Last news in Fakti

18 Февруари, 2019 16:07 2 853 7

Китай създава най-големия икономически хъб

  • икономика-
  • хъб-
  • китай-
  • хонг конг

Той ще включва Хонг Конг и 10 съседни градове

Китай създава най-големия икономически хъб - 1
Снимка: Shutterstock

Китайските власти приеха програмата „Регион „Големият залив””. Амбициозният план включва превръщането на Хонг Конг и 10 съседни градове в процъфтяващ световен център на технологиите, иновациите и икономическата активност, съобщава South China Morning Post. Проектът има 5 стратегически цели, които предвиждат по-тясна интеграция между континенталната част на страната, Хонг Конг и Макао, като през цялото време на реализация ще се съблюдава принципа „една държава – две системи”.

До 2022 г. трябва да бъде създадена основата за първокласния залив и градски клъстер от световна класа. Регионалното развитие трябва да бъде максимално координирано към въпросната година. Към 2035 г. пазарите в региона трябва да са оптимално свързани и да бъдат изградени ефективни пътища по отношение на ресурси и производство.

Хонг Конг, Макао, Шънджън и Гуанджоу ще бъдат ключовите градове в региона на „Големия залив”. Китайското правителство е обещало да повиши статута на Хонг Конг като международен финансов, транспортен и търговски център, както и да превърне града в ключов международен авиационен играч.

Макао ще бъде световен туристически център и платформа за търговия с португалско говорящите държави, като например Бразилия.

Гуанджоу ще играе водеща роля в качеството си на столица на „Големия залив”, а Шънджън ще е икономическа зона със специален статут, където ще се базират китайските иновационни и технологични гиганти.

Проектът „Регион „Големият залив”” реализира амбициите на китайските водачи за интегрирането на градовете в иновационен и финансов център, който ще се конкурира със Силициевата долина и Токийския залив.

Географски регионът ще обхваща Хонг Конг, Макао и още 9 града в провинция Гуандун. Общата площ на 11-те града е 56.5 хиляди кв.км. Населението е около 67.6 млн. души. Общо икономиката на 11-те града за 2018 г. възлиза на 1.58 трилиона USD.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    29 4 Отговор
    Абе каква стана тя, нали след като Китай си взе Хонг-конг щеше да "запада" , щяха китайците да го затрият, и какви ли не други сорсоидни глупости?
    И каква стана тя, без "перестройка" , без "демокрация" сега са кой - бързо "развиваща се" държава. Отгоре на всичко са и комунистическа държава, намерила най-дброто решение : една партия, една държава , но две икономически ксистеми.

    Коментиран от #2

  • 2 Винету

    15 3 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Хонг Конг да има много здраве! Разбрах се със Си Дзинпин, тоя хъб го взимам за България! Бригадата от махалата пътува вече към Китай за разглобяване на конструкцията!
  • 3 Киро

    6 3 Отговор
    Хонг Конг е самоуправляваща се зона, за тролчето отгоре.
    Ако беше напускал родното си село и беше ходил, щеше да знае.

    В Китай комунизъм отдавна няма, техния модел на управление се нарича Държавен Капитализъм.

    Ама то трябва да се иде, да се види, да се прочете, не да се жулят глупости за шепа копейки.

    И не се радвайте толкова на китайците, другари, щото половин Сибир вече е китайски.

    Коментиран от #5

  • 4 Емил

    2 8 Отговор
    Около един залив живее население повече от Русия! Сибир скоро ще е китайски (руснаците ще го дадат под наем!).
  • 5 Гост

    8 3 Отговор

    До коментар #3 от "Киро":

    Отдавна е прогнозирано, че света ще се движи от китайските пари/ работници и руските умове. Замислете се само какво става като се обединят ресурсите на Русия, парите на Китай и общите им програми за въоръжаването и космоса. Никой не може да ги стигне, освен ако не тича назад. Това е световен проблем, както и проблем и за България, която отново е с неправилния съюзник. Бъдещето принадлежи на Азия, ресурсите са руски...както и оръжията и космоса. Да му мисли Япония, която е цел номер 1 за Китай. После наред са съседите от юг...а после ще бъде глътната Америка. Европа, ако остане, ще бъде само като туристическа дестинация за азиатците. Дупе да ви е яко, любители на капиталистическата псевдодемокрация. Държавен контрол, капиталистическо предприемачество и здрава ръка- само така се управляват полу-образовани общества. А образованите да идат да живеят на Марс....
  • 6 така ли

    3 1 Отговор
    От Боко по-голям ``хъб-мъп`` Няма?!......
  • 7 боб

    2 0 Отговор
    Всеки който е заложил на човещината печели! А тези дето продължават да залагат на деспотизма и собственото си величие ще продължат да се само затриват! Такъв е закона, този на живата природа на нормалният селективен подбор! Така че другари, умната!