Last news in Fakti

10 Февруари, 2019 14:57 4 047 68

Хампарцумян: С еврото ще се присъединим в зона на благоденствие

  • левон хампарцумян-
  • евро-
  • благоденствие

По думите му живеем много по-добре отколкото преди 30 години

Хампарцумян: С еврото ще се присъединим в зона на благоденствие - 1
Снимка: БГНЕС

С приемането на еврото няма да има шокове, няма да ни дръпне назад, а ще се присъединим в зона на благоденствие, успех и жизнен стандарт, прогнозира банкерът Левон Хампарцумян пред НоваТв.

"Еврото не носи жизнения стандарт, а това го носи нашият труд, постижения и забогатяване", категоричен е банкерът.

Той прогнозира, че през 2022 г. ще ни се открие първата възможност, през която еврото може да бъде въведено.

"Еврото не е сребърен куршум, но политиците бяха създали свръхочаквания за Европейския съюз. Хората са по-предпазливи, когато говорят за еврото и ако досега е имало негативни ефекти, да сме ги усетили", смята Хампарцумян.

С приемането на еврото, кредитите ще се превалутират в евро с определени регулации, така че да се ограничи възможността на банките да спечелят кой знае колко, каза още банкерът.

На въпрос има ли ръст на жилищните и ипотечните кредити, Хампарцумян заяви, че бум на кредити няма, но в по-големите градове на страната жилищният пазар е оживен и има сериозен растеж и търсене.

По думите му живеем много по-добре отколкото преди 30 години. Според него винаги ще има недоволни, но тези хора, които са икономически по-активни трябва да им се създадат подхоящи условия да работят спокойно.

"Техният личен успех се превръща и в успехи на други хора, защото те наемат други хора и създават работни места", констатира банкерът.

За банкера е по-важно какво се случва със заплатите в сферата на частния бизнес, в който конкуренцията за хората е много сериозна и заплатите вървят много рязко нагоре. Сред тях са ИТ секторите, производство и услуги за експорт и други.

Нещата куцат там, където хората нямат необходимото образование и необходимото ниво за подготовка, предупреди банкерът.

По-рано БНБ коментира, че пътят ни към еврозоната изпреварил дискусиятапо темата. БНБ се концентрира към по-краткосрочния вариант за приемане на еврото - подготовката на страната за присъединяване към банковия съюз, едновременно с включване на лева във валутния механизъм.

На 29 януари, финансовият министър Владислав Горанов обясни, че няма смислена причина да не бързаме към еврото. Няма икономическа и житейска логика да се очаква съществена промяна на ценовите равнища, след като България приеме еврото. Такива не са наблюдавани при последните пет присъединявания. Инфлацията би следвало да е минимална - около 0,4%, обясни той.

Правителството е "за" приемането на еврото, защото така поставят банките под контрол, за да не правят глупости, обяви тогава и премиерът Бойко Борисов.

Еврото е силна валута, защото почива на ясни правила и институции, коментира и еврокомисарят Валдис Домбровскис, който изрази задоволство, че България твърдо е поела по пътя към еврото. Според него държавата ни отговаря на някои от критериите - финансиране и дългосрочни лихвени проценти.

Въвеждането на еврото в България може да е най-рано през 2022 година, коментира в началото на годината Домбровскис и допълни, че за да се случи това, през лятото страната ни трябва да получи зелена светлина за влизане в ERM II - механизма, предхождащ еврозоната.

Слепият ентусиазъм невинаги е полезен предупреди преди 10 дни президентът Румен Радев. Той посочи като пример споделения от премиера Антонио да Коща опит на Португалия, която след приемането на еврото е имала и период на икономически трудности. По тази причина той призова България да се поучи от проблемите, които са срещнали държавите, въвели еврото преди нас.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Без крадене е трудно

    79 4 Отговор
    С евро и с левове в България са добре мошеници и комбинатори като чичито на фотото ! Народа оцелява по чудо и както може !

    Коментиран от #48

  • 3 Хампарцумен

    92 3 Отговор
    Велик машинатор от фалшивия преход !

    Коментиран от #5, #40

  • 4 ЛЪЖИ и ИЗМАМИ...

    75 4 Отговор
    Хампарцумян , Борисов , Горанов...!?!?!
  • 5 туй беше

    78 3 Отговор

    До коментар #3 от "Хампарцумен":

    Който е крал както трябва днес благоденства като г-н Хампарцумян !
  • 6 someone

    64 7 Отговор
    не мерси, тези глупости сме ги слушали и за ЕС и за НАТО и за демокрацията.
  • 7 Хипотетично

    67 8 Отговор
    Докато се присъединим може и да няма евро !!!!
    Мое мнение - еврото ще ни направи още по бедни !
  • 8 istinata

    63 4 Отговор
    ЕВРОТО - нов и много дебел за бедния българин !
    А арменеца еврата ги е крал с много милиони !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гост

    59 4 Отговор
    Когато тоя мазник си отвори устата трябва да го слушаме и да правим точно обратното.

