Last news in Fakti

14 Февруари, 2019 08:59 4 026 31

"Шел" започва сондажи за нефт и газ в Черно море (СНИМКИ)

  • шел-
  • черно море-
  • нефт-
  • газ-
  • силистар-
  • хан кубрат

Местният добив е една от най-реалните форми на диверсификация на източниците на енергийни ресурси

"Шел" започва сондажи за нефт и газ в Черно море (СНИМКИ) - 1
Снимки: Фейсбук/Томислав Дончев

Петролният гигант "Шел" ще направи след месец и половина първата дълбоководна сонда за нефт и газ в блок "Хан Кубрат" в Черно море.

Това обяви в Бургас шефът на компанията за Европа Макс Брауърс в присъствието на вицепремиера Томислав Дончев, енергийния министър Теменужка Петрова и кмета на града Димитър Николов. Петкова и Дончев посетиха сондажния кораб Noble Globetrotter II на "Шел" (Shell), който е в Бургас и се запознаха на място с предстоящите дейности по провеждане на проучвателен сондаж в блок „Хан Кубрат“. Предварителните проучвания в блока дават основание да се направи и сондаж, което е отпимистична перспектива, коментира Томислав Дончев.

Следват се най-строгите стандарти, работим с хора, които същото упражнение са го правили на много други места и не са допускали грешки. По този начин отговори заместник министър-председателят Томислав Дончев в отговор на въпрос за опасностите от замърсяване при предстоящия проучвателен сондаж в блок „Хан Кубрат“ в Черно море от компанията „Шел“.

Сондата ще прободе морското дъно на дълбочина 3 км и оттам още километър и половина под него. Така ще започне проучване за индустриални количества залежи.

Местният добив в дълбоко Черно море е една от най-реалните форми на диверсификация на източниците на енергийни ресурси, местните ресурси ще ни помогнат за повече енергийна независимост и по-добра ликвидност на борсата за търговия с природен газ, коментира министър Петкова.

"Шел" започва сондажи за нефт и газ в Черно море (СНИМКИ)

Правителството вече четвърта година работи по изграждане на липсващата инфраструктура и за развитие на пазара на природен газ в страната, подчерта тя. Заедно с Европейската комисия е разработена концепция за изграждане на газоразпределителен център и един от възможните източници за захранването му е местният добив, добави министър Петкова.

Актуализираната в края на миналата година енергийна стратегия на страната очертава като една от основните перспективи либерализацията на пазара на природен газ и създаването на борса за търговия с газ. В изпълнение на тази стратегия „Булгартрансгаз“ ЕАД вече регистрира дъщерно дружество – „Газов хъб Балкан“ ЕАД, което ще оперира платформи за търговия за нуждите на пазарите в рамките на газовия хъб. Петкова акцентира, че дългосрочната визия на правителството предвижда 49% от собствеността на това дружество да бъде предоставена на частни инвеститори – индустриални консуматори, оператори на газопреносни и газоразпределителни мрежи, лицензирани оператори на газови борси и други.

Проучвателната площ в блок „Хан Кубрат“ е 6893 кв. км, с дълбочина между 40 и 2000 метра, като досегашните опити за проучвания са били само в плитководните части. Северният край на блока граничи с блока Хан Аспарух, а южният – с турските териториални води и блок, проучван от „Шел“ в съвместно предприятие с Turkish Petroleum (TPAO).

B нaчaлoтo нa минaлaтa гoдинa Ѕhеll oбяви нaмepeниeтo cи дa зaпoчнe cepия oт пpoyчвaтeлни coндaжи в блoĸ "Xaн Kyбpaт" в бългapcĸия ceĸтop нa Чepнo мope в ĸpaя нa 2018 г. или пpeз 2019 г. Блoĸът ce пpocтиpa нa плoщ oт 6 893 ĸв. ĸм и се намира в южната част на българскaтa чepнoмopcĸa aĸвaтopия. Haмepeниeтo зa coндaжи в блoĸa cтaнa яcнo oщe в ĸpaя нa янyapи 2018 г. Toгaвa oт ĸoмпaниятa oбявиxa, чe oчaĸвaт peaлнитe дeйнocти дa ce cлyчaт дo ĸpaя нa гoдинaтa или нaчaлoтo нa 2019 г.

"Шел" започва сондажи за нефт и газ в Черно море (СНИМКИ)

Πo-ĸъcнo пpeз 2018 г. aвcтpaлийcĸaтa ĸoмпaния Wооdѕіdе Еnеrgу пpидoби 30% дялoвo yчacтиe в "Xaн Kyбpaт". "Taзи възмoжнocт e нacoчeнa ĸъм нoвoвъзниĸвaщa пeтpoлнa и гaзoвa пpoвинция, близo дo cъщecтвyвaщaтa инфpacтpyĸтypa и пaзapи", ĸaзa тoгaвa Wооdѕіdе Еnеrgу, дoбaвяйĸи, чe в xoд e плaниpaнeтo нa coндaжи пpeз втopoтo тpимeceчиe нa 2019 г.

"Xaн Kyбpaт" вcъщнocт e бившeтo нaxoдищe "Cилиcтap", ĸoeтo Ѕhеll пpoyчвa в пocлeднитe гoдини, нo бeз яceн peзyлтaт. Блoĸът бe пpeĸpъcтeн пpeз 2017 г., ĸoгaтo пpaвaтa зa пpoyчвaнe бяxa пpexвъpлeни нa Ѕhеll Іntеrnаtіоnаl Ехрlоrаtіоn аnd Dеvеlорmеnt Іtаlіа oт бaзиpaнaтa в Hидepлaндия Ѕhеll Ехрlоrаtіоn аnd Рrоduсtіоn.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    26 24 Отговор
    Лоша новина за всички про-руски блюдоблизци ...

