18 Март, 2019 16:10 2 631 13

Таксита протестират срещу нов Uber

  • такси-
  • таксита-
  • uber

Протестът на 21 март започва от 14 часа на 7-ми километър на "Цариградско шосе"

Таксита протестират срещу нов Uber - 1
Снимка: БГНЕС

Протест на таксиметрови компании срещу услугата "Максим" ЕООД подготвят от съюз "Такси", съобщи за news.bg председателят на Съюза Кирил Ризов.

Протестът, организиран от Инициативния комитет на водачите в София е срещу извършваните нерегламентирани превози на пътници срещу заплащане на територията на България чрез приложението на "Максим".

Според организаторите, от около година чрез платформата се извършват нерегламентирани превози на пътници. По думите на Ризов това ставало и с коли, които не са обозначени като таксита и не са в задължителния жълт цвят.

Ползватели на Максим уточняват, че платформата свързва правоспособен таксиметров шофьор с пътника. Има правила на ползване - тарифа, маршрут, брой пътници. Проблемът е, че чрез това мобилно приложение се прескачат самите компании, към които са таксиметровите шофьори.

"Такси Максим ООД от няколко години са на пазара и са конкуренти на всички нас. Дотук нещата вървяха, но от 2018 г. извършват и превози по нерегламентиран начин с нерегламентирани автомобили и шофьори без документи", каза Кирил Ризов.

Той сравни тяхното нарушението с нарушението на Uber (Юбер). Според него те трябва да бъдат забранени.

В Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) има производство срещу "Максим" преди седмици, уточни Ризов. Таксиметровото приложение действа в София, Варна и Пловдив. Според него в София нерегламентираните превози гонят около ¼ от пазарния дял на такситата - стигнали са около 1000-1500 нерегламентирани коли. В столицата традиционно има около 6000 регламентирани таксита от 2000 г. досега, уточни Ризов.

Протестът на 21 март започва от 14 часа на 7-ми километър на "Цариградско шосе" и ще прикючи към 16 часа пред храм-паметник "Св. Александър Невски". По трасето на лъча по "Цариградско шосе" е допустимо включването само и единствено на таксиметрови коли. Очакванията са да се включат около 5 000 таксита.

Протестът е подкрепен от Националния таксиметров синдикат, "Съюз такси", Националния съюз на превозвачите в България, Браншовата камара на таксиметровите водачи и превозвачи в България, Асоциацията на таксиметровите синдикати в България.

Подкрепен е и от Инициативен комитет на водачите в София, в който са - Д. Ванев ("Такси С експрес"), Л. Костадинов ("Радио СВ такси"), В. Тодоров ("Йелоу 333"), Николай Ценов ("За едно евро") и Д. Колев ("О"К супертранс").


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Такси GT5

    34 6 Отговор
    Щете не щете тона е бъдещето ?
  • 2 asds

    40 5 Отговор
    тия кви са боклуци, явно от Максим не ползват помпи и дай да ги премахнем от конкуренцията както стана с uber
  • 3 Шишо Бакшишо

    16 4 Отговор
    Аз карам само от летището...........помпичката ми работи безотказно , а и балъци има бол.
  • 4 Morgoth

    22 0 Отговор
    Боли ги значи, когато им правят нелоялна конкуренция, а това че половината таксита в града са копърки не им пука, защото не бърка в техните джобове!
  • 5 Максим

    16 8 Отговор
    Ползвам Максим от 6 месеца и повече не искам да чуия за таксита!!
  • 6 Amix

    14 4 Отговор
    Е*ал съм ги таксиджиите.
    Да смъкнат цените и да не лъжат.
    Ще си ползвам убер.
    По изгодно е
  • 7 гост

    10 5 Отговор
    Бакшишите са една от най нисшите касти в Бг. до колкото знам. А и като съм ги гледал по телевизията кви тупани са....
  • 8 Каракуд

    9 2 Отговор
    Каквито клиентите такива и бакшишите, какъвто народа такива и народните представители, каквито болните такива и лекарите, каквито учениците такива и учителите, каквито престъпниците такива и милиционерите, но в БГ всеки се мисли за велик и се дистанцира от тинята в която сме затънали
  • 9 Ники

    10 1 Отговор
    Значи ... тука има картел при такситата ... начело с г-н Божков ... и Uber -a беше забранен ... в цяла Европа има Uber .. и е супер популярен и е с необозначени и не-боядисани коли !!! ГЕРМАНИЯ , ФРАНЦИЯ , ИСПАНИЯ , ИТАЛИЯ дори ДУБАЙ !!!! Айде да не ни налагате поредните Монополи и картели !!!!
  • 10 истинко

    9 1 Отговор
    Шефовете на бакшишите пак ще се ръбят на властта че не могат да крадът както преди! С Юбер-а беше лесно - не се водеше никаква отчетност, не се плащаха данъци и т.н., но тук нещата са закотвени - клиентите се возят в таксита, които плащат данъци! Държавата няма основание да забранява това приложение!
  • 11 ПетровДругарят Петров

    5 0 Отговор
    Припари ли ви на дупето ?Но това е бъдещето ! А неграмотните Ви ,
    мургави криминални "спецове" , с купени Дипломи за 8-ми клас - новото време ще Ви отнесе , като ненужна плява.
  • 12 ватман

    1 0 Отговор
    Ко рИвЪт тИез стинки е? Илати в трамвая,само 1,6ст.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.