    Коментиран от #11

  • 11 Да да да

    55 3 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Човека е мазен лъжец ! За това е успял в БГ ! Цунка ръчички !
  • 12 onq s konq

    20 46 Отговор
    Колко държави има в Европа, които ползват Еврото като нац. валута?А колко от тях са "зле"?А ако има такива,защо не си връщат националната валута т.е. да се откажат от Еврото за което няма никакъв проблем?А защо Радев "предупреждава" да не бъдем "сляпо ентусиазирани" относно въвеждане на еврото и дава за пример Португалия?А Португалия по-зле ли е от нас?А защо Радев и дума не обелва за ПРЕИМУЩЕСТВАТА ОТ ВЪВЕЖДАНЕ НА ЕВРОТО?...Много въпроси,а отговорът им е един:С въвеждане на еврото България ОЩЕ ПОВЕЧЕ СЕ ОТДАЛЕЧАВА ОТ ИДЕЯТА ДА БЪДЕ ВАСАЛ НА РУСИЯ,КЪСА СЕ ПЪПНАТА ВРЪВ СЪС "БРАТУШКИТЕ",ОТИВАТ ПО ДЯВОЛИТЕ ЩЕНИЯТА НА РУСИЯ ДА НИ ВКАРА В "ОНД"!

    Коментиран от #13, #14, #24

  • 13 Антон 1

    16 27 Отговор

    До коментар #12 от "onq s konq":

    Прав си конче , ама матряла мързелив ,без умения ,а иска благоденствие !
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 123

    30 2 Отговор
    Ти отдавна си се пренесъл в зоната на благоденствие ама само да имаш късмет да се завъртят нещата жив ще бъдеш одран
  • 17 НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ КОНФИСКАЦИЯ

    31 5 Отговор
    И НОВО БЕЛЕНЕ. ТОВА СА МЕРКИТЕ ЗА СПАСЕНИЕ.
  • 18 гост

    29 4 Отговор
    въвеждане на еврото но защо 1евро към почти 2 лева ,ако човек има 1000 лева после ще има на половина по малко в евро

    Коментиран от #19

  • 19 onq s konq

    6 29 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    Ха ха!Така е,но пък за сметка на това ще може да си купи 2 ПЪТИ ПОВЕЧЕ неща!Бе проста работа,ама за УМНИ ХОРА:)

    Коментиран от #21

  • 20 Космонавт

    30 2 Отговор
    Хампарцумян, Халваджиян,Лайносян.Големи мозъци. Крадът, лъжат и акъл дават.
  • 21 До onq с...

    24 5 Отговор

    До коментар #19 от "onq s konq":

    Ако се купуваше Мозък можеше да си смениш Болния!!!

    Коментиран от #26

  • 22 Психолог

    38 4 Отговор
    Полша са сто години пред нас и нещат да чуят за еврото, що ни пробутват тоя арменец а не му запушат устата.
  • 23 Кмета

    34 6 Отговор
    Влизането в еврозоната би било катастрофа за България. Това заяви на пресконференция икономистът проф. Стив Ханке, известен като бащата на Валутния борд в България, предаде БГНЕС.

    “От 1997 г. България беше част от зоната на използване на германската марка, но стана част от еврозоната неформално. Би било абсолютна глупост, ако се влезе в еврозоната без нужната дисциплина, защото ще се озовете в това състояние, в което днес е Гърция”, заяви проф. Ханке.

    Няма какво да добавя!

    Коментиран от #34

  • 24 Радо

    24 2 Отговор

    До коментар #12 от "onq s konq":

    За съжаление оргументите ти нямат отношение към България. Аз лично нямам нищо против еврото, но имам много против да го въвеждат именно тези управници. Просто нямам причини да им вярвам. На нито една дума.
  • 25 Радо

    6 1 Отговор
    Да се чете "аргументи".☺
  • 26 onq s konq

    8 19 Отговор

    До коментар #21 от "До onq с...":

    Айде сега пък усмивки от старите соц. ленти-че"Всяка линия коато не е успоредна на партийната е КРИВА ЛИНИЯ"?!Ти обаче тъй като нищо ново не си научили и нищо старо не си забравил решаваш да осъвремениш въпросната "аксиома",перефразирайки я като "Всеки мозък който не мисли като РУСКИ е болен мозък"...Ма къде си хукнал бос през копривата ве рускиии...:)
  • 27 Професионалист

    33 3 Отговор
    Намазан пехливанин.Българите не вярват нито на теб,нито на Винету,нито на Нинова.То май вече не остана на някой да вярваме.Продажници сте всички!
  • 28 Отврат!!!

