Last news in Fakti

12 Март, 2019 13:56 7 274 14

Колко плащат германците за зъболекар?

  • зъболекар-
  • германия-
  • цени-
  • услуги

Какви са цените на пломбите, коронките, имплантите - и кой какви разходи поема

Колко плащат германците за зъболекар? - 1
Снимка: Shutterstock

За мнозина германци зъболекарските услуги се оказват скъпо удоволствие. Ако въобще думата удоволствие тук е подходяща. Тази сфера, разбира се, попада в обхвата на задължителната здравна застраховка, но здравните каси възстановяват разходите само за основните и най-необходимите видове зъболечение - тоест, за най-евтините зъболекарски услуги.

На зъболекар в Германия: колко струва, кой плаща?

В частните застрахователни компании спектърът на услугите, разходите по които биват възстановявани, е сравнително широк. Но над 70 милиона жители на Германия са застраховани в държавните здравни каси, като около 25 милиона германски граждани са сключили и т.нар. допълнителна здравна застраховка, която в повечето случаи е именно стоматологичната застраховка. Месечната вноска за тази допълнителна застраховка се движи между 5 и 60 евро, в зависимост от възрастта на пациета, състоянието на зъбите му и спектъра на услугите. А сега нека видим какви са цените, които плаща средностатистическият пациент в Германия.

Два пъти в годината германците имат право на безплатен профилактичен преглед. Нещо повече: държавните здравни каси настояват за редовно провеждане на тези прегледи. За да мотивират пациентите, те са създали дори специална бонусна система, за която ще разкажем по-долу. Пациентът получава и един вид паспорт, в който зъболекарят отбелязва всеки профилактичен преглед. Данните от този документ са необходими, когато се налага поставянето на протеза например.

Един път в годината здравните каси поемат разходите по почистването на зъбния камък, а веднъж на всеки две години плащат и изследванията за установяване на пародонтоза. Професионалното почистване на зъбите, което включва отстраняването на пигментни наслагвания, полирането и укрепването на зъбния емайл, не влиза в списъка с услугите, разходите по които биват задължително възстановявани от държавните здравни каси. Някои от тях все пак поемат част от разходите. Професионалното почистване струва между 80 и 100 евро, като цената зависи от състоянието на зъбите.

Здравните каси плащат и отстраняването на кариес, лечението на коренните канали, рентгеновите снимки, ваденето на зъб и месната упойка. Всички тези процедури са безплатни за застрахования пациент. Малко по-сложно стоят нещата с пломбите. Пломбите от амалгама са безплатни. А ако пациентът има алергия към амалгамата, здравната каса поема разходите за друг вид пломба. При бременните и кърмещите жени, както и при децата до 15 години е забранено да се поставят пломби от амалгама. Здравните каси плащат и материалите, които се използват за временни пломби. При микропротезите (например от керамика или злато) здравните каси покриват само част от разходите - обикновено между 25 и 40 евро, колкото е стойността на амалагамата. При пломбите от по-скъпи материали действа същата схема. Като ориентировъчна цена на пломбите от изкуствени материали се посочват суми между 70 и 100 евро, докато цената на керамичните пломби може да достигне 1000 евро.

Една от най-скъпите зъболекарски услуги в Германия е протезирането. Разходите, поемани от държавните здравни каси, са точно фиксирани, като сумата зависи от общото състояние на зъбите и от вида протеза. Обикновено държавните здравни каси плащат 50 процента от стойността на стандартните протези.

Стоматологът изготвя първо план на лечението, като изчислява и евентуалните разходи. Всичко това пациентът трябва да предаде на здравната каса, а тя на свой ред трябва предварително да одобри посочените разходи. И тук е време да се върнем към споменатата по-горе бонусна система. Ако през последните пет години пациентът редовно е ходил на безплатните профилактични прегледи, здравната каса плаща не 50, а 60 процента от стойността на стандартната протеза. След десет години делът се покачва дори на 65 процента. Без да се смята възстановената от касата сума, една метална коронка струва между 250 и 400 евро, металокерамичната коронка излиза между 400 и 600 евро, а керамичната - между 700 и 1000 евро. Изготвеният от стоматолога предварителен лечебен план е важен не само за здравната каса, но и за самия пациент, тъй като така той знае съвсем точно какви разходи го очакват.

