявления за резервиране на газови обеми

„Газпром“ заяви интерес към България - 1
Снимка: БГНЕС

„Газпром" подаде заявление по проекта за резервиране на капацитета на газопровода за разширяване на националната газотранспортна мрежа на България, предава ТАСС.

"Газпром" взе участие в провеждането на Фаза 3 от процедурата Open Season на „Проект за развитие и разширение на газопреносната система“, стартиран от "Булгартрансгаз" ЕАД за разширяване на националната газопреносна мрежа на България от българо-турската до българо-сръбската граница и подаде заявление за резервиране на необходимия капацитет ", заявяват от управлението на компанията, припомня БГНЕС.

В края на 2018 г. министърът на енергетиката на България Теменужка Петкова обяви, че страната е готова да стартира проекта за газопровода „Турски поток” на своята територия, а българският парламент промени енергийната си стратегия, за да започне изграждането на газопровод.

По-рано днес "Булгартрансгаз" обяви, че е признала за успешен икономическия тест по третата фаза на процедурата Open Season на „Проект за развитие и разширение на газопреносната система“. В резултат на това компанията е взела окончателно инвестиционно решение за реализация на проекта за развитие и разширяване на газопреносната система в посока българо-сръбската граница, съгласно който тя ще сключи обвързващи споразумения с кандидатите, подали заявления.

Компанията заяви, че три компании са подали заявления за резервиране на газови обеми. След приключване на строителството и пускането на тръбопровода в експлоатация, други фирми също ще могат да резервират капацитета на газопровода.

Прогнозата за инвестиционните разходи при реализация на проекта на проекта, възлиза на 2 767 115 441 лв. (около 1,4 млрд. евро). Средствата ще бъдат инвестирани в изграждането на допълнителна инфраструктура в съответствие с плановете за развитие на нови газови потоци в региона. По-голямата част от средствата ще бъдат насочени към газопровода със Сърбия с дължина 484 км, изграждане на две компресорни станции и газопровод в рамките на 11,5 км от българо-турската граница до компресорна станция “Странджа“.

Очаква се годишният доход на компанията "Булгартрансгаз" при успешното изпълнение на проекта да достигне около 360 милиона лева (около 180 милиона евро).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 България на 3 морета

    32 3 Отговор
    Сакън, османчо вчера каза,че Турски поток щал да ни заобиколя през Гърция.Синанчо и той такива мечти изказа.
    Остана да се изкаже и третият герой на Доньо Донев. ;)
  • 2 Бог да я прости тази територия

    28 24 Отговор
    Бе кой на бръсне за слив@ нас бе? Никой пет пари не дава за тази жалка територия населена със сиг@ни. Нали днешния баш бабаит се биеше в гърдите, че е спрял Южен поток и АЕЦ Белене. Ай радвайте се, че до няколко години ще стоите без ток и на свещи, а тези които могат да си го позволят ще го плащат на космически цени, а газ няма и да помиришете, защото само ще го транспортирате през тази територия. Ха да ви е на хаирлия Сиганистан имам баялдЪ.

    Коментиран от #4, #8

  • 3 BARBOSS

    17 12 Отговор
    Техните интереси на нас през носа винаги излизат.

    Коментиран от #9

  • 4 България на 3 морета

    26 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бог да я прости тази територия":

    В първото изречение използваш ''нас'', в следващите вече си на ''вие''!?! Сигурно не е лесно да си чужд в родината си,но вземи се определи бе кузум.

    Коментиран от #6

  • 5 КХУ

    25 5 Отговор
    Ами ако дойдат пак двама сенатори тогава кво праим?

    Коментиран от #16, #23

  • 6 Бог да я прости тази територия

    17 5 Отговор

    До коментар #4 от "България на 3 морета":

    Няма никакво значение как се определям. Не това е важното в случая така, че ако ти е възможно вземи и се концентрирай върху по-важното в случая, ако ти е възможно. И, за да не останеш в недоумение ще ти разясня ситуацията. В началото използвам "нас", защото съм българин все още живущ в БГ, а после използвам "вие", защото с този начин на "ръководене" на територията просто ще я напусна и ще останете "вие" да се наслаждавате на сиганския етнос. Сега вдяна ли или пак ти е трудно? Не желая да отглеждам сигани. Не желая да ми удържат и 1 стотинка за тези ... няма да използвам квалификации, защото те вечно са защитавани от всякакви анти-български организации и разни НПО-та.