    Коментиран от #2, #4, #26

  • 2 Meganoob BG

    38 6 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Ти сериозно ли!!?? А пък ако ще и по средата на Бургас да избликне нефт, бензина пак ще си остане от 2 лева нагоре.
  • 3 Batushka

    5 15 Отговор
    Секс...не разбрахте ли ,че Аспарух нарочно ви е довел в тая прокълната земя...да се мъчите...

    Коментиран от #21

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Иванчо

    27 2 Отговор
    Това е добре. Въпросът е да бъдат защитени българските интереси - поне половината да остава за Българската държава
  • 6 До Meganoob

    27 4 Отговор
    Е кво, не сме ли добре като им дадохме на канадците златната мина, сега сичко рахат и със златни зъби в устата

    Коментиран от #29

  • 7 Иванчоо Иванчо

    20 4 Отговор
    ти на коя планета си? Щото на тая никой не защитава българските интереси. За справка виж колко сме лапнали от Денди Пришъс.
  • 8 хахахахаха

    18 6 Отговор
    ние понеже сме малоумни и не можем да си извадим петрола и златото и доматите викаме задокеана за помощ малеее срам
  • 9 нервен

    7 9 Отговор
    Още една тема за която глупаците да излизат по улиците и да протестират ..тъкмо се бяха поизчерпали
  • 10 Познавач

    14 5 Отговор
    За сведение на необразованите ни журналисти:
    Максималната дълбочина на Черно Море е 2212 метра, т.е. има нужда от ревизия на цитираната дълбочина на сондажа в статията. :)

    Коментиран от #11

  • 11 Бай Иван

    8 2 Отговор

    До коментар #10 от "Познавач":

    Пак че не са сложили още две , три нули
  • 12 666

    16 5 Отговор
    Тия не бяха ли и на миналите избори тук? На решето го направиха това море и нит нефт, нит газ. Ама виж за политика става. Я да си спомним думите изречени 2016 год.
    "Борисов: На 19 април започва добивът в Черно море на нефт и газ" Нали с тая газ изми очичките на народа, като ни отсвириха за Южен поток? Колко са загубите на страната от този слугинаж? Изгубихме милиарди, за които САЩ ще ни компенсират, като ни продадат изстребители на цена х2

    Коментиран от #23

  • 13 Яшко

    15 4 Отговор
    И какво се радвате паричките ше одят при чифутите и краварите пак тука политиците ше си вдигат заплатите не с по 300 а с по 1000 лв ,пък ние ше робуваме и мълчим щото сме овце
  • 14 onq s konq

    16 2 Отговор
    С Прав сондаж е много несигурна работата.Най-добре е да се работи с "Крива сонда" която като пробие дъното,веднага прави завой към най-близкото вече открито находище на някоя съседна държава.
  • 15 Рико

    11 3 Отговор
    Демек с радост ще си плащаме,че ни крадат ресурсите на наша територия.така ни го поднасят,че хем нищо не печелим,хем да се радваме,че ни крадат наши съюзници.
  • 16 Надежда

    6 1 Отговор
    Пък ако се окаже, че нефтът ни става и за пиене, лелее, къв напитков туризъм ще се развърти, е каде са клиентите, отсреща.
  • 17 Xxx

    10 3 Отговор
    Откъде са толкова сигурни, че там изобщо има залежи?! Досега нищо не са открили
  • 18 Справедлив

    12 0 Отговор
    Дай Боже да има нефт....Ама да не стане пак като сьс другите концесии-корпорациите лапат а ние точим сополи и гледаме-примери много.И натам отива работата-щом Шел се е хванел да проучва...
  • 19 Смотаняци 33

    1 0 Отговор
    Как така някой им дава право!?. Ви чувате ли се
  • 20 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 4 Отговор
    Нашият шелф е проучван от "братушките" през 50-те години на 20век и те са казали, че НЕФТ НЯМА... Те това е проблемът сега и за това са всички напъни против проучванията в момента.
  • 21 хан аспарух

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Batushka":

    глупости говориш ,вие неколцина си го направихте от простотия и неграмотщина ,лакоми за пари и нагли до безобразие , и то от 30 години вече,накалпав х.и козината му пречи.
  • 22 отчаян от живота в бьлгария

    11 1 Отговор
    хубаво ,само да не стане с оная концесия с канадците ,дето ни взимат златото и недават и цент за него ,и кои им е разрешил.
  • 23 стоян

    5 6 Отговор

    До коментар #12 от "666":

    До 12 коментар Да ама ако има газ а то сигурно има щом сондират от ШЕЛ =Това означава че Путин ще се лиши от 1 милиярд лева които им плащаме за скъпата газ

    Коментиран от #27

  • 24 Шаран БГ

    6 1 Отговор
    Нищичко да не намерят - пак ще засерат брега !!
  • 25 контраадмирал Заплющилкин

    1 0 Отговор
    В този късен час започна да ми клюма сондата
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Марсианчо

    2 4 Отговор

    До коментар #6 от "До Meganoob":

    Златодобива винаги е бил на загуба. По времето на соца работеше на т.н. дотации. За да се добие 1 грам злато се изкопават и преработват десетки тонове руда. Просто златото е стратегическа суровина. Който не верва да оди да копа.
  • 30 Балъка от BG

    3 0 Отговор
    Да не станем втора Венецуела с една от основните й грешки: че е разположена върху американкия петрол!
  • 31 Разочарован потребител

    0 0 Отговор
    Те вече са в морето