    30 3 Отговор
    Тоз е супер нагъл лъжец!!! По-добре живеят такива тарикати като него, които с минимални знания и умения и с ръце в джоба и ръкомахане на пръстчето правят милиони!!!
  • 29 Сега ще знаят

    35 1 Отговор
    С тези мантри , преди години ни качиха на европейският к.. Благоденствие , успех , жизнен стандарт - що ли съм го чувал това и преди. Сега поне ще има 100 евро пенсии , и 250 евро заплати , за кашмер на целият свят. Преди лева поне не го познаваха като парична единица , и не знаеха колко точно сме бедни.
  • 30 От детството и юношеството

    31 7 Отговор
    Със сигурност Хампарцумян живее много по- добре от преди 30 години. Нашето семейство , ни завари 1988г. с 4 етажен дом , още един апартамент , вила 10 годишна Лада купена нова , и 96 000 лева в банка (себестойността на 5 апартамента) по това време , месечен доход 450 +350 + 1000 лева от часмак , една ЛАДА беше 7000 лева . Във всяка стая имахме акумулираща печка , със здрава двойно подсилена ел. инсталация , и обикновено се спираха на пролет.Всяка година се купуваше около 200 килограма месо , и се правиха луканки ,цяла вечер ги валирахме, като откачени, вееха се ватоси и паламуди, калкан до втръсване. Дънки си купувахме от параходчиите около 140 -200 лева , да сме в крак с модата- бълха ни ухапала.

    Коментиран от #55

  • 31 пуф милиончета пуф

    28 1 Отговор
    Тоз Пръцманян да каже върнаха ли гепените милиони пари на Мартин Петров, а не да ни се хвали, колко лично билблагоденствал ? Ме естествено, че ще благоденства ?
  • 32 Питам

    23 2 Отговор
    Абе ,защо всички мошеници имат нагли и грозни физиономии ?
  • 33 Дедо1

    17 3 Отговор
    Конче силни икономики като Германия,Франция,Италия пищеха с глас като им дойде еврото-------като дойде тука ,ке адеме К,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,а той е кожен и голям
  • 34 копи пейст

    4 10 Отговор

    До коментар #23 от "Кмета":

    Бившият служебен премиер и кмет на София Стефан Софиянски обяви в ефира на бТВ, че смятаният у нас за "баща на валутния борд" Стив Ханке всъщност е бил противник на въвеждането на борда у нас. Софиянски е човекът, който в качеството си на министър-председател подписва споразумението с Международния валутен фонд и валутния борд през 1997 г.
    Днес той защити това решение с простото обяснение - "нямахме друг избор". И разказа за първата си среща с Ханке. По думите на бившия премиер, икономистът дошъл в кабинета му и му подал договор да му стане съветник. Срещу 40 000 долара. Освен това казал, че България не трябва да влиза във валутен борд - нещо, с което Софиянски като премиер не е съгласен. Срещата им продължила доста кратко, разказа той.
  • 35 Биде

    23 1 Отговор
    И аз ако от обикновен кремиковски инжинер се събудех с некой молион и като пръв банкер щях послушно да повтарям измислени и лъжливи мантри до безкрай! Само че 90% от народа не вярва нито в измисленото благоденствие, нито на рая който ще се случи като приемем еврото! Всъщност това ще е поредния шок и удар по нас ама на Левон и сие кво им пука!!!
  • 36 Герасим

    30 1 Отговор
    Дания и Швеция явно са по- зле от България, след като не напират за еврото
  • 37 Радо

    11 3 Отговор
    Турчилята не случайно са им поорязали зелките навремето на арменците - много нагло и арогантно племе са!!!!

