22 Февруари, 2019 10:35 3 034 10

Чешки милиардер придобива част от „Метро”

  • метро-
  • хипермаркет-
  • продажба-
  • собственост

От 25 до 35% от акциите на Metro AG отиват в ръцете на Даниел Кретински

Чешки милиардер придобива част от „Метро” - 1
Снимка: Shutterstock

Чешкият милиардер Даниел Кретински ще придобие между 25% и 35% от хипермаркет „Метро”. Това става възможно след разрешение на антимонополната комисия на Германия. Законодателството на ФРГ изисква подобно разрешение при покупката на над 30% от акциите на дадено дружество. В случая чешкият милиардер трябва да подаде и заявка за поглъщане на Metro AG. Най-вероятно той ще направи това след разрешението на германският антимонополен орган.

Това не е първата скорошна придобивка на Кретински. Наскоро компанията EP Global Commerce, притежание на милиардера, купи 7.3% от акциите за 316 млн. EUR.

От началото на 2018 г. Metro AG има сериозни финансови проблеми. За първите шест месеца на миналата година продажбите се свиха и респективно печалбата намаля.

По данни на Forbes състоянието на Кретински възлиза на 2.6 млрд. USD. През 2018 г. той продаде 31% от енергийната компания EPH (Energeticky & Prumyslovy Holding) за 1.6 млрд. USD на австралийската група Macquarie, но продължава да държи мажоритарен дял.

Веригата хипермаркети „Метро” разполага с 13 магазина в България и две специализирани бази в Банско и Слънчев бряг. „Метро Кеш енд Кери” откри първите си 2 магазина у нас през 1999 г. В момента вече има по два магазина в двата най-големи града в страната – София и Пловдив, както и по един в Бургас, Варна, Русе, Плевен, Велико Търново, Стара Загора и Благоевград.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    19 3 Отговор
    ТОТАЛНО ЗАВРЪЩАНЕ НА КАПИТАЛИЗМА ! Преди 1944 година е било същото навсякъде в Европа. БОГАТИТЕ СТАВАТ ВСЕ ПО БОГАТИ ! ДЕМОКРАЦИЯТА Е БЛЪФ ЗА НАИВНИЦИ .

    Коментиран от #2

  • 2 гост

    12 4 Отговор

    До коментар #1 от "незнайко":

    Ами не , наивниците са тия , дето си мислят , че демокрацията е някакъв нов комунизъм , дето пак некадърниците ще лежат на гърба на държавата !!!! Бедни и богати е имало и ще има докато има човечество , а некадърниците и търтеите ще са бедни във всеки строй !!!!

    Коментиран от #3

  • 3 незнайко

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Едва ли някой не е прочел какво е определението за ДЕМОКРАЦИЯ . Това определение обаче, няма нищо общо с действителността в момента. Привидната свобода е инструмент в ръцете на тези, които ти казват какво да правиш и какво не. За тях правилата са ДРУГИ !!! Ще се радвам ако след 20 години и Вие да станете милиардер КАТО РАБОТИТЕ !!!

    Коментиран от #4

  • 4 гост

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "незнайко":

    Ами ако под "работа" разбираш да копаш , ще си умреш без пукнат лев , пардон евро , хахах !!! Междувременно в комунистически Китай един учител по английски със заплата 12 долара на месец днес е мултимилиардер със над 36 милиарда състояние , а един американец със невзрачна интернет книжарница днес е най-богатия човек в света !!! Ако не си ги чул , викат им Джак Ма и Джеф Безос !! И такива като тях са десетки хиляди , макар и с по-малки успехи в парично изражение !!!! Така че спри да обвиняваш "световната конспирация" и си признай , че това което имаш напълно отговаря на умствения ти "багаж" !!! Не казвам , че моя е повече , но поне не обвинявам никого и знам , че така трябва да бъде !!!!
  • 5 бла бла

    4 0 Отговор
    Че кой ако не Кретенски ще купи МЕТРО, Пардон Кретински...
  • 6 Разбира се....!

    2 1 Отговор
    Апетитни сме за чуждите инвеститори, като не ни сече пипето....!!!!

    Коментиран от #7

  • 7 гост

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Разбира се....!":

    Ти май си мислиш , че Метро има само в България , ахахаххах !!!

    Коментиран от #8

  • 8 Много добре зная

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Какво мисля....!!!
  • 9 Шаран БГ

    4 0 Отговор
    Хубаво, много хубаво, ама какви им са ментарджиите /менаджерите/, като не могат да проумеят,защо им намаляват продажбите и свиват печалбите ? "Метро" държи "палмата" на първенството по скъпотия и всячески търговски уйдурми. Преди два месеца направих справка на един артикул , който бе в "Плати едно - вземи две". Разделих "едното"- 20 лв. на две и половината цена-10 лв. се оказа по-висока от единичната в друг магазин на абсолютно същият артикул за едно - 8 лв.. Т.е. "едното" в "Метро"-20 лв, бе със 150% по-скъпо от " едното" - 8 лв, в друг магазин. Как да пазарувам по-вече от тях. За други търговски гафове от тяхна страна няма да пиша - нека друг ги " похвали " ! Г-н Кретински / не си правете шега с името му , щом е милиардер/ навярно знае , какво и защо ги купува ! Когато един търговец се стреми да спечели от цена, а не от оборот и с чиста печалба по-вече от 5-8% ,пишете го фалирал !! Впрочем не можем всички да бъдем Едисоновци - трябва да има и като Н.Тесла !! Но защо пък държащия лопата да не живее човешки и ако няма търговски и комбинативен нюх , да рови в контейнерите за смет? Лошото е там, че под понятията " демокрация" и " бизнес" обикновения човек разбира вече само хайдутлук и бандитизъм ! Поне това му набиха в главата тия от политическата каста у нас за 30 години, както с поведението си, така и с управлението си !!!
  • 10 Гост

    1 0 Отговор
    всичките ни магазини на чужденци само.. някой да знае някой нашенски... да си пазарувам от него? ама и да дава сносни заплати на работниците си.