19 Март, 2019 09:21 2 388 6

Роботизацията – този така съществен елемент в съвременната индустрия

  • иец-
  • изложение

Коботи, интегрирани решения, прецизни производствени и обезопасяващи системи ни предлага международното изложение MachTech & InnoTech Expo – от 15 до 18 април

Роботизацията – този така съществен елемент в съвременната индустрия - 1

Впечатляваща с темповете си на развитие и внедряване в производството. Това е роботизацията, навлизаща със светкавични скорости в съвременната индустрия. Безспорно е, че този процес води до много ползи за производството, сред които: ускорено производство, съчетано с намаляване на разходи, свръхпрецизни продукти, създаване на предпоставки за разрастване и стъпване на нови пазари и изграждане на нови пазарни ниши.

„Роботизация“ е сред ключовите думи на международното изложение MachTech&InnoTech Expo. За 11-и път в Интер Експо Център форумът ще разкрие потенциала на индустриалните технологии – в четири изложбени зали, на площ надхвърляща 10 000 кв.м, над 190 участници ще представят стотици иновативни продукти и услуги! Като акцент на изложението, от 15 до 18 април присъстващите ще открият най-новите решения при коботите, роботизираните ръце, системите шприцоване и електродъгово заваряване, софтуер, 3D печат и специално проектирани предпазни оградни съоръжения.

Роботизираните ръце

Изпълняват прецизни операции, вдигат над себе си масивни предмети и дори цели автомобили. Това са роботизираните механични ръце, които ще бъдат представени от участницитe в MachTech & InnoTech, приложими в тежките производства и автомобилния бранш. „Автоматизацията на промишлени процеси чрез интегриране на индустриални роботи е от решаващо значение в XXI век“, коментират специалистите.

Пъргав и многофункционален е роботът MOTOMAN GP8, представен от Aramet Robotics. Произведен от Yaskawa, той е компактен и бърз индустриален робот с товароносимост от 8 кг. 6-остният GP8 може да сглобява, пакетира, пренася, повдига и подрежда. Снабден с антикорозионното покритие, работи и в среда с корозивна атмосфера – киселинна и алкална.

Внушителните коботи на KUKA ще представя BG Robots. Сред системите, които притежават, са робот манипулатор за палетиране с товароносимост до 60 кг.

Смарт функционалност и обсег от 360°

Интегрирано решение за роботизирано електродъгово заваряване ще бъде фокус и на FANUC. Използването на промишлени роботи позволява постигането на висока гъвкавост при този индустриален процес; а внедряването на механичните ръце, съчетано със специализирано заваръчно оборудване, дава възможност за висока степен на автоматизиране на заваръчния процес. „Резултатът е по-качествен заваръчен шев, по-висока производителност и ефективност“, коментират специалисти.

Съчетание на скорост и прецизност предлагат новите роботи SCARA на FANUC. Те са предпочитан избор за предприятия, в които се извършва роботизиран монтаж на неголеми изделия. Дизайнът им е компактен, а работният обсег – 360°. Снабдени със смарт функционалности, те притежават многобройни интелигентни функции.

Свръхпрецизните операции са „специалността“ на Hanwha Cobot HCR–5. Леки и лесни за транспортиране, те могат да бъдат внедрени в интелигентни системи. Два кобота могат да бъдат използвани едновременно и управлявани с един контролер.

Техническа новост в индустриалната роботизация е „ROBOT” – екструдерът за заваряване и 3D печат, представен от Херц България. Машината създава безупречен заваръчен шев, а благодарение на възможността за свързване от три до 6-осева система могат да бъдат създавани разнообразни продукти. А прецизността на изпълнение редуцира т.нар. „човешки” грешки.

Прецизен и предназначен за множество дейности е стругът с роботизирана палетна станция Т250 РАИС. Техническите му характеристики осигуряват висока продуктивна мощност, устойчивост и скорост при всички стругови обработки върху различни материали. Внедрената роботизация дава възможност на машината да се зарежда с малки и средни детайли. „Чрез инвестицията в една такава станция могат да бъдат автоматизирани няколко машини, което позволява гъвкаво производство“, коментират специалисти.

Безопасността

Фирмите се фокусират и върху безопасността при роботизацията. Представени на MachTech & InnoTech Expo ще бъдат предпазните огради Axelent. Те са изградени на базата на стандартен дизайн, когато става въпрос за пана, колчета, аксесоари и цвят. Продуктите от гамата X-Guard са с модулна конструкция; това позволява бързо изграждане на обособено за коботи и роботизирани системи пространство. Aramet Robotics ще предложи и иновативната X-Guard Contour – предпазна система със заоблени ъгли. Новите форми позволяват на конструкцията да се интегрира напълно с цялостната система и работните пространства.

Предпазни съоръжения в три категории - “Basic”, “Strong” & ‘Heavy” ще предложи Стратонс. Продуктите позволяват индивидуализиране – според характера на производството, спецификите на машините и изискванията на клиента. Водеща тук също е модулността, която спестява до 25% от времето за монтаж.

„Работизация“. Със сигурност тази дума ще бъде с основно значение за развитието на индустрията – във всеки неин аспект. Затова представителите на бранша ще проследят тенденциите в процеса на роботизацията в сектора на металообработката и индустриалните технологии – от 15 до 18 април на изложение MachTech&InnoTech 2019. Всичко за него ще откриете в сайта machtech.bg.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти седераст

    5 9 Отговор
    Русия пусна Лада с касетофон. Някой чувал ли е за руски робот?

    Коментиран от #2, #3, #5

  • 2 Ахмед

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Анти седераст":

    Само 2 тръби има в този кенеф.
  • 3 Госあ

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Анти седераст":

    Много са,най известният е Фьодор. Нарежда се в топ 10 ;)
  • 4 Ква е таз

    0 1 Отговор
    Прахосмукачка.
  • 5 Реалист

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "Анти седераст":

    Имаше един в едно тв шоу но му се виждаше врата и прическата под шлема. Има и един военен недомислек на калашите - оказа се че за да стреля трябва да спре, хахахаха - ламповия му комп не може да направи сметките...
  • 6 Миризлив пор

    1 1 Отговор
    Това с роботите е хубаво НО за развити страни къде заплатите са минимум по 3-4000 евра (брутни с данъците) там е нормално робот за 100 000 евра да ти замества поне 2-ма, на първата година се е избил и после работи на чиста печалба. Тук "на изток от рая" обаче действителността е коренно различна - срещу брутна заплата 500 евро този робот няма избиване по-евтино е да назначиш поне 4-ма, така че не чакайте такива високопроизводителни машини щом са толкова ниски заплатите.