    Коментиран от #39

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Радо

    1 6 Отговор

    До коментар #37 от "Радо":

    Здрасти съименнико. От мен минусче.
  • 40 ТАТО ВИ ЧАКА

    15 1 Отговор

    До коментар #3 от "Хампарцумен":

    Най добрият "химих" сред химиците и "банкер" сред банкерите!
    Наш пръв ПРИВАТИЗАТОР НА РЕПУБЛИКАТА!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Townboy

    14 1 Отговор
    Аз на този арменец полуевреин не му вярвам!
  • 43 натовец

    16 1 Отговор
    Ти и някои други и сега сте в зоната на благоденствие, а обикновените хора.
  • 44 гнида

    12 1 Отговор
    С ей такива , като тебе икономисти , парцумяне , сме с НАЙ-ВИСОКИТЕ ЛИХВИ ПО ЗАЕМИ , НАЙ-МНОГО ФАЛИРАЛИ БАНКИ И НАЙ-ТЕЖКИТЕ КРЕДИТИ ! Аре оди да приказваш глупости някъде другаде ! Ако ти плаща тиквата и горанката оди там ибрикчийствай !
  • 45 Кире от северозападо

    15 1 Отговор
    ВИЕ да , ами НАРОДА ???
  • 46 Fakt

    13 2 Отговор
    България е най хитрата страна след като вече много ясно се личи че ще приемем еврото.А тези шведи,поляци са тъпи понеже за тях тяхната парична ед.
    Е незаменима.В България всичко може да се смени пари,история,правата,етнос само корумпираните полетици няма начин да се заменят
  • 47 йети

    16 2 Отговор
    Германците си бяха добре по време на марката, но въведоха еврото и сега едва свързват двата края! Много от тях работят по на две0три работи, за да оцеляват! И това е благодарение на книжката, наречена "евро"!! Въведем ли и ние тази банкнота, българите ще се бият за коричка хляб около контейнерите за боклук! Запомнете какво ви казвам! Според тоя ..... сега сме живеели по-добре, отколкото преди 30 години - това е наглост! Да, сега може да има всичко по магазините, но голяма част от хората се хранят от кофите за смет, нещо, което преди 30 години не можеше да се види в Бг!!!
  • 48 експерта

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "Без крадене е трудно":

    А ГЪРЦИЯ, ИТАЛИЯ, ИСПАНИЯ И ПОРТУГАЛИЯ ОЩЕ СТРАДАТ ОТ ВЪВЕЖДАНЕТО НА ЕВРОТО.ЩЕ СТАНЕ ОЩЕ ПО СКЪПО.ЗА БАНКИТЕ ДОБРЕ, АМА ЗА НАРОДА ЩЕ Е ЗЛЕ.
  • 49 Странгер

    4 1 Отговор
    Имаше икономици, които можеха да използват еврото за лост. Вече ги няма - вдигнаха ръце от политиката и България. Върнаха се при семействата си.
    Поругахте ги и унищожихте за какво? Копейки?
    Кой е най успешния премиер за последните 28 години!?
    И защо?
  • 50 Цар Вул

    10 0 Отговор
    Абе тоя Ху.тъпангерян да не е ял отровни или халюциниращи гъби?!?!?
    Живеели сме сега по добре от преди 30 години!Цървул!Ела и живей с воята 175 левова пенсия и ще те питам как се чувстваш!Що не отидеш в А рмения ами стоиш тука и омирисваш въздуха като си отвориш гнусната
    уста!!!Айде циба!!Ходом марш и при Вашите защото ти не си от нашите
    т.е.от нас!!!!
  • 51 вие живеете по добре

    4 0 Отговор
    "Правителството е "за" приемането на еврото, защото така поставят банките под контрол, за да не правят глупости, обяви тогава и премиерът Бойко Борисов." - Точно това е основният проблем - с приемането на Еврото, страната ще излезне от Валутия борд и ще развърже ръцете на политиците да теглят необосновани високи заеми. Оттам до "гръцкия сценарий" крачката е малка. Другия момент е с превалутирането, при което стоките ще поскъпнат поне с 20-30 %. Това поскъпване не е обосновано, но се е случвало навсякъде.
  • 52 bate goiko

    5 0 Отговор
    еврото си има плюсове, но едва ли една такава сравнително силна валута ще се отрази добре на една псевдо икономика като нашата, най-вероятно ще я направи по-непривлекателна защото ще стане по-скъпа вече колко е друг въпрос. тънкия момент е при конвертирането: лева се пуска на свободния пазар за 3месеца мисля и каквото каже пазара това става курса. за пазарен курс прогнозите са от 3 до 7 лева за евро. въпроса е,че държата нито иска нито има акъла да предотврати схема 1:1 на цени и 3:1 примерно при заплата,защото някои ще направят милиарди в златния промеждутак. колкото до отказването от еврото, то не е лесно питайте гърците. еврото е малко като срамните болести, 30сек кеш и цял живот сърбеж
  • 53 Булава

