16 Март, 2019 20:21 3 501 8

Къде Бъфет завеща 90% от парите си

  • уорън бъфет-
  • завещание-
  • бъфет

Какво са индексните фондове?

Къде Бъфет завеща 90% от парите си - 1

Въпреки легендарните му възможности да подбира отделни акции, Уорън Бъфет остава верен почитател на индексните фондове и ги предпочита пред останалите варианти за инвестиции.

Оракула от Омаха дори заяви пред CNBC, че е дал инструкции, след кончината му, 90% от парите му да бъдат инвестирани в ETF, които след индекса S&P 500 да носят приходи на жена му, припомня money.bg. "Няма по-добър залог от Америка", уверен е милиардерът. Ето защо любимата инвестиция на Бъфет е умен избор за почти всички, особено за тези, които са нови на пазара:

Какво са индексните фондове?

Индексният фонд е вид пасивна инвестиция. Те съдържат всяка една акция в даден индекс, например S&P 500, който пък включва и големите имена в бизнеса като Apple, Microsoft и Google. Таксите за инвестиция в ETF обикновено са изключително ниски.

Може да си представите индексния фонд като кошница със стотици или хиляди акции, обяснява Ник Холман. "Това е най-лесният и евтин начин да диверсифицирате парите си, които инвестирате".

Възвръщаемостта на всеки фонд зависи от представянето на компаниите, които са включени в индекса, като те се балансират. Например, ако купите ETF, който съдържа едва две компании и акциите на едната паднат с 2 процента, а на другата се качат с 3 процента, все пак сте 1% напред.

Защо те са добър залог?

Едно от най-големите им предимства е, че разходите по тях са ниски. Причината е, че не се изисква много, за да бъдат управлявани. Просто купувате такъв и го оставяте да расте, вместо да следите, купувате и продавате акции в отделни компании. Тъй като не изискват много търговия, данъците също са ниски.

Това може да означава повече пари във вашия джоб. И тъй като не плащате на съветник толкова, колкото бихте в активно управляван фонд, най-вероятно ще спестите пари, които иначе ще навредят на вашата възвръщаемост. Другата причина е, че те не са свързани с успеха на само една компания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Инвеститор

    9 5 Отговор
    Акциите не са пари ! Могат да бъдат но сами по себе си не са пари

    Коментиран от #2, #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Монт

    9 0 Отговор
    Аз имам въпрос към многознайковците по горе ⬆️
    Биткойня пари ли са или май не ? .....
  • 5 алчни гъз*ве

    10 3 Отговор
    Аз пък си помислих, че ще завещае и дари 90% от парите си за добри каузи, но тоя е същия какъвто е и Боко Б. алчен до пукване !
  • 6 Бай Ганьо

    10 0 Отговор
    Мисля и аз да си вложа 2-та лева в тия неща
  • 7 ПАРИТЕ ТЕ СИ ГИ ПЕЧАТАТ ДО НАСИТА

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Инвеститор":

    НО ЧРЕЗ АКЦИИТЕ ИМАТ КОНТРОЛ НАД ФИРМИТЕ ОТ УСА ЕС И ЧАК ДО ЮЖНА КОРЕЯ И ЯПОНИЯ. А НАЙ ВАЖНОТО Е ЧРЕЗ СИМУЛИРАНИ КРИЗИ ИМ ИЗТОЧВАТ ЗЛАТНИТЕ РЕЗЕРВИ.
  • 8 дедо

    4 0 Отговор
    Добре,ама ние с гайдите какво да правим?