    Коментиран от #13, #37

  • 7 Ееее

    20 13 Отговор
    Пак братска Русия ни подаде ръка.Пугин ни обича,макар,че не заслужаваме-долно племе сме.Пак плати за нас,за да ни освободи от САЩ и ЕС.Гърците останаха на сухо-няма Турски поток през Гърция,а толкова драпаха пред Путин

    Коментиран от #18, #43

  • 8 Логопед Селски

    10 7 Отговор

    До коментар #2 от "Бог да я прости тази територия":

    Нищо не ти се разбира бе ТРОЛпродажен.

    Коментиран от #12

  • 9 в главата си бос

    20 6 Отговор

    До коментар #3 от "BARBOSS":

    Имаш предвид американците, нали? Вместо газопровода да стига дирекно до нас и ние да разпределяме и печелим, ся ще го прекупуваме от Турция, щото едни задокенски братя така наредиха на тиквата - ако не си чул, тиквата сам си го призна.

    Германците нямат проблеми и си правят още газопроводи с руснаците. Извода е че са виновни тия, които ни управляват. И между другото - забележи какво правят руснаците - има пазар за газта им в Европа и прокарват газопроводи през моретата за да стигнат до пазара и да заобиколят Украйна, която се пробва да ги цака и им краде от газта.

    А американците правят война и упостошават близкия изток за да прекарат газ от Катар до Европа. Целта е да имат по места тяхни хора, които срещу подкупче и потупване през рамото хем ше им служат вярно, хем няма да искат много пари за държавни такси. А що големите капиталисти и демократи не си направят газопровода през средиземно море? Не могат да си го позволят ли?

    Коментиран от #15

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Бог да я прости тази територия

    10 5 Отговор

    До коментар #8 от "Логопед Селски":

    Какво да ти кажа мааалък капацитет се налага да имаш, за да разбереш нещо толкова елементарно обяснено, но на теб явно ти липсва. Не вини мен за това. Генетиката ти е такава. Такива елементарни екземпляри като теб обвиняват всички за всичко, което не разбират. Нека за позная, ти си симпатизант на днешните управленци, а ?
  • 13 България на 3 морета

    14 5 Отговор

    До коментар #6 от "Бог да я прости тази територия":

    Истинският българин остава такъв и на Марс да емигрира!
    Тръгвай по-бързо,нямаме нужда от такива като теб!

    Коментиран от #17

  • 14 Франц Кафка

    3 14 Отговор
    А сега ми стана ясно , защо Газпром ще взима 500 милиона долара заем от Мицубиши ..
    Било за да участва в български проекти :))
  • 15 Гост

    10 7 Отговор

    До коментар #9 от "в главата си бос":

    Ти определено не си наясно със ситуацията!
    Какво прекупуване от Турция,какви 5 лева?!?
    Турция е просто транзитна държава на руски газ и въобще няма думата за цена обеми и за каквото и да било.
    От друга страна Южен поток щеше да е запазен само за руски газ,а по бъдещата тръба какво ще тече решаваме ние. Ако решим,може азерски,кипърски,пък дори и черноморски да тече.

    Коментиран от #24, #45

  • 16 489

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "КХУ":

    Няма да дойдат. От тях ще купуваме индийско- хартиени аероплани.
  • 17 Бог да я прости тази територия

    11 4 Отговор

    До коментар #13 от "България на 3 морета":

    Ти ли си "истинския" българин? И, какво направи за България като имаш такива претенции? Ходи ли да гласуваш на всички избори или дряма в къщи и остави сиганите да гласуват вместо теб? Нагледал съм се много отдавна на такива "истински българи" като теб, които само псуват и критикуват, ама на масата, а като дойде време за избори дремят у тях или ходят за гъби в гората, за риба или на лов. От такива "истински българи" като теб докараха държавата до фалит и тотално унищожение така, че баста. Когато хората излязат на улицата да стачкуват за правата си ти излизаш ли да ги подкрепиш като се присъединиш към техния протест или се криеш под полата на майка си "истински българино"?