    2 0 Отговор
    Мошеник!
  • 54 Иво

    2 0 Отговор
    А ЗАЩО никой не казва това , което ще се случи : че цените ще са както са били в левове, но после ще са в евро / един хляб - бил 1 лев - ще е 1€ /, а заплати , пенсии и пр... ще са си същите - 500 лв. = 250€ / приблизително пресметнато / . Какво значи това - оставям пресмятането на такива радетели за еврото като по- горният г`син написал статията! И който твърди, че това няма да се случи - ЛЪЖЕ , и то - съзнателно и безотговорно! Пиша го от личен опит и всеки, който ми каже, че това не може да се случи - ЛЪЖЕ , защото навсякъде точно това се получи ! Лъже по най - долния и подъл начин !
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Как няма

    2 0 Отговор
    Ми прав е човека ,мултимилионер. Всичко ще стане двойно от преди година и половина и когато хлямба стане 2 лв в магазина ,то докато се приеме Еврото вече няма да е виновно за нищо. Предварително ще сте обрани и ограбени от двойни данъци ,застраховки ,винетки , акцизи , разрешителни ,нови касови апарати ,видео чипове в децата вече наслагани при раждане за Биг Бойко Брадър ънд Цекооу , за нови контролиращи полицейскоданъчни служби и каквото се сетите. миналата година дъжда много бил и хляба скочи . Тази година дъжда малко бил и виж кво ще стане . Горивата ,електричество и вода . Боклука в градовете двойно стана плащането според двойно порасналия Ви имот . Гарсонерата стана тристаен -разшери се изведнъж. А пък вънка си е все така чисто и казаните празни . Само дето кметове и партийци с по-скъпи коли от господина на снимката .Дори и селските феодали. Та , Еврото наистина няма да има значение. Ще сте окрадени преди това.
  • 57 бобиян

    3 0 Отговор
    Тарикат ермен нали 30 г. чакаме ВАШЕТО БЛАГОДЕНСТВИЕ което ни обещахте още по времето на СДС ???.
    ГЬОН СУРАТИ--НИКОЙ НЕ ВИ ВЯРВА ВЕЧЕ........СКРЙТЕСЕ В ДЪН ЗЕМЯ.!!!!!!!
  • 58 Georgi

    2 0 Отговор
    Въведем ли еврото ще умрем от глад буквално,говорил съм си с хора от Литва и са ми разказвали преди/след еврото за какво става въпрос....Най-гадното е че ще триябва да плащаме лихва върху правото да използваме валута,която се печата извън България и не е българска собственост !!!
  • 59 боб

    0 0 Отговор
    Тоя хищен и алчен пехливан, хич да не дава съвети, щото по-негова вина милиони избягаха от България с неговата рестриктивна политика на американска подлога!? А да не говорим що семейства зароби с безбожните си лихви по-кредитите.!?
  • 60 Гост

    1 0 Отговор
    Благоденствие за кого ?
  • 61 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Защо се дава само думата на хора, които не си знаят парите. Преди да почне с това по горе, големият банкер и специалист по финансовите въпроси и прогнози г-н Хампарцумян, е хубаво да каже честно и почтено /което естествено, че не може да се случи/ КОЛКО БЪЛГАРСКИ ЛЕВА МУ Е МЕСЕЧНИЯТ ПАРИЧЕН ДОХОД ? И накрая защо никой радетел за ЕВРО / и този също/ не каже , КОЛКО ЕВРА ЩЕ БЪДЕ БАБИНАТА ПЕНСИЯ ОТ 210 ЛЕВА ???
  • 62 9689

    0 0 Отговор
    Още един долен престъпник дава акъл.
  • 63 12345

    0 0 Отговор
    Гледам гърците в какво благоденствие живеят. Пълни глупости ни говори тоя. Защо Унгария Чехия, Полша не искат еврото? Те са много по добре от нас. Средната заплата в Чехия е 1500 евро.
  • 64 Алфа Ромео

    0 0 Отговор
    Знаят ли хората със 200 лева пенсии и със 600-700 лева заплата след удръжки че живеят по-добре отпреди 30 години, с колко се повишиха всички цени спрямо тези отпреди 30 години?
  • 65 Патриот

    1 0 Отговор
    Какви са тия лъжи? С еврото ще си загубим фин. независимост. Да се върже лева за златото и да има златно покритие. Златото на БНБ да се върне в България, и Банката да започне да купува злато.
    Канадската фирма добиваща злато в България да спре с нейните грабежи.
  • 66 той

    0 0 Отговор
    Единствената работа която е свършил е ,че продаде себе си заедно с банката.
  • 67 Тодоров

    0 0 Отговор
    Ще цъфнем и завържем с ЕВРОТО, едва ли не. Ама надали ! Този що не вземе да се ХАМПАРЦУМНЕ.
  • 68 аман от наглеци

    0 0 Отговор
    Върни парите на Мартин Петров