Къде е най-евтино?

Цените на зъболекарските услуги са фиксирани в специален каталог. Както ни обясниха от Германския съюз на зъболекарите, работещи с държавните здравни каси, в стойността на услугите са включени продължителността, целта и степентта на сложност на лечението, както и цените на вложените материали. Стоматолозите са длъжни да се придържат към този ценоразпис, който обаче предвижда и известни отклонения.

По данни на застрахователната компания "Ergo Direkt", стоматологичните услуги в Германия зависят и от географията - в източната част на страната цените на зъболекарските услуги са значително по-ниски от тези в западните провинции. Най-евтино е зъболечението в Шверин. Тарифите във Фрайбург, Магдебург и Котбус също са сравнително ниски. Зъбните протези и коронките са най-скъпи в Мюнхен, а Щутгарт е най-скъпият град за поставяне на мостове и импланти.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар📝

    24 6 Отговор
    КАКВО НИ ИНТЕРЕСУВА БЪЛГАРИТЕ ЗА ГЕРМАНЕЦА КОЛКО ПЛАЩА НА ЗЪБОЛЕКАР.

    Коментиран от #12

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Пенсионер

    18 17 Отговор
    Имах три зъба за вадене и зъбара ми поиска 150 лева ! Купих си здрав канап за едно левче и завързах една 10 килограмова гира към първия зъб ! Преброх до три и на три метнах гирата в един кашон с хартия ! Зъба излетя като тапа от шампанско ! За 15 минути по този начин заработих 150 лева !

    Коментиран от #9

  • 5 Плачков

    20 2 Отговор
    С една.дума ако не търсиш лукс всичко ти.е безплатно. Евала!

    Коментиран от #6

  • 6 Не съвсем

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Плачков":

    Коронките се плащат , и то по 4,5 и нагоре...Струва ми се ,че покриват базата преди да почнеш да си правиш зъбите... Незнам дали все още се правят пломби от амалгама у нас, но както става ясно и от текста - вредни са!
  • 7 Така де

    13 8 Отговор
    Една пломба може да струва 1 милион Евро , ако има абдали да плащат!!! Надценките в този сектор са ЧУДОВИЩНИ!!!! Понеже сме в ДЕМОНкрация с пазарна икономика, затова картелите си надуват както си искат цените!!! Една подмяна на зъбите с качествени протези може да струва колкото едно студио или чисто нова малка кола. Щом има балъци ще има тарикати!!! По логиката на зъболекарите строителните работници трябва да вземат 1 милион евро за полагане на мрамор в апартамент
  • 8 Ели

    3 3 Отговор
    В България с болки за вадене на зъб задължително плащаш
  • 9 Пенсионерка

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Пенсионер":

    А защо на мен единия ми го извадиха по здравна пътека безплатно а за другия ми взеха 30 лв. Смени си зъбобанкера.

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Озъбен пенсионер

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Пенсионерка":

    Вече не е нужно ! Слагам скоро протези ! :)
  • 12 Пламен

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "Коментар📝":

    А защо не пишете, Колко са заплатите в Германия ? И колко са в България ? Защо не пишете колко са пенсий те в Германия, и колко са в България ?
  • 13 Илия Илиев

    4 0 Отговор
    В България,за стоматологията на мечките и тигрите,както и на лъвовете в Зоопарковете се грижат много повече отколкото за зъбите на българите и особенно на БГ пенсионерите!
    В Република България има планирам геноцид срещу българите останалите в Родината си!
  • 14 Мъка

    0 0 Отговор
    Една качествена коронка в България е 350 - 400лв, а същата в германия е 700 - 1000 евро. И кво като заплатите са по - големи? Плащаш в пъти по - скъпи зъби, в пъти по - скъпи квартири, в пъти по - скъпи застраховки.... и пак си си бедняк!