20 Февруари, 2019 12:05 3 752 9

Рекорден стокообмен между България и Германия

  • германия-
  • българия-
  • стокообмен-
  • рекорд-
  • икономика

8.27 млрд. EUR търговски стокообмен

Рекорден стокообмен между България и Германия - 1
Снимка: Shutterstock

Рекордните 8.27 млрд. EUR е търговският стокообмен между България и ФРГ за изминалата 2018 г. Това е ръст от 10.1% спрямо 2017-а посочват от Германската федерална статистическа служба. Резултатите оправдават очакванията за рекорд при търговията. Българският износ отново изпреварва вноса от ФРГ, като търговският дефицит за Германия е в размер на 320.62 млн. EUR. Страната ни е изнесла стоки на стойност 4.29 млрд. EUR за Германия (нарастване с 12.3% спрямо предходната година), а вносът възлиза на 3.97 млрд. EUR (ръст от 7=8% спрямо предишната година).

„Тези резултати са поредно доказателство, че търговско-икономическите отношения на България и Германия са в подем. За трети път от началото на прехода износът на България се развива изпреварващо спрямо вноса от Германия, което само по себе си е забележителен успех. Германия продължава да държи палмата на първенството като най-голям и важен търговски партньор на България. Тези актуални данни за развитието на двустранния стокообмен показват, че българските продукти все повече се налагат на европейския пазар, че качеството на изделията се подобрява и че цените на българските стоки и услуги стават все по-конкурентноспособни на големия общ пазар. Вече можем да твърдим, че при това развитие след още 5 години ще прекрачим границата от 10 млрд. евро във взаимната търговия. 2018 г. беше добра и по отношение на инвестициите. По данни на БНБ преките инвестиции от Германия надхвърлят 150 млн. EUR. Няколко нови германски инвеститора, предимно от аутомотив сектора, избраха България като инвестиционна дестинация”, каза д-р Митко Василев, главен управител на Германо-Българската индустриално-търговска камара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Rukaisho

    15 3 Отговор
    Браво ПРОГРЕС
  • 2 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 14 Отговор
    Много показателна илюстрация: едната ръка е черна, работна, ....а другата беличка...Немският манталитет и патриотизъм е много далеч от нас...
  • 3 СССРБарета

    17 5 Отговор
    нали знаете думите на Цар Борис! винаги с Германия но никога против Русия!
  • 4 Byg

    12 2 Отговор
    България върви в правилната посока , дано българите не се поддадат на грешни идеологии и лъжи и да дръпнат пак ръчната с грешен избор.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 adam

    6 5 Отговор
    95% от износа е от дъщерни дружества към майките си
  • 7 Хасан

    2 0 Отговор
    А имали инновативни продукти ,продукти с принадена стойност или ...само потта на българина ????..«щяхме да инвестираме в Виетнам ,но по добре България в един съюз сме»...
  • 8 Хаджи хаджи Българин

    1 1 Отговор
    Като чета какви икономически модели предлага Дончев и " спасиба голяма" на предложенията за енергийни проекти, то България до 5 години ще надмине , поне с 51% ръста на китайската икономика! Дончев ще прави стоманените зъбни колела и ще ги изнася за Германия ( съмнявам се, дали в момента в България се произвеждат и пирони)! А Понтифекс Борисов Максимус, с Хъба Балкан и Аспарух ще задоволи енергийните потребности , на народите от Босфора , та чак до Ламанша!
  • 9 Ивайло Иванов

    1 0 Отговор
    "Oт cвoя cтpaнa пpoизвeдeнитe cтoĸи "ce вpъщaт" oбpaтнo в Гepмaния, нo вeчe "c бългapcĸи eтиĸeт".?
    Какво точно изнасяме, като само етикате е български?!?
    https://money.bg/…/balgariya-s-rekorden-iznos-za-germaniya…