Last news in Fakti

23 Февруари, 2019 22:33 5 335 8

Кои са професиите на бъдещето в ИТ сектора?

  • образование-
  • ит сектор-
  • холандия-
  • чужбина

Етично хакерство и киберсигурност са сред предпочитаните

Кои са професиите на бъдещето в ИТ сектора? - 1

Една от най-предпочитаните специалности в сферата на информационните технологии е „Етично хакерство и киберсигурност“. Етичното хакерство предлага обективен анализ за нивото на информационна сигурност на всяка организация, административна структура или фирма.

От друга страна киберсигурността и дигиталната криминалистика са едни от най-бързо развиващите се области и с оглед на бързото нарастване на компютърната престъпност. Основните теми в специалността са уеб приложения, бази данни, програмиране и разработване на софтуер.

Студентите имат възможност да научат, да идентифицират и анализират заплахите за съвременните информационни структури, както и да развият знания и умения, за да могат да консултират фирми относно начина на създаване на сигурни системи. Специалността „Етично хакерство и киберсигурност“ се предлага в много университети във Великобритания, сред които Coventry University, Teesside University, University of Sunderland и др. Това уточнява в интервю за ФАКТИ Силвия Стоянова, мениджър „Висше образование“ в консултантска агенция „Едланта“.

Кои са най-добрите университети за ИТ в Холандия и защо?

В Холандия класическите технически университети са три: University of Twente, Delft University of Technology и Eindhoven University of Technology. Според класацията на Keuzegids, специалността Technical Computer Science на University of Twente е номер 1 сред бакалавърските програми в тази сфера за 2018-та. Други добри висши учебни заведения за ИТ специалности са университетите за приложни науки Saxion University of Applied Sciences и NHL Stenden University of Applied Sciences, които са предпочитани и защото предлагат задължителен стаж, включен в програмата на обучение.

Каква практика получават студентите от ИТ сферата в Холандия?

Студентите в университетите за приложни науки могат да избират между обменна програма в друга страна и стажантска програма в различни компании както в Холандия, така и в цял свят. В повечето университети учебната програма е разработена на основата на методиката PBL – Problem based learning. С други думи, студентите учат в малки групи и работят върху реални проекти, които след това представят пред състудентите си и представители на фирмата, към която са проектите.

Колко българи годишно заминават да учат ИТ в Холандия и въобще в чужбина?

Все повече български студенти учат в Холандия ИТ специалности: Software Engineering, Computer Science, Game Technology, Game Design и др. Бих казала, че през последните години броят на българските студенти е нараснал приблизително с 20%. Както знаем, търсенето на ИТ специалисти в ЕС, а и в цял свят, се увеличава със всяка една година.

Ако тези млади специалисти се върнат в България, биха ли имали предимство при кандидатстване за работа?

Това фирмите го решават сами, но, разбира се, завършилите в чужбина млади специалисти имат предимство със своята европейска диплома, а това означава качествено образование, международен опит с хора от цял свят и стаж по специалността. Освен това, нека не забравяме, че образованието в чужбина изгражда характера и учи както на самостоятелност, така и на работа в екип.

Какво липсва в образованието в България според вас?

За ИТ специалностите е много важно да имат повече практика по време на обучението, акцентът да е върху най-новите тенденции. Учебната база също е от голямо значение.

Едно от големите предимства на образованието в Холандия е, че студентите в ИТ сферата изучават и ползват най-съвременни технологии, програмират на най-новите програмни езици и т.н. Факт е, че университетите инвестират в последните достижения на хардуера и софтуера и това прави техните възпитаници висококвалифицирани и конкурентоспособни на пазара на труда.

Връщат ли се често в България нашите студенти от Холандия?

Да, все по-често. Те се връщат тук, защото много бързо си намират работа с добра стартова заплата и добри перспективи за развитие. Нека не забравяме, че доста чуждестранни и международни компании отварят офиси в България, така че има търсене на пазара на специалисти с европейска диплома. Има и студенти, които заминават с ясната идея да получат образование в чужбина, за да намерят добра реализация в България, след като завършат.

Скоро предстои и организираното от консултантска агенция ЕДЛАНТА „Европейско образование 2019“ (9 март – София, 11 март – Варна). Там кандидат-студентите ще се срещнат лично както с представители на престижни университети, така и с български студенти, които вече учат в чужбина. Ще могат да посетят някои от презентациите и да получат безплатна консултация за кандидатстване и финансиране на образованието си в Европа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 От опит

    1 1 Отговор
    Не е верно. Влизането е най-добро. Не само в ИТ, а във всички сектори.

    Коментиран от #3

  • 2 РПГ

    16 0 Отговор
    Рекламна статия.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 IT специалист

    10 0 Отговор
    За тази професия се насочват умни деца и най умните остават в чужбина или големите компании не ги оставят просто ей така да си тръгнат...! БЛАЗЕ ИМ НА ТАКИВА УМОВЕ....!!!!!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.