    Коментиран от #30

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "СеСеСере":

    Каквото и да кажа няма да го разбереш толкова си елементарен, че у мен будиш само смях.
  • 21 Гост

    11 11 Отговор

    До коментар #19 от "СеСеСере":

    Несколько лет назад все обсуждали и осуждали отказ Болгарии от газопровода. Но болгарам так приказали в Евросоюзе. Пришлось идти на поклон к туркам, что бы разрешили провести через них.
    Болгары ещё и от атомной энергии отказались, когда им предложили достроить Козлодуйскую атомную станцию. Тоже Евросоюз запретил. А Россия, как всегда, виновата, ага.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Димитърд

    4 11 Отговор

    До коментар #5 от "КХУ":

    Няма да дойдат защото турската поток вече е руски поток. Геостратегическите руски проекти са два: руски поток и АЕЦ Белене, единият е вече факт, а другият е в процедура. Независимо какво ни лъжат министрите на премиера Борисов руската икономическа окупация на България продължава с ускорени темпове.

    Коментиран от #25

  • 24 в главата си бос

    7 2 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Именно де, тя ще транцитира газта, която ние можеше да транзитираме, и ще печели от това вместо ние да печелим. Нали не си въобразяваш, че няма да и плащат за транзита? И още по-важно, вместо ние да продаваме на други, както сега ще става по турски поток, ся ще купуваме!

    Иначе по въпроса за транзитирането и продаването - първо, в Черно море газ дори и да има, не е достатъчно за продажба. Даже и платените тролове като теб не са толкова прости да вярват на фишеците на тиквата. И второ, никой не се е засилил да докара газ към Европа, че да имаш избор кво да транзитираш. Т'ва са само локуми, дето се разтягаха преди повече от 10г и ся троловете ги предъвквате за да не изглежда че дрънкате само празни приказки.

    Както виждал, който е сериозен за 3-4 години си опъва две тръби и продава!

    Коментиран от #26

  • 25 Сашеее, ти си знаеш

    8 1 Отговор

    До коментар #23 от "Димитърд":

    Въйй, ти предупреди ли немците ква окупация ги очаква със северен поток?
  • 26 Гост

    7 3 Отговор

    До коментар #24 от "в главата си бос":

    Моля те спри с глупостите!
    Ние,както и турците сме транзитна страна,за която ще получаваме транзитни такси! Да не мислиш,че руснаците само за нас я строят тръбата? Айде спри се,че вече е ясно кой е трола.

    Коментиран от #28

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 в главата си бос

    5 5 Отговор

    До коментар #26 от "Гост":

    Аз спирам, а ти слагай тенджерата с фасула да къкри и почвай да набиваш, та белким произведеш малко газ за транзитиране, износ или както искаш го наричай.

    Ако нещо те питат за произхода на газта и се мръщят като чуят български, казвай им че е китайски или от където е фасула.

    Коментиран от #29

  • 29 Гост

    4 7 Отговор

    До коментар #28 от "в главата си бос":

    Това с газта произведена от фасула и транзитирането явно е твое ноу хау. Ако искаш аз мога да ти монтирам една кожена тръба в газопровода и да ти изтранзитирам нещо по различно от газ, а след 9 месеца ще си береш плода. Като гледам си навитак.

    Коментиран от #32

  • 30 България на 3 морета

    3 5 Отговор

    До коментар #17 от "Бог да я прости тази територия":

    Ти още ли си тук?
    Тръгвай,че самолета излетя....
  • 31 Голем смях

    4 9 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Ще ми получава дядовеца.Трубата остава в Пуйкистан ,а можно пойти и на оборот в Россия .Така ги извози Западът с тази тръба ,че направо още не са се осъзнали.Сега спира и северен паток.И ко ша праим сега с денгите за патока?

