Last news in Fakti

18 Февруари, 2019 18:45 2 673 5

Саудитска Арабия инвестира милиарди в Пакистан

  • пакистан-
  • саудитска арабия-
  • инвестиции

8 млрд. USD ще бъдат вложени в петролна рафинерия

Саудитска Арабия инвестира милиарди в Пакистан - 1
Снимка: Shutterstock

Инвестиции на стойност 20 млрд. USD ще направи Саудитска Арабия в Пакистан. Това става след поредица от визити на пpинц Moxaмeд бин Caлмaн в Азия. Сред договореностите е и изграждането на петролна рафинерия на стойност 8 млрд. USD. Тя ще бъде разположена в пристанищния град Гуадар. Подписани са и допълнителни споразумения в областта на енергетиката и минното дело.

Подкрепата на Рияд буквално може да се тълкува като „спасителен пояс” за икономиката на Пакистан. Резервите на Централната банка на последната са едва 8 млрд. USD. Премиерът на страната – Имpaн Kaн, води редица преговори с приятелски държави с цел намаляване на размера на помощта, която ще поиска от Международния валутен фонд. От края на 80-те години на миналия век това ще е 13 пореден пакет помощ.

През тази седмица принц Caлмaн ще посети още Индия и Китай.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    6 2 Отговор
    Още от 80-те саудитите наемат пакистански армейски части. Това беше една от причините Садам Хюсеин да не посмее да навлезе в Саудитска Арабия след като завзе Кувейт. Лошото е че талибаните са изцяло финансирани с опиум и от Пакистан. Пакистан е "империята на злото" ако трябва да сме обективни. В момента и Китай ги насъсква срещу Индия.
  • 2 Не глеам таувизия

    0 0 Отговор
    В Пакистан или в Кашмир?!;)
  • 3 чиче

    4 0 Отговор
    Убаво е САЛМАН да мине и през БЬЛГАРИЯ но рушветите са дебели
  • 4 Аферим

    0 0 Отговор
    Обединявайте се .
  • 5 Хамерикан

    1 0 Отговор
    Тръмп резна парите за пакиатата. Сега неговите "приятели" саудитци ще препредават пак неговите кинти в същата посока.