    Коментиран от #33, #46

  • 32 в главата си бос

    7 1 Отговор

    До коментар #29 от "Гост":

    Знаеш ли значението на думичкитете, които употребяваш? Явно си запознат как стават нещатат с кожените тръби, така че ноухауто е твое, тролче ;)

    Ако можеш да кажеш нещо конкретно като към кой век се очаква да ти замирише.на азерски газ, колко милиона години още ще чакаме да се натрупа достатъчно газ в Черно море че да има да изнасяме и т.н., кажи го. Иначе приятно занимание с кожените тръби.
  • 33 в главата си бос

    10 0 Отговор

    До коментар #31 от "Голем смях":

    Ооо, да. Тя Русия от 2014 ЕЕЕЙЙ СЯ Ще ФАЛИРА, ДО НЯКОЛКО.МЕСЕЦА. От 2016 слушам.как ееееей ся ще спрат строежа на Северен Поток... еееей ся тролчето ще си намери истинска работа.

    Как да се оправим като вместо да работят, произвеждат и изнасят, някои хора пишат с години едни и същи неща за смешни пари. Ква е разликата между вас и циганите?

    Коментиран от #34

  • 34 Голем смях

    4 13 Отговор

    До коментар #33 от "в главата си бос":

    Истината е че няма и няма да има нито Северен нито Южен паток.Турския остава в пуйкистан,а Рассия е фалирала още през 1917 год. Вечна нищета,глад,недоимък,бездорожие и бедност.А тогава беше СССР,а сега е бледа сянка на СССР .

    Коментиран от #35, #38

  • 35 Да та в.....

    6 0 Отговор

    До коментар #34 от "Голем смях":

    Същото.нещо ще го.пишеш и след 5 години! Кофти че няка ка да вземеш аванс от работодателя, иначе сте способни да си преизпълните нормата за години напред!
  • 36 Аз не бих дал газ на България

    3 2 Отговор
    Народа ФАЙДА НЯМА от нея да види а само Делян и & и подобни приближени ! ПЪЛНО ЕМБАРГО И САНКЦИИ И БОЙКОТ ЗА БЪЛГАРСКАТА К/РВЕНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ !

    Коментиран от #40

  • 37 Име

    6 8 Отговор

    До коментар #6 от "Бог да я прости тази територия":

    И къде ще напуснеш бе, русофилче? Нека позная - някъде на Запад, нали? Много обичате да лаете, ама още не съм видял някоя руска подлога да емигрира в Русия. Уж много хубаво там, ама все в ЕС и САЩ искате да ходите...
  • 38 Гост

    7 0 Отговор

    До коментар #34 от "Голем смях":

    Сигурно и северен поток няма и не може да има! От таз "фалирала" държава всички козяци треперят! Много си неадекватен да знаеш!
  • 39 Ахахахах смешници

    1 5 Отговор
    Един патрон в тръбата и такъв взрив ще има че направо ще убия всички служители на Газпром и самата фирма Газпром ще фалира за една секунда. Тези хора не ли се страхуват да работят такова нещо. Тези хора не мислят ли че ако направиш една грешка и то минимална може всичко да отиде на вятъра. И ти ще умреш в експлоатацията. После трябва да ти търсим останките. Мозък , ръка , топки чатиш.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Гражданин

    2 0 Отговор
    А така . . . . И вместо тръба да излезе на край Варна, излезе в Турция. Вместо 10 -12 000 българи да копаят и зариват го правят турците и си ранят чаветата. Вместо Ердоган да купува газ от България, сега ние ще плащаме на Ердоган за транзита. Евала . . тук има един другар Иво Инджев . . евала и на него. Господ здраве да му дава, добра работа за България . . . . Евала . .Машалах . . .
  • 42 ПЕШО

    2 0 Отговор
    Няма по големи глупаци от нас !Повече ще инвестираме се отколкото по Руски поток ,а ще печелим по -малко.
  • 43 Иванов

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "Ееее":

    Долно племе сте русопитеците, много си прав!!!
  • 44 1914

    2 1 Отговор
    Само заглавието прочетох и се уплаших!!! Тия колкото пъти имат интерес ние толкова пъти духаме яко супата! Пияндурите гадни!
  • 45 Пешо

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Не е вярно! Ще плащаме транзитни такси на Турция вместо да купуваме директно от Русия и така газта ни ще е оскъпена. За това причината са ФАЩ и Боко. Освен това, ако сме в лоши отношения с Турция те могат да ни създадат проблем с доставката на газ.
  • 46 Усрайнецо,

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Голем смях":

    колкото и да ревеш с Усрайна е свършено. Сами се прецакахте. По-отвратително държавоподобно образование